Lotul olimpic al Romaniei a castigat sase medalii la Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev". Elevii au obtinut doua medalii de aur - dintre care o medalie de aur cu punctaj absolut, trei medalii de argint si o medalie de bronz. In cadrul competitiei internationale, olimpicii au avut de parcurs trei probe, timp de 5 ore, dintre care doua probe teoretice si una experimentala, explica Ministerul Educatiei.

Ustensile si instrumentar pentru laboratorul de chimieFoto: Agerpres

Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev" s-a desfasurat in perioada 3-10 mai, la Erevan. Aceasta a fost a 49-a editie a competitiei, la care au participat 95 de elevi din 15 tari, anunta Ministerul Educatiei, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Medaliile de aur

  • Dumitru Calugaru - a obtinut punctaj absolut, adica a facut corect toate subiectele de olimpiada - este elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Tudor Vladimirescu" din Targu Jiu. Si anul trecut a castigat tot aurul la aceasta olimpiada. 
  • Andrei Iliescu - este elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti. Este pentru al doilea an consecutiv, si pentru Andrei Iliescu, cand primeste aur la aceasta competitie.

Medaliile de argint

  • Paul Haidu-Gerea - este elev in clasa a X-a la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta
  • Cristian Robert Raclea - este elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati
  • Silvestru-Alexandru Big - este elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Alexandru cel Bun" din Gura Humorului

Medalia de bronz

  • Tiberiu Alexandru Pana - este elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Ploiesti

Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev" este compusa din 3 probe - doua probe teoretice si una practica/experimentala - care dureaza 5 ore. Prima proba teoretica a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 sectiuni incluse: chimie fizica, stiintele vietii, chimie anorganica, chimie organica si chimie analitica.

La editia de anul trecut, lotul Romaniei a obtinut 7 medalii - 5 de aur - si locul I pe echipe. In 2013, olimpicii romani au obtinut o medalie de aur, doua medalii de argint si trei de bronz. In 2012, elevii romani au obtinut o medalie de aur, doua medalii de argint si o medalie de bronz, in timp ce in 2011 lotul olimpic a castigat trei medalii de argint si o medalie de bronz. Sursa

Citeste si: