INTERVIU De ce e vazuta Romania de americani drept lider regional pe securitate cibernetica? Cinci motive

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 13 mai 2015, 10:16 Actualitate | Esenţial


Bruce Andrews
Foto: Lucian Crusoveanu / Public Diplomacy Office
Romania este gazda celei mai mari misiuni comerciale americane desfasurate vreodata pe teritoriul sau. 20 de companii - cele mai mari din domeniul IT - au venit in Romania impreuna cu Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comert al SUA pentru discutii cu parteneri romani (companii si agentii guvernamentale). Scopul? Intarirea securitatii cibernetice a Romaniei, un aliat tot mai important in NATO pe masura ce Rusia devine un jucator tot mai imprevizibil. Bruce Andrews a explicat intr-un interviu pentru HotNews.ro de ce SUA vad Romania ca un lider regional in chestiunea securitatii cibernetice, dar si de ce piata autohtona e atractiva pentru companiile americane.

Rep.: De ce e Romania atat de importanta pentru companiile americane, in aceasta zona a securitatii cibernetice? La urma urmei, Romania e o piata mica in comparatie cu cea americana sau cu alte piete europene.
Bruce Andrews:
Sunt patru motive importante. Primul: Romania are un sector al tehnologiei informatiilor si comunicatiilor impresionant si in crestere. Doi: Securitatea cibernetica este o problema fara frontiere. E o chestiune importanta pe tot globul, dar exista provocari anume in aceasta regiune. Trei: Statutul de membru al UE, iar Romania este un lider regional - la summitul de acum sunt prezente 11 tari din regiune. Apoi, companiile sunt direct interesate, unele companii de tehnologie au investit deja milioane de dolari si au mii de angajati in Romania - ele au recunoscut deja importanta pietei romanesti. Iar un al cincilea motiv este, cred, vigoarea aliantei si prieteniei dintre SUA si Romania, in conditiile in care o Romanie prospera si puternica este o prioritate importanta pentru SUA.

Rep.: Vom reveni la Romania ca lider regional. Dar spuneti-mi cum facut sa aduceti laolalta, la aceeasi masa, toti acesti giganti ai tehnologiei?
Bruce Andrews: De fapt, a fost foarte usor, in masura in care felul cum functioneaza misiunile noastre comerciale este urmatorul: anuntam public misiunea, informand ca oricine e interesat poate sa aplice. Au aplicat un numar foarte mare de companii - chiar nu am putut sa ii luam pe toti cu noi. Iar acest lucru s-a intamplat pentru ca sunt interesate de oportunitatea de a veni in aceasta misiune, sa vada ce se intampla in regiune, sa aiba intalniri cu guvernul Romaniei, cu firme romanesti. Deci a fost usor sa aducem companii. In plus, exista parteneriatul real cu guvernul Romaniei. Premierul Ponta a fost la Washington in februarie, cand s-a intalnit cu Secretarul Comertului, Penny Pritzker. Si am discutat despre continuarea discutiilor cu guvernul si mediul de afaceri din Romania, invitand totodata jucatorii regionali sa aiba o discutie extinsa la nivel regiune. Am inchegat o colaborare foarte buna.

Rep.: In Romania avem o problema in privinta cheltuielilor guvernamentale, cheltuielilor publice pentru software, hardware de securitate IT etc., facute in ultimii zece ani. Statul roman plateste foarte mult pentru asemenea contracte, dar avem in continuare probleme de interconectivitate intre institutii. La nivelul opiniei publice, persista senzatia ca toti acesti bani sunt cheltuiti de dragul de a-i cheltui. Cand ati discutat cu ministrii, agentiile guvernamentale, partenerii din Romania, ati simtit ca sunt intr-adevar dornici sa imbunatateasca aceste servicii? Sau doar ca se simt obligati sa faca astfel de parteneriate?
Bruce Andrews: Nu am avut discutii la acest nivel, dar ce pot spune este ca un beneficiu al afacerilor cu companiile americane este acela ca sunt foarte competitive in termeni de competitivitate si pret. Un altul - sunt foarte transparente in privinta interactiunii cu guvernele. Nu discutam aceste lucruri anume, pentru ca acestea sunt mai degraba discutii de piata intre guverne si companii. Dar acestea sunt toate companii experimentate care fac afaceri cu un numar de guverne din toata lumea. In astfel de misiuni, traversam un proces in care ne uitam la toate companiile interesate, iar acestea trebuie sa contribuie la misiunea comerciala prin inalta calitate si valoare.

