Un tren de metrou cu simbolurile europene va circula, vineri si sambata, pe magistralele bucurestene pentru a marca Ziua Europei la Bucuresti, iar 15 statii vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene. Trenul va circula in intervalul orar 10.00 - 19.00, transmite Agerpres.

"Metroul bucurestean sarbatoreste Ziua Europei! Peste o jumatate de miliard de europeni cu aspiratii si principii comune celebreaza, ca parte a Uniunii Europene, valorile pe care se fundamenteaza ea: libertate, democratie, egalitate, solidaritate. Anul acesta, Ziua Europei la Bucuresti va fi marcata printr-un eveniment special, organizat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in parteneriat cu Metrorex, ambasadele si institutele culturale din 16 tari membre ale Uniunii Europene", mentioneaza un comunicat al Metrorex.

Evenimentele vor avea loc in urmatoarele statii de metrou: Eroilor, Izvor, Piata Universitatii, Piata Unirii 1 si 2, Piata Romana, Piata Victoriei 1 si 2, Grozavesti, Stefan cel Mare, Crangasi, Gara de Nord, Timpuri Noi, Aviatorilor si Pipera.

Calatorii vor fi intampinati cu momente artistice de muzica si dans, proiectii de videoclipuri, vor putea viziona expozitii si vor primi materiale informative privind cultura si traditiile popoarelor europene.

"Acum, de Ziua Europei, este momentul potrivit sa amintim ca, pentru prima data in istoria societatii, Metrorex a fost inclusa in randul beneficiarilor Programului Operational Sectorial - Transport si a obtinut finantare din fonduri europene nerambursabile pentru proiectele de investitii. Avem aprobate pana acum peste 400 de milioane de euro, iar obiectivul pe care ni l-am propus este ca pana la finele anului 2015 sa obtinem suplimentar inca 500 de milioane de euro. Dezvoltarea infrastructurii de metrou este o politica esentiala pentru evitarea supra-aglomerarii traficului, a accidentelor, zgomotului, poluarii si a consumului de energie, iar implicarea intensa a autoritatilor pentru optimizarea acestui tip de transport public si a promovarii acestuia se concretizeaza prin sprijinul acordat constant in realizarea noilor linii de metrou", a declarat directorul general Metrorex, Catalin Homor.

La Sarbatoarea Europei si-au anuntat participarea directorul general al Metrorex, ambasadori, reprezentanti ai institutelor culturale si artisti.