Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat, raspunzand unei afirmatii facute de Raluca Turcan, ca naveta cadrelor didactice se deconteaza de 18 ani din bugetele autoritatilor locale, iar normele propuse in prezent de minister elimina intarzierile actuale la decontarea transportului profesorilor, transmite Mediafax.

Vicepresedintelui PNL, Raluca Turcan, a afirmat, sambata, ca Ministerul Educatiei pregateste o surpriza majora cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar navetist din toate scolile, respectiv decontarea abonamentelor lunare de catre autoritatile locale, ceea ce va intarzia platile si va plafona nivelul.

Ministrul Educatiei a aratat, intr-o conferinta de presa sustinuta duminica, la sediul PSD, ca normele metodologice propuse nu constituie altceva decat o reparatie privind drepturile cadrelor didactice, fiind o solicitare de baza si unanima a sindicatelor din invatamant, cuprinsa de altfel si in acordul asupra unor masuri in domeniul educatiei, semnat intre sindicate si Guvern in luna octombrie 2014.

"Sunt surprins sa constat ca, dupa 18 ani de cand naveta cadrelor didactice si cadrelor didactice auxiliare se deconteaza prin bugetele autoritatilor locale, sunt persoane care afla cu o intarziere de 18 ani acest lucru", a spus ministrul Educatiei.

Potrivit acestuia, Ministerul Educatiei si Ministerul Dezvoltarii sunt obligate sa initieze o hotarare de guvern cu privire la prevederile Ordonantei 83/2014, iar aceste norme au menirea tocmai de a evita intarzierile la plata decontarii.

"Decontul se face in luna urmatoare prezentarii documentelor justificative pentru decont, nu vor mai exista intarzieri, cum exista acum, de patru, cinci, sapte luni sau mai mult", a afirmat ministrul Educatiei.

Sorin Cimpeanu a adaugat ca normele metodologice nu plafoneaza cuantumul abonamentelor, decontandu-se integral valoarea abonamentelor pentru transportul auto, feroviar sau naval. Doar in cazul transportului feroviar, daca se efectueaza cu alti operatori decat CFR, decontarea se va face la nivelul unui abonament CFR.

Ministrul Educatiei a precizat ca actul normativ prevede si dreptul cadrelor didactice de a deconta transportul cu automobilul proprietate personala, iar bugetele autoritatilor locale mai sarace vor fi suplimentate de la bugetul de stat, pe baza cotelor defalcate de TVA, pentru a permite plata acestor deconturi.

Vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, spunea ca Guvernul va introduce astfel "taxa pe invatatura".

"Ponta pune 65.000 de profesori in imposibilitatea de a-si tine orele. Printr-un simplu HG, peste jumatate de milion de elevi pot ramane fara cadre didactice la catedra. Ministerul Educatiei pregateste o surpriza majora cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar navetist din toate scolile: decontarea abonamentelor lunare sa se faca de catre autoritatile locale", se arata in comunicatul transmis sambata de vicepresedintele PNL.

Raluca Turcan preciza ca acest lucru inseamna intarzieri garantate la plata decontarilor si discriminarea cadrelor didactice care lucreaza in comunitati sarace, deoarece primariile sarace cu siguranta nu vor putea include astfel de cheltuieli in bugetele locale.

"Guvernul plafoneaza si abonamentele cadrelor didactice la nivelul tarifului perceput de CFR, tren clasa a II-a. Prin urmare, in 90% din cazuri, la fel cum s-a intamplat cu plafonarea abonamentelor pentru elevii navetisti, cadrelor didactice li se va deconta o foarte mica parte din abonament, acolo unde nu exista tren. Adica, profesorii vor plati 300 de lei abonamentul lunar, iar scoala/primaria, va deconta doar 50 de lei! Este o plafonare mascata. In zonele de munte, zonele rurale, exact acolo unde este un deficit major de personal didactic, nu exista tren!", se afirma in comunicat.

PNL mai sustine ca, prin aceasta hotarare de guvern, Guvernul incalca dreptul constitutional la invatatura, iar, prin intentia de a plafona costul abonamentelor si prin transferarea responsabilitatii care-i revine catre autoritatile locale, elevii vor ramane fara profesori la catedra, fortati sa-si dea demisia daca nu-si permit sa plateasca contravaloarea abonamentului de naveta la scoala.