Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, i-a solicitat luni omologul ungar Peter Szijjarto sa puna in aplicare mandatul european de arestare emis miercuri pe numele fostului deputat UDMR Marko Attila.

Bogdan Aurescu, a discutat joi, la Budapesta, cu Peter Szijjarto, ocazie cu care "a evidentiat ca asteptarea partii romane este ca partea ungara sa dea curs acestei solicitari", potrivit unui comunicat al Ministerului romand de Externe.

Fostul deputat Marko Attila Gabor a fost dat in urmarire de Politia Romana si apare pe site-ul Inspectoratului General al Politiei Romane la 'Persoane urmarite', dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 29 aprilie, arestarea sa preventiva in lipsa pentru 30 de zile, fiind acuzat in dosarul ANRP, relateaza Agerpres.

Instanta suprema a admis propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva in lipsa a lui Marko Attila, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relatii interetnice la data comiterii faptelor.

"In temeiul art. 202 alin. 1, 3 si 4 lit. e Cod procedura penala si art. 223 alin. 1 lit. a si alin. 2 Cod procedura penala, dispune arestarea preventiva a inculpatului Marko Attila Gabor, pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data punerii efective in executare a mandatului de arestare preventiva. In baza art. 230 Cod procedura penala, dispune emiterea de indata a mandatului de arestare preventiva pentru inculpatul Marko Attila Gabor", se arata in minuta ICCJ.

El este acuzat de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (3 infractiuni).

In 9 aprilie, Marko Attila a fost trimis in judecata alaturi de alti 7 inculpati, printre care si fostul sef al ANI Horia Georgescu, care la data faptelor faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), precum si 4 inculpati care aveau calitatea de experti evaluatori autorizati.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, prin actiunile sau inactiunile lor intentionate, cei 12 inculpati au produs un prejudiciu bugetului statului roman de peste 84,5 milioane euro.