Guvernul discuta cu Presedintia si Serviciul de Protectie si Paza pentru asigurarea unei aeronave oficiale destinate demnitarilor si va lua o decizie, a declarat premierul Victor Ponta, spunand insa ca nu stie daca procedurile pentru asigurarea unui astfel de avion pot fi incheiate in acest an, scrie Mediafax.

"Vom lua o decizie in funcie de aceste discutii. Procedurile dureaza", a adaugat Ponta, precizand ca va fi format un grup comun de lucru in acest sens.

El a amintit ca, in anii anteriori, s-a considerat ca este nevoie ca presedintele, premierul si presedinti celor doua camere ale Parlamentului sa foloseasca o aeronava oficiala, dar ca fostul presedinte Traian Basescu s-a opus, probabil "din populism sau pentru ca i se termina madatul si nu mai beneficia".

In noiembrie 2013, premierul Victor Ponta a dispus constituirea unei comisii interministeriale care sa negocieze cu Guvernul italian achizitionarea unei aeronave pentru demnitari, dupa ce oficialii Guvernului au aratat ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu are aeronava oficiala, iar Executivul de la Bucuresti trebuie sa inchirieze o aeronava de dimensiuni mai mari de la Tarom, ceea ce ridica foarte mult costul deplasarilor.

Pe fondul discutiilor legate de costuri, presedintele Traian Basescu declara in acel an ca nu va mai utiliza aeronava pusa la dispozitie de Tarom pentru vizitele sale externe si ca, atunci cand va avea nevoie de un avion, va inchiria in regim charter de la o companie straina, iar premierul Victor Ponta a folosit atunci in unele deplasari curse de linie sau aeronava militara Spartan.

Guvernul aprobase, prin ordonanta de urgenta, achizitionarea unei aeronave cu 12 locuri pentru inalti demnitari, suma totala necesara achizitionarii in leasing a aeronavei ridicandu-se la 56 de milioane de euro.

In primavara anului trecut, Guvernul a sistat insa negocierile cu Executivul italian pentru achizitionarea aeronavei destinate demnitarilor, incepand discutii cu Tarom pentru cumpararea unui avion tip Airbus 318.

Seful Cancelariei actualului presedinte, Klaus Iohannis, a declarat revent presei ca nu exista nici in prezent o aeronava oficiala pentru deplasarile presedintelui si ca Presedintia a transmis Guvernului un memorandum pentru rezolvarea problemei.