Rep: Pe langa agentiile de stat si guvern, ati primit feedback pozitiv din partea companiilor romanesti, in urma contactelor pe care le-ati avut? Sunt ele dornice sa coopereze cu companiile americane participante?
Bruce Andrews: Am stabilit peste 500 de intalniri intre cele 20 de companii care participa si guvernul roman, companii romanesti si regionale. Pana acum a trecut o zi, dar feedback-ul pe care l-am primit de la companiile americane este ca au avut discutii excelente. Ele incearca sa inteleaga piata, sa identifice parteneriate, companiile cu care sa lucreze. Feedback-ul primit a fost foarte bun. Nu pot vorbi din punct de vedere al afacerilor romanesti, eu personal nevorbind cu niciuna dintre companii, dar pot spune ca nivelul de entuziasm este foarte mare - doar faptul ca am stabilit 500 de intalniri dovedeste nivelul real de interes din partea tuturor.

Rep.: Ati pus in evidenta nevoia de intarire a securitatii cibernetice in ambele tari, dar si la nivel NATO. Care sunt, din acest punct de vedere, principalele zone in care Romania este in urma, in care lucrurile pot fi imbunatatite?
Bruce Andrews: N-as spune ca Romania este in urma. Cred ca provocarea securitatii cibernetice este ca exista atat de multe amenintari - entitati criminale, spionaj corporatist, entitati de stat - incat nimeni nu este pe deplin protejat. Noi, in SUA, depunem eforturi mari de protectie atat la nivel de guvern, cat si pentru infrastructura critica, retelele private. Nu este o problema de "a ramane in urma", este o problema cu care se confrunta toata lumea, o problema importanta si care credem ca va persista in viitorul previzibil, cu atat mai mult cu cat este in continua crestere numarul oamenilor care intra in lumea conectata - avem mai multe mijloace de conectare, casele noastre, infrastructura noastra critica sunt tot mai integrate cu lumea online. Deci va ramane o provocare pentru toti si este una importanta prin modul cum ne afecteaza. Luati romanul mediu - curentul electric de acasa, contul bancar unde-si pune banii, toate aceste lucruri sunt legate de lumea online. Deci dorim sa ne asiguram ca cetatenii si guvernele sunt protejati in mod adecvat.

Rep.: Ati vorbit mai devreme despre Romania ca lider regional in securitate cibernetica. De ce Romania? De ce nu Polonia, care e mult mai mare? De ce nu alte tari care au aderat inaintea Romaniei la NATO, ca Cehia sau Ungaria?
Bruce Andrews: Toate aceste tari au punctele lor tari, sunt implicate activ. Dar ce pot spune este ca premierul Ponta si-a manifestat in mod activ interesul fata de acest domeniu, si-a exprimat dorinta ca Romania sa fie lider in acest caz. Si, lucrand cu ministrul pentru Societatea Informationala, a fost foarte entuziasmat sa se implice in aceste lucruri. Nu e nevoie sa fie un singur lider, dar ei au recunoscut importanta acestei chestiuni si au dorit sa se implice, sa colaboram, sa adaugam acest element al relatiilor strategice la relatiile noastre economice.

Rep.: Ati mentionat mai devreme ca ne confruntam cu amenintari nu doar din partea criminalilor cibernetici, ci si din partea unor state. Si stim ca, in ultimele luni, au existat unele atacuri provenind din Rusia asupra unor site-uri guvernamentale europene, chiar si site-ul Casei Albe. Este proximitatea Rusiei un factor pentru ca Romania sa-si asume, sa declare si sa-si doreasca sa fie un lider regional in domeniul securitatii cibernetice?

Bruce Andrews: Aici vecinatatile sunt complicate, stiti multele provocari din aceasta regiune. Dar ce pot sa spun e ca Romania nu e deloc unica - asa cum nu e nicio tara din regiune. Dupa cum ati spus, SUA se confrunta la randul sau cu provocari din partea multor tari - din toata lumea, nu doar din aceasta regiune. Securitatea cibernetica este o problema majora pentru toate tarile din lume. Si nu dorim sa ne concentram asupra surselor atacurilor, ci sa ne aparam, sa vedem care sunt cele mai bune tehnologii si cei mai buni oameni care sa le foloseasca pentru a proteja mai bine cetatenii si retelele noastre.

Rep.: Romania este stat-lider in asigurarea securitatii cibernetice pentru Ucraina, un rol decis la summitul NATO de anul trecut. Cum vedeti colaborarea Romaniei cu SUA, in aceasta chestiune anume?
Bruce Andrews: Nu stiu foarte multe, pentru ca Departamentul de Comert se ocupa mai degraba cu partea comerciala, decat cu cea strategica si militara. Am discutat cu ministrul Afacerilor Externe si l-am intrebat despre acest lucru ieri. El a explicat toate eforturile depuse de Romania in aceasta capacitate, in relatia cu Ucraina. Dar trebuie sa admit ca nu stiu foarte multe in aceasta privinta.

Rep.: In discursul pe care l-ati tinut ieri la Parlament, ati vorit despre nationalismul si protectionismul digital. Aveti semnale ca in Romania poate aparea un astfel de comportament, economic sau politic?
Bruce Andrews: Vorbeam la modul general. Am vazut exemple in acest sens pe tot mapamondul - ceea ce incearca sa faca guvernul chinez cu legislatia bancara, sau comentariile unor comisari europeni care doresc sa reglementeze anume companiile americane, nu din cauza produselor si serviciilor lor, ci pentru locul de provenienta. Ce am incercat sa spun - si acesta trebuie sa fie un semnal pentru toate tarile, nu doar pentru Romania - este ca cea mai buna cale de a promova inovatia este un sistem deschis si primitor. Daca incepi sa discriminezi in functie de tara de provenienta...

Sa va dau un exemplu: compania romaneasca Bitdefender. Nu veti dori sa va confruntati cu o situatie in care Bitdefender sau o alta companie aude de la o alta tara: "vrem sa excludem companiile romanesti pentru ca vrem sa se vanda produsele noastre pe piata interna". Mai ales in domeniul securitatii cibernetice, avem nevoie sa dezvoltam cele mai bune tehnologii, sa lasam sa functioneze competitia. Companii precum Bitdefender ies in evidenta cu aceste produse foarte inovative si nu trebuie discriminate doar pe criteriul provenientei lor. Si vorbesc despre un fenomen global, la care trebuie sa fie atenta fiecare piata. Nu trebuie sa existe discriminare bazata pe tara de provenienta. Important este sa vedem care este cel mai bun produs pentru consumatori.

Rep.: Ati avut senzatia ca poate aparea un astfel de comportament aici, in Romania?
Bruce Andrews: Nu a fost nimic specific legat de Romania. Important e ca Romania este membru UE si cred ca veti avea o discutie ca parte a pietei digitale unice. Piata digitala unica este o mare oportunitate pentru UE, care ar crea mai multa deschidere, iar eliminarea barierelor intre tari este un lucru foarte bun. Dar nu dorim ca acest lucru sa se transforme.... am vazut planuri cum ca s-ar intentiona discriminarea companiilor din America doar pentru ca sunt din America.

Rep.: Maine (azi - n.red.) va fi lansat proiectul-pilot al Centrului de inovare in domeniul securitatii cibernetice in Bucuresti. Ce inseamna mai precis, ce va face?
Bruce Andrews: Va fi un centru sustinut impreuna de Agentia de Comert si Dezvoltare a SUA. Va fi un parteneriat cu guvernul roman pentru dezvoltarea tehnologiilor de securitate cibernetica, care sa faca simulari, sa pregateasca oameni, sa aduca partile laolalta. Deoarece, la urma urmei, securitatea cibernetica nu e un lucru pe care un guvern sa-l rezolve singur, cinstit vorbind nici toate guvernele impreuna nu-l pot rezolva. Deci existenta acestei colaborari intre sectorul privat si cel guvernamental este esentiala pentru a raspunde nevoilor de securitate cibernetica. Va fi un hub, un loc pentru guvernul roman si pentru sectorul privat sa lucreze impreuna in incercarea de a imbunatati viata si protectia tuturor romanilor.

Rep.: Cine va conduce acest centru? Cine va avea acces la rezultatele acestui centru - si guvernul, si companiile private?
Bruce Andrews: Nu stiu exact structura de management, ci doar structura generala. Voi afla mai multe maine dimineata si va vom prezenta aceste informatii.

Rep.: Cand va fi incheiat proiectul-pilot, cum va arata implicarea SUA in acest centru de inovatie?
Bruce Andrews: Va fi un loc unde sectorul public si cel privat sa lucreze impreuna. Securitatea cibernetica este un domeniu unde dezvoltarea va continua, mai ales ca tot mai multi oameni devin tot mai legati de lumea conectata.

Rep: Ultima mea intrebare este legata de hackerii romani, care erau notorii in SUA, cel putin asa reiesea din media americane. Vedeti o scadere a numarului de activitati criminale in acest domeniu, in SUA?
Bruce Andrews: Trebuie sa recunosc ca nu stiu. Una dintre marile provocari ale securitatii cibernetice este ca nu stii tot timpul ce se intampla. Nu am personal raspunsul la aceasta intrebare - dar de aceea suntem aici, sa construim un aparat defensiv. Unul dintre ministrii cu care m-am intalnit ieri a aratat ca in sectorul IT&C sunt tineri romani foarte inteligenti si ca este dorita atragerea lor in economie intr-un mod pozitiv. Cred ca exista, de fapt, o mare oportunitate in atragerea tinerilor, in educarea lor in domeniul tehnologiei informatiilor si al securitatii cibernetice, deoarece acestea sunt zone in crestere si va exista o cerere mare de oameni talentati, multi ani de acum inainte. E o lipsa mare de oameni cu abilitati in domeniu - problema cu care ne confruntam si in SUA, unde efectiv nu avem suficienti oameni.
Iar in ce ii priveste pe tinerii hackeri, e bine sa-i aducem din partea intunecata in partea curata a industriei.

Context:

Summitul este organizat de Ministerul pentru Societatea Informationala, Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti. Evenimentul dureaza trei zile si se desfasoara la Palatul Parlamentului.

La evenimentul care incepe luni sunt invitate 17 state din Europa Centrala si de Sud-Est pentru a-si prezenta "politicile in domeniul securitatii cibernetice", a aborda "tematici precum amenintarile si vulnerabilitatile cibernetice" si a identifica "oportunitati pentru colaborare internationala si regionala".

La summit vor participa companii si oficiali guvernamentali, specialisti in domeniul securitatii cibernetice din mediul public si privat din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite ale Americii si Romania.

In aceeasi perioada, Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti deruleaza la Bucuresti o misiune comerciala pentru a prezenta cele mai noi solutii pe care companiile americane le pot oferi in acest domeniu. Printre companiile americane prezente se numara giganti ai IT-ului mondial precum Cisco Systems, Hewlett Packard, IBM, Lockheed Martin, Microsoft, Oracle.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14187 vizualizari

 • -9 (27 voturi)    
  nais giouc (Miercuri, 13 mai 2015, 10:23)

  sentenced [utilizator]

  "in conditiile in care o Romanie prospera si puternica este o prioritate importanta pentru SUA."

  Chiar am ras.
  • +1 (1 vot)    
   Pai de, daca atit te duce capul... (Joi, 14 mai 2015, 13:15)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Fiecare reactioneaza dupa cit intelege.
 • +6 (16 voturi)    
  frontiere (Miercuri, 13 mai 2015, 10:30)

  VladBerliba1 [anonim]

  Fara frontiere, fara frontiere dar americanii au restrictii la exportul algoritmilor de criptografie ... asa, just in case :)
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Miercuri, 13 mai 2015, 15:08)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui VladBerliba1

   Ceea ce este absolut normal.
   Iar restrictiile de tipul asta sunt multe, nu doar cea enumerata de tine.
   • +1 (1 vot)    
    Pai si ce e anormal? (Joi, 14 mai 2015, 13:17)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    In momentul in care monitorizezi internetul e normal sa nu exporti tehnici de criptare avansate. la ei chiar e o lege care interzice criptarea pe mai mult de 32 de biti.
  • 0 (0 voturi)    
   Exista chiar o intelegere internationala ... (Miercuri, 13 mai 2015, 22:21)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui VladBerliba1

