Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" isi exprima "ingrijorarea" si "dezaprobarea" dupa ce la un eveniment organizat intr-o institutie publica si la care a participat subsecretarul de stat Octav Bjoza, au fost omagiati Ion Gavrila Ogoranu si Valeriu Gafencu, "legionari activi in timpul si dupa Rebeliunea din ianuarie 1941".

Institutul arata ca Fundatia "Ion Gavrila Ogoranu" in colaborare cu Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti a organizat la Muzeul de Istorie a Municipiului Bucuresti o "seara de film in memoria partizanilor fagaraseni", iar la prezidiu s-a aflat, alaturi de Octva Bjoza, subsecretar de stat, si Florin Dobrescu, presedinte executiv al Partidului Totul pentru Tara.

"Astfel de evenimente publice, care promoveaza valorile sau memoria unor persoane care au fost membri ai unei miscari politice fasciste, reprezinta un risc pentru consolidarea unei democratii civice la care aspiram.

Memoria celor care s-au opus regimului comunist nu se confunda cu memoria membrilor unei miscari criminale si totalitare", afirma directorul general al Institutului, Alexandru Florian, citat in acest comunicat.

Octav Bjoza s-a aflat in centrul unei controverse, la sfarsitul anului trecut: a fost prima persoana decorata de proaspatul presedinte Klaus Iohannis, dar mai multe ONG-uri l-au acuzat de simpatii legionare.

In octombrie 2014, printr-o decizie semnata de premierul Victor Ponta, Octav Bjoza a fost numit subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989.