"Fac din mana de parca ar fi asteptat americanii toata viata", imi spune un coleg reporter, mai in gluma, mai in serios. De sus, de pe un transportor blindat Stryker al armatei americane, intr-un convoi de cativa kilometri, nici nu e greu sa prinzi pe camera zambetele si salutarile oamenilor de pe la porti si de pe trotuare. O asa defilare de forte, mai rar. Doar la parada de 1 Decembrie sa vada cineva mai mult. Peste 400 de militari americani, 80 de mijloace tehnice de lupta - majoritatea transportoare Stryker -, acompaniate din aer de doua elicoptere Apache, au strabatut miercuri distanta dintre Baza Mihail Kogalniceanu si Ploiesti. Joi pleaca spre Brasov si poligonul de la Cincu, acolo unde va avea loc unul dintre cele mai mari exercitii armate multinationale NATO din acest an.

Convoiul armatei SUA, cu steaguri romane si americane, in drum spre PloiestiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

De la Mihail Kogalniceanu spre Ploiesti au plecat nu mai putin de 400 de militari din Batalionul 2 al Regimentului 2 Cavalerie al Armatei SUA, in circa 80 de mijloace tehnice, marea majoritate transportoare blindate tip Stryker, decorate cu steagurile Romaniei si ale SUA. Pe parcurs s-au alaturat convoiului si doua elicoptere de atac de tip Apache, precum si un elicopter BlackHawk.

Pe drum, populatia din satele si orasele traversate au asistat ca la o adevarata defilare. Au facut cu mana, au zambit, au fluierat, au facut poze. Dinspre blindate li s-a raspuns la fel de energic. Ca o opinie personala, militarii din blindate au salutat din maini cat pentru o viata intreaga.

Video realizat cu echipament Nikon

---

FOTOGLAERIE:

Convoiul de blindate, in apropiere de Mihail Kogalniceanu (Constanta):

Un SOldat american aranjand drapelele de pe antenele blindatelor de tip Stryker:

Soldat american introducand coordonatele traseului in computerul de bord al unui blindat de tip Stryker:

Ultimele pregatiri inainte de plecarea convoiului de la baza Mihail Kogalniceanu:

Blindatele Stryker gata sa plece de la baza Mihail Kogalniceanu:

Soldat american salutand lumea din sat:

Un elicopter de atac Apache survoleaza dasupra conviului de blindate Stryker si masini Humvee:

Oameni salutand militarii din convoi:

Elicopterele Apache, deasupra convoiului de blindate:

Elicopterele Apache, deasupra blindatelor ce au ajuns la Ploiesti:

Un blindat Stryker de tip Med-Evac, in coada convoiului:

---

1.500 de militari din Canada, Marea Britanie, Romania si SUA, cu aproximativ 200 de mijloace de lupta, participa in perioada 15 mai - 6 iunie la exercitiul multinational de instruire prin simulare reala si cu trageri de lupta "Sarmis 15", in garnizoana Brasov si la Centrul de Instruire pentru Lupta al Fortelor Terestre din Cincu.xxx