Agentia Nationala de Integritate sustine ca cele doua propuneri legislative adoptate tacit miercuri in Parlament, prin care persoanele care s-au aflat in stare de incompatibilitate sau conflict de interese vor putea ocupa orice alta functie, cu exceptia celei care a generat incidentul de integritate, va afecta "iremediabil" activitatea de evaluare desfasurata de inspectorii de integritate, scrie Agerpres.

"Avand in vedere cele doua propuneri legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/ 2010, prin care se stabileste faptul ca persoanele care s-au aflat in stare de incompatibilitate sau conflict de interese vor putea ocupa orice alta functie, cu exceptia celei care a generat incidentul de integritate, Agentia Nationala de Integritate considera ca adoptarea acestor propuneri ar afecta iremediabil activitatea de evaluare desfasurata de inspectorii de integritate, eliminand complet caracterul disuasiv al sanctiunilor aplicate, precum si obiectivele asumate in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare", se arata intr-un comunicat al ANI.

In opinia ANI, cele doua propuneri legislative urmaresc diminuarea sanctiunilor ce decurg din incalcarea regimului conflictelor de interese si al incompatibilitatilor in asa fel incat persoana in cauza sa nu mai poata ocupa aceeasi functie eligibila care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar sa poata ocupa orice alta functie aleasa ori numita.

Mai mult, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii in functiile publice in conditiile in care sunt incompatibili sau in conflict de interese.

Spre exemplu, o persoana care a incalcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilitatilor in exercitarea calitatii de ales local (un primar, un consilier local etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.

De asemenea, potrivit Deciziei Curtii Constitutionale nr. 418/ 2014, "a accepta interpretarea conform careia unei persoane constatate a fi in stare de incompatibilitate sau conflict de interese ii este interzis sa mai ocupe doar functia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putand, in schimb, ocupa orice alta functie eligibila, ar pune, practic, la indemana categoriilor de persoane vizate de Legea 176/ 2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii si aplicabilitatii sanctiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput intr-un stat de drept".

ANI mentioneaza ca a transmis institutiilor relevante nu mai putin de patru puncte de vedere cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2).

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat tacit miercuri proiectul de lege initiat de senatoarea PC Cristiana Anghelpotrivit caruia persoanele fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese sau a incompatibilitatii sa nu li se interzica sa ocupe functii sau demnitati publice electorale timp de trei ani.

Proiectul de lege modifica legea privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice si pe cea privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.

Actul normativ prevede ca "persoana eliberata sau destituita din functie potrivit alineatului 1 sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia de demnitate publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului".

Proiectul mai prevede ca, daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie care a generat starea de incompatibilitate ori existenta conflictului de interese pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului.

Proiectul de lege va pleca la Senat, care este camera decizionala.

Un alt proiect adoptat tacit miercuri in plen prevede ca persoanele fata de care s-a constatat conflict de interese sau stare de incompatibilitate sunt decazute din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor ocupate in urma unor alegeri.

"Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alineatului 1 sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor ocupate in urma unor alegeri, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului, fiind incompatibila pe o perioada de 3 ani cu functiile sus mentionate", se arata in proiect.