   ... care reglementeaza exporturile in mai multe categorii de produse cu potential impact asupra securitatii, nu doar criptografice, la care au aderat majoritatea statelor cat de cat civilizate:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Wassenaar_Arrangement
 • -5 (19 voturi)    
  america nu face discriminare economica (Miercuri, 13 mai 2015, 10:36)

  jackalphonse [utilizator]

  numai ca unele produse cum ar fi panorile solare, mai ieftine si destul de bune venite din China, au fost suprataxate samd.
  cei mai place americii sa fie competitiva cu tarile mici! cand e vorba de tari mai mari, are grija sa lase diplomatia deoparte.
  • 0 (6 voturi)    
   ... (Miercuri, 13 mai 2015, 15:11)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Bre, relatiile dintre US si China e treaba celor doua puteri.
   Iar relatiile economice dintre Romania si US ar trebui sa fie de fapt gestionate de UE si US. Ceea ce se si intampla.

   Ce nu ti-e clar?!?
 • -12 (18 voturi)    
  romania (Miercuri, 13 mai 2015, 10:46)

  clas [anonim]

  romania este o tara puternica si prospera. datorita politicii guvernului ponta, am inceput sa vedem luminita din capatul tunelului. pana acum am stat in intuneric. primiti-i pe americani cu bratele deschise. i-am asteptat peste 50 de ani.
  • -3 (15 voturi)    
   sau cu pantalonii in vine (Miercuri, 13 mai 2015, 11:54)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui clas

   Microsft si bechtel au fost primele solii de pace ale venirii acestui "Mesia". facem o lista si cu companiile de exploatare pe redevente de 2% (margele de sticla)?
   prima grija a acestui andrews este sa nu se dezvolte industria autohtona (noul termen "rau": nationalism economic). cu alte cuvinte, el vine sa sustina interesele industriei americane, in timp ce noi nu avem voie, pentru ca este nationalism.
   • +1 (1 vot)    
    mai frera jacka (Joi, 14 mai 2015, 13:22)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    Microsoft a vrut sa vinda licentele alea cu 50% reducere. Acu daca statul roman a vrut neaparat sa le cumpere cu 100% de la o firma din cipru care le cumpara de la microsoft cu 50%, asta nu e vina Microsoft.

    La fel si cu Bechtel. Daca statul roman a semnat contract ca daca nu expropriaza la timp sau nu plateste la timp se pun penalizari, asta iar nu-i vina Bechtel. In ambele cazuri e vina guvernelor Romaniei.
    Ce vrei sa ne ia guvernul SUA de minuta si sa asiste la negocierile dintre guvernul roman si firmele private americane? Sau sa ne pazeasca FMI-ul de cumetrii de genul mama lui Sova avocatul Bechtel si Sova avocatul guvernului? Fac americanii si asta de fiecare data cid se strosesc la parlamentarii nostri la fiecare incercare de mutilare a legii. Da' mai mult ce sa faca?
  • -10 (10 voturi)    
   Pai, chiar erau unii pe-aici, acum vreo... (Miercuri, 13 mai 2015, 12:09)

   EU-74-RON [utilizator] i-a raspuns lui clas

   ...trei luni, care intrebau ce-a facut Ponta in SUA..asta cam pe cand Iohannis a inceput sa conteze pe sprijinul Germaniei pentru... identificarea solutiilor care sa ne permita accesul in Schengen... Meleoanele si meleardele investitiilor germane (votantii intelectuali internauti - dixit) asteapta, in gradina Cotroceniului, sa intre in tara...
  • +14 (16 voturi)    
   Ce?! (Miercuri, 13 mai 2015, 12:41)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui clas

   Datorita politicii guvernului Ponta?

   Adica acelasi guvern care n-a inceput nicio autostrada noua, lasa spitalele de stat fara finantare ca sa fie privatizate ieftin, a dat sute de milioane de dolari la KazMunaiGaz pe nimic, ataca frecvent statul de drept si justitia, incurajeaza prostitutia politica, ia banii de la investitii ca sa aiba bani de spagi electorale si cate si mai cate?

   Cati bani avea Valcov ascunsi in seif? Dragnea a comis frauda la referendum, Ioana Petrescu a venit cu propuneri total imaginare de taxare (supraacciza la combustibili etc.) care nici macar nu erau ideile ei, Teodorovici plateste rate de 5000 de euro pe luna dintr-un salariu de 1000 de euro...

