Peste 1.000 de persoane participa, sambata, la Cluj-Napoca, la un miting fata de defrisarea padurilor, scandand "Romsilva, hotie, cu Holzindustrie in cardasie" sau "Motii se lupta cu hotii" si criticandu-l pe presedintele Klaus Iohannis pentru ca a trimis Codul Silvic spre reexaminare in Parlament. Participantii au blocat complet traficul rutier pe Bulevardul 21 Decembrie si in Piata Marasti, relateaza Mediafax.

Participantii la marsul de protest fata de defrisarea padurilor organizat la Cluj-Napoca, al caror numar depaseste o mie, au blocat complet traficul rutier pe Bulevardul 21 Decembrie si in Piata Marasti, ei scandand "Jos, jos, Guvernul mincinos", "Iesiti din casa, daca va pasa" sau "Parlamentarul, frate cu talharul".

Protestatarii au pornit in mars din Piata Unirii pe Bulevardul Eroilor, s-au oprit apoi in fata statuii lui Avram Iancu, dupa care au continuat actiunea pe Bulevardul 21 Decembrie si in Piata Marasti, blocand complet traficul rutier si transportul in comun, care face legatura intre centrul orasului, cartierul Marasti si aeroport.

Participantii la miting sunt insotiti de jandarmi.

Participantii la protest, printre care se afla localnici din comuna Horea, judetul Alba, si din comuna Borsa, judetul Maramures, toti imbracati in costume populare, s-au adunat, sambata dupa-amiaza, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand bannere cu mesaje precum "Noi vrem paduri, voi vreti voturi. Facem trocul?", "Milioane de dolari au ajuns doar la talhari", "Codrul cu romanu-i frate, voi straini nu-l aveti parte", "Salvati copacii", "Protejati pamantul", "Nu taiati copacii" sau "Lasati natura in pace".

Ei au scandat "Romsilva, hotie, cu Holzindustrie in cardasie", "Romania trezeste-te", "Motii se lupta cu hotii", "Afara, afara cu Holz-ul din tara", "DNA, DNA, rezolvati coruptia" si "Uniti salvam Muntii Apuseni", apoi au plecat in mars.

Dan Mihali, vicepresedintele Asociatiei Composesorale Borsa - Maramures, declara ca guvernantii "sunt pe o mana cu firmele straine care defriseaza padurile Romaniei".

"Participam la acest protest fata de defrisarea padurilor si credem ca doar poporul, daca suntem uniti, putem sa invingem acesti guvernanti care sunt pe o mana cu firmele straine, cum este Holz Industrie care defriseaza 70% din masa lemnoasa a Romaniei. Daca noi, poporul, nu ne opunem, vedem ca guvernantii nu o fac. Am avut mare speranta in presedintele Klaus Iohannis, dar speram ca retrimiterea Codului Silvic spre reexaminare este doar ca urmare a faptului ca a fost indus in eroare, pentru ca altfel este o problema mare", spunea Mihali.

Un alt protestatar l-a criticat pe presedintele Klaus Iohannis pentru ca a trimis Codul Silvic spre reexaminare in Parlament, reprosandu-i ca a uitat de popor.

"Acum presedintele face jocul strainilor, in defavoarea poporului. Sa ne dea explicatii despre aceasta atitudine. A uitat cam repede ca poporul roman l-a ales, nu strainii", spunea acesta.

Si la Alba Iulia, aproximativ 150 de persoane protesteaza fata de defrisarile ilegale, ei plecand intr-un mars pe Bulevardul Transilvaniei si scandand lozinci precum "Uniti salvam padurea", "Jos labele de pe padurile Romaniei", "Nu corporatia face legislatia".

Unii dintre participanti au steaguri tricolore, iar altii pancarte pe care scrie "Nu mai taiati padurile", "Padurea este casa mea" sau "Holzindustrie - Kronospan, prapad".

Aproximativ 200 de oameni s-au adunat si la Iasi, ei plecand in mars pe Bulevardul Stefan cel Mare, prin fata sediului primariei, si avand bannere pe care scrie "Vrem livezi, paduri curate, nu pamanturi defrisate" si scandand, printre altele, "Vrem teii inapoi". La un moment dat, protestatarii au inceput sa cante imnul Romaniei.

Si la Ploiesti, aproximativ 50 de persoane protesteaza fata de taierile ilegale de paduri.