Studentii care au ocupat, joi seara, un amfiteatru al Facultatii de Psihologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca vor petrece a doua noapte consecutiv in sala de curs, urmand sa continue actiunea de protest cel putin pana luni dimineata, anunta Mediafax. Studentii de la mai multe universitati clujene care au ocupat, joi seara, amfiteatrul "Nicolae Margineanu" al Facultatii de Psihologie a UBB au continuat protestul pe durata intregii zile si vor ramane in sala de curs si in noaptea de vineri spre sambata.

Presedintele Organizatiei Studentilor din UBB (OSUBB), Oana Onicas, a declarat, vineri seara, ca studentii care au aderat la forma de protest vor dezbate problemele cu care se confrunta educatia, la discutii fiind asteptate si cadre didactice universitare.

"Ocuparea amfiteatrului de la Facultatea de Psihologie continua pentru a doua noapte consecutiv si vom sta in sala de curs cel putin pana luni dimineata, pe toata durata sfarsitului de saptamina. Suntem cam 40 de studenti de la mai multe universitati si asteptam la dezbatere si cadre didactice universitare, iar sambata si pe presedintele Consiliului National al Elevilor", a spus Onicas.

El a adaugat ca, la fel ca noaptea trecuta, studentii au adus cu ei paturi, perne, alimente si apa.

Vineri, circa 20 de studenti au pichetat Prefectura Cluj avand bannere cu mesaje precum "Toti vrem sa votam 25%, toti vrem sa contam", "6% pentru Educatie", "Universitatile sunt ale studentilor".

O delegatie a studentilor s-a intalnit cu prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vuscan, caruia i-au inmanat un memoriu cuprinzand revendicarile lor.

Joi seara, peste 70 de studenti de la UBB, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN), Universitatea de Arte si Design (UAD) si Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" au ocupat amfiteatrul "Nicolae Margineanu" de la Facultatea de Psihologie al UBB si au dezbatut, in cursul noptii, problemele specifice educatiei si cele privind drepturile studentilor.

Printre revendicarile lor se numara alocarea a 6% din PIB pentru educatie, includerea studentilor in proportie de 25% in procesele de luare a deciziilor din universitati, cresterea investitiilor in servicii pentru studenti, cresterea burselor studentesti.

Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Cimpeanu, a discutat, joi, cu liderii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), dupa ce in mai multe centre universitare din tara au inceput activitati de "occupy" in amfiteatre, studentii fiind nemultumiti, printre altele, de subfinantarea educatiei.

Ministrul Sorin Campeanu a spus, la finalul intalnirii, ca le-a explicat studentilor, pe puncte, reglementarile care pot fi adoptate in sistemul universitar.

"Au formulat o serie de opt puncte care sunt de interes pentru studentii din universitatile romanesti. Inainte de toate, as vrea sa va spun ca aceste consultari sunt absolut necesare si binevenite. Intotdeauna am fost promotorul ideii de reglementari sustenabile in domeniul educatiei. Aceste masuri nu pot fi luate, nu pot fi adoptate decat in urma consultarii tuturor actorilor din sistemul de educatie: profesori, studenti, sindicate, asociatia elevilor, asociatii ale parintilor si reprezentanti ai mediului socio-economic, care beneficiaza de formarea din sistemul de educatie. Un al doilea lucru este acela al principiului consolidarii legaturilor dintre sistemul de educatie si piata muncii. In acest context, aceste intalniri sunt binevenite. Cat priveste cele opt puncte propuse si acceptate de noi pe agenda discutiilor, va precizez ca o educatie de calitate nu se poate face fara resurse financiare. Am promovat intotdeauna acest aspect. In acelasi timp, insa, fata de anul 2012, avem un buget al educatiei cu doua miliarde de euro mai mare. Bugetul educatiei pe 2015, raportat la bugetul educatiei pe 2012, cand am avut 2,8 la suta din PIB, 2013 - 2,9 la suta, 2014 - 3,2 la suta si 2015 - 3,7 la suta din PIB. Referitor la solicitarea studentilor de a avea o reprezentare de 25 la suta, si in momentul de fata legislatia prevede o reprezentare de minimum de 25 la suta a studentilor in consiliile profesorale si de 25 la suta la senatele universitatilor. Sunt organismele de conducere ale fiecarei universitati", preciza Sorin Cimpeanu.

La randul sau, liderul ANOSR, Cristi Popescu, s-a declarat nemultumit de rezultatul discutiei cu ministrul Educatiei si a spus ca studentii sunt hotarati sa-si continue protestele, mergand pana la greva foamei si neparticiparea la examene.

Lista de revendicari a studentilor cuprinde cresterea finantarii educatiei si asumarea reala de catre Parlament si Guvern a alocarii a 6% din PIB pentru educatie, asa cum prevede legea; includerea studentilor in proportie de 25% din electori in alegerea rectorilor, a decanilor si includerea acestora in aceeasi proportie in consiliile departamentelor din facultati - locul in care se iau decizii cu privire la curricula si planurile de invatamant; cresterea investitiilor in servicii pentru studenti: cresterea burselor, in special a burselor sociale, investitii in constructii de noi camine si cantine si investitii in repararea si modernizarea celor existente; implementarea reala a unui invatamant centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori ai unor cursuri prafuite de timp, ci cei care creeaza medii de invatare pentru studenti pentru ca acestia sa dobandeasca abilitati si competente, invatand cum sa folosesca informatiile de la curs, nu doar sa le reproduca.

Pe aceeasi lista se regasesc reforma curriculara din universitati, pentru a face programele de invatamant relevante pentru piata muncii si pentru nevoile si interesele studentilor de azi; implicarea studentilor in toate procesele de asigurare a calitatii, la nivel intern si extern, atat la evaluari ale institutiilor de invatamant superior, cat si in evaluari ale programelor de studii; respectarea de catre universitati si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a "Statutului Studentului", care contine toate drepturile si obligatiile studentilor, si depunerea de eforturi pentru sanctionarea universitatilor care incalca flagrant drepturile studentilor; respectarea dreptului la libera exprimare a studentilor de catre universitati si Ministerul Educatiei, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic in randul noilor generatii, in contextul in care tot mai multi studenti care au curajul sa spuna problemele din universitati sau mediul universitar romanesc sunt sanctionati.