Autoritatile moldovene l-au retinut si expulzat pe George Simion, liderul Platformei Unioniste Actiunea 2012, o miscare care militeaza pentru unirea Republicii Moldova cu Romania, cetateanul roman primind interdictie de a mai intra pe teritoriul moldovean timp de cinci ani, informeaza Mediafax citand presa moldoveana.

Decizia de expulzareFoto: Hotnews

Presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, George Simion, cetatean roman, a fost retinut miercuri de agentii Serviciului moldovean de Informatii si Securitate (SIS), iar in scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova, primind interdictie de reintrare in aceasta tara timp de cinci ani.

In urma cu scurt timp, George Simion a confirmat pe pagina sa de Facebook ca a fost retinut de SIS, explicand ca motivul ar fi marsul unionist pe care Platforma Actiunea 2012 il va organiza sambata in Chisinau. "Ei nu sunt de acord cu protestul din 16 mai", afirma Simion.

"Sunt in vama, expulzat cica 5 ani, astept hartia. Se temeau sa nu fie multa lume pe "16 mai" pentru "unire"", a adaugat George Simion, in mesajul postat pe Facebook.

Serviciul moldovean de Informatii si Securitate nu a comentat informatiile.

Platforma Unionista Actiunea 2012 este o coalitie de asociatii nonguvernamentale si grupuri civice care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania.

George Simion a mai fost vizat de o interdictie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova in decembrie 2014, dar masura a fost anulata in doar cateva ore. George Simion explica atunci ca s-a aflat in aceasta situatie din cauza atitudinii critice fata de Guvernul de Chisinau.

Platforma Actiunea 2012 va organiza sambata, la Chisinau, un mars unionist.

UPDATE - MAE: Ambasada Romaniei la Chisinau a solicitat clarificari

Ambasada Romaniei la Chisinau a luat legatura cu autoritatile competente din R. Moldova si a solicitat clarificari cu privire la situatia cetateanului roman George Simion, dupa ce a aflat, din surse publice, despre retinerea acestuia de catre reprezentantii Biroului Migratie si Azil, informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE) intr-un comunicat transmis miercuri seara.

"Ambasada Romaniei la Chisinau a aflat in dupa-amiaza zilei de 13 mai 2015, din surse publice, despre retinerea, de catre reprezentanti ai Biroului Migratie si Azil al Republicii Moldova, a cetateanului roman George Simion. Misiunea diplomatica a luat imediat legatura cu autoritatile competente ale Republicii Moldova - Ministerul Afacerilor Interne si Biroul Migratie si Azil - si a solicitat clarificari. O cerere formala in acest sens a fost adresata Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova", se arata in comunicatul MAE.

MAE mai precizeaza ca, "in paralel, Ambasada l-a contactat pe cetateanul roman, pentru a asigura intreaga asistenta care ar fi putut fi necesara".

"Domnul George Simion a informat misiunea diplomatica cu privire la situatia sa, fara a formula solicitari concrete. In prezent, cetateanul roman este in drum spre Romania", arata MAE.

Ministerul de Externe precizeaza totodata ca, prin Ambasada Romaniei la Chisinau, pastreaza in atentie cazul, "pentru obtinerea tuturor informatiilor clarificatoare".