Premierul britanic David Cameron a declarat luni ca renegocierea relatiilor cu Uniunea Europeana va fi dura, dar victoria sa decisiva din alegeri i-a dat mandat in acest sens.

David CameronFoto: Agerpres/Xinhua

“Am primit un mandat, va fi evident dur, dar noi am primit un mandat”, a spus jurnalistilor Cameron inainte de un discurs in fata legislativului unde a fost primit cu aplauze si strigate entuziaste.

Cameron, care a surprins saptamana trecuta cand a castigat majoritatea in parlament, a promis ca va renegocia relatia cu Uniunea Europeana inainte ca britanicii sa decida daca vor ramane in UE prin referendum la sfarsitul anului 2017.

Problema relatiei cu Bruxelles-ul este una care a divizat partidul sau in trecut si a dus chiar la iesirea din scena a lui Margaret Thacher si a lui John Major, iar Cameron vrea sa se asigure ca cei mai eurosceptici parlamentari din partidul conservator nu se vor revolta impotriva sa.

De cand a fost reales, Cameron a avut convorbiri telefonice cu cativa lideri europeni pentru a discuta renegocierea planuita de Marea Britanie si care va demara in curand.