   Cum poti sa sustii asemenea guvern, la cate prostii, hotii si rautati au comis?
   • -6 (10 voturi)    
    niciun ce (Miercuri, 13 mai 2015, 13:36)

    sedorf [anonim] i-a raspuns lui emil bobu

    degeaba improsti cu noroi...nu mai tine. oamenii si-au dat seama cine face treaba si cine nu. daca ii aveam acum pe basescu si boc, muream toti de foame.
    • -2 (8 voturi)    
     Lasa-l, te rog, in pace! N-as suporta... (Miercuri, 13 mai 2015, 14:01)

     EU-74-RON [utilizator] i-a raspuns lui sedorf

     ...gandul ca, din 2017, Gorghiu, Orban, Atanasiu, Blaga, Ialomiteanu si altii, sa nu poata face opozitie din Parlament. In locul lor ar putea fi altii, mai credibili...Deci, lasa-l, te rog! Sper doar sa aiba drept de vot!...
    • 0 (0 voturi)    
     care oameni mai postacescu? (Joi, 14 mai 2015, 13:25)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui sedorf

     Cu cretinissme din astea comuniste gen "oamenii si-au dat seama" mai pacalesti doar asistatii sociali si pensionarii, care oricum nu citesc Hotnews. Asha ca pierzi vremea degeaba. Uita-te ce incredere au oamenii in Johannis versus Ponta si vei intelege ce cred oamenii.
  • +3 (7 voturi)    
   ori esti ponta ori esti dus... (Miercuri, 13 mai 2015, 13:46)

   yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui clas

   a doua tara cea mai saraca din Europa...devine puternica si prosper...a inceput migratia inversa
 • -1 (5 voturi)    
  Relatie puternica si fara Big Brother (Miercuri, 13 mai 2015, 14:33)

  daniel [anonim]

  Tocmai de asta e prostie ideea ca "Americanii se supara pe noi daca nu trecem legile Big Brother!" si poate restrictioneaza colaborarea.

  Yeah, bullshit. Americanii au nevoie mai mult ca niciodata de noi in conflictul Rusia-Ucraina. Nu ar intrerupe relatiile doar pentru ca nu lasam SRI (deci si NSA prin ei) sa obtina toate datele cetatenilor, tot timpul.
  • 0 (0 voturi)    
   well (Joi, 14 mai 2015, 13:29)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui daniel

   Americanii au nevoie de tari puternice la granita cu inamicul. Si ca sa fie greu de destabilizat prin metode psihologice/propagandistice, si ca sa fie un exemplu pozitiv pentru cei de dincolo de linia frontului. In cazul in care Romania se califica pentru asha ceva, americanii au nevoie de Romania. In cazul in care Romania nu se califica, scutul de la Deveselu poate fi mutat in jumate de an in Cehia sau chiar mai la vest.

   De aia tot fac presiuni si SUA si UE la parlamentul nostru sa lase justitia sa functioneze, chiar in contra poporului care se lasa prostit de antene si irealitati.
 • +1 (1 vot)    
  Ca o picatura in Dunarea tulbure! (Joi, 14 mai 2015, 7:46)

  hotnewsfil [utilizator]

  Noroc ca ne mai spala obrazul acei putini la numar, extrem de dotati si de harnici - olimpicii (si profesorii care ii pregatesc!), IT-istii.
  Balanta increderii in tara este inclinata insa puternic negativ, de politicieni, baroni, borfasi, coruptia atotcuprinzatoare.
  • +1 (1 vot)    
   NU politicienii sunt de vina (Joi, 14 mai 2015, 13:39)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   De vina sunt cei care-i aleg. Borfasi sunt peste tot, dar nu-s pusi in fruntea tarii. 90% din parlamentarii nostri ar fi vinzatori in supermarket sau la benzinarii intr-o tara civilizata. Unul ca Ponta, spre exemplu, dupa un plagiat cum a facut el ar fi dat afara si din politica si din invatamant si din avocatura pe viata. Nu ar fi cistigat alegerile cu 60%... Noroc ca s-a trezit diaspora la prezidentiale ca azi eram toti mindri ca sunte romani.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by