Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, i-a transmis omologului Bogdan Aurescu ca autoritatile de la Kiev lucreaza la o solutie in ceea ce priveste restrictiile de intrare in Ucraina pentru un numar de cetateni romani, ultima restrictie fiind aplicata lui Mircea Druc, in 8 mai, potrivit Mediafax.

Cei doi oficiali s-au intalnit, miercuri, in Antalya (Turcia) in marja reuniunii Comisiei NATO-Ucraina.

Potrivit unui comunicat MAE, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a abordat in discutia cu Pavlo Klimkin aspecte de actualitate aflate pe agenda bilaterala, printre care situatia restrictiilor de intrare in Ucraina pentru un numar de cetateni romani (tema discutata repetat, la initiativa partii romane, cu ocazia vizitei ministrului ucrainean la Bucuresti, dar si ulterior), inclusiv, cel mai recent, situatia lui Mircea Druc.

In 9 mai, lui Mircea Druc, fost premier al R. Moldova, care detine si cetatenia romana, i s-a interzis sa intre in Ucraina.

Seful diplomatiei a reiterat faptul ca o solutie trebuie gasita pentru aceasta situatie, care nu corespunde cu stadiul actual al relatiilor bilaterale, mai ales in contextul sprijinului ferm si sincer al Romaniei pentru integritatea teritoriala a Ucrainei, respectiv pentru solutionarea crizei din estul Ucrainei.

Ministrul ucrainean de Externe l-a reasigurat pe omologul roman ca autoritatile ucrainene lucreaza la o solutie.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat si despre implementarea Acordului privind Micul Trafic la Frontiera, care va intra in vigoare joi.

La reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, principalele subiecte abordate au fost examinarea agendei comune de cooperare consolidata NATO-Ucraina, situatia de securitate din estul Ucrainei, implementarea Acordurilor de la Minsk si perspectivele pentru o solutionare pe termen lung a conflictului.

In alocutiunea sa, seful diplomatiei romane a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, in conformitate cu granitele recunoscute la nivel international, reafirmand sprijinul politic si operational pentru Ucraina. El a trecut in revista sprijinul practic oferit Ucrainei de catre Romania, atat in ceea ce priveste asistenta medicala oferita militarilor ucraineni raniti in conflict, cat si prin demersurile tarii noastre, in calitate de natiune-lider pentru Fondul NATO de sprijin privind apararea cibernetica.

De asemenea, Aurescu a mentionat disponibilitatea de sprijin si de asistenta din partea tarii noastre pentru indeplinirea obiectivelor din Programul anual de cooperare NATO-Ucraina pentru anul 2015.

Bogdan Aurescu a evidentiat si necesitatea continuarii progreselor in domeniile reformei sectorului de aparare si securitate si statului de drept, dar si in ceea ce priveste respectarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

Cu prilejul reuniunii, a fost adoptata o Declaratie Comuna a ministrilor de externe, care reitereaza sprijinul Aliantei Nord-Atlantice pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, condamna actiunile agresive ale Rusiei si incalcarea de catre aceasta a dreptului international si a obligatiilor asumate.

Totodata, Declaratia reflecta ingrijorarea comuna cu privire la actiunile de consolidare a prezentei militare a Rusiei in Marea Neagra si la efectul destabilizator al acestora.