Sistemul cardului de sanatate este la inceput, iar CNAS si ministrul Sanatatii vor interveni pentru imbunatatiri, dar si pentru "elucidarea unor dezinformari", existand o mare rezistenta a sistemului, a afirmat premierul Ponta, adaugand ca nu intelege de ce presa vrea ca cineva sa fie sanctionat, realteaza Mediafax.

"E foarte clar ca este o mare rezistenta a sistemului, o sa vedeti ca vor fi economii de sute milioane euro", a spus Ponta.

El a adaugat ca sistemul este, totusi, la inceput, iar ministrul de resort si presedintele CNAS vor interveni acolo unde este nevoie de imbunatatiri sau de "elucidarea unor dezinformari".

"Eu personal nu am solutii pentru toate problemele, dar am incredere. Presedintele CNAS si ministrul sunt cei care lucreaza ca sistemul sa functioneze cat mai repede si mai bine", a adaugat Ponta.

Premierul Victor Ponta i-a cerut anterior ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, sa indrepte eventualele probleme de la Casa de Asigurari Nationale de Sanatate (CNAS), legate de introducerea cardului de sanatate.

Aproape 1.000 de persoane au asteptat la coada, luni, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti pentru a-si lua cardul de sanatate sau o adeverinta, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute medicii de familie le-au spus ca din 1 mai nu vor mai fi primiti in spitale fara acesta.

Unele dintre problemele identificate luni au fost cauzate si de faptul ca unii medici nu au inteles cum poate fi utilizat cardul de sanatate. Spre exemplu, cardul de sanatate trebuia introdus in cititor si mentinut acolo pana cand asiguratul isi tasta PIN-ul ales de el si primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operatii, respectiv consultatia si redactarea retetei, puteau fi facute dupa scoaterea cardului din cititor.

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie si de patru ore pentru a consulta trei pacienti, dupa cum au semnalat acestia.

Cei mai multi medici au reclamant faptul ca sistemul se blocheaza frecvent, iar validarea cardului este greoaie. Potrivit Societatii Nationale de Medicina Familiei, medicii din toata tara au primit doua tipuri de erori, ambele facand imposibila activarea cardurilor, respectiv UM indisponibila si Token - lipsa.

Daca la medicul de familie au fost situatii, potrivit declaratiilor acestora, in care in patru ore au putut consulta trei pacienti, cu totul alta a fost situatia la spitale. De exemplu, la Spitalul "Sfanta Maria" din Capitala, fisa de internare putea fi intocmita in medie in 15 minute, pe baza cardului de asigurari de sanatate.

Un semnal de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii este acela ca toti furnizorii trebuie sa acorde servici medicale, intrucat nu-i poate fi anulata unei persoane calitatea de asigurat doar pentru ca nu a intrat in posesia cardului.