Radu Boroianu, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca academicianul si scriitorul Nicolae Breban va fi presedintele Consiliului consultativ al ICR, din care vor face parte maximum sapte persoane, informeaza Mediafax. Ziarul Adevarul scrie ca, in aceeasi conferinta, Breban a adus acuzatii grave fostei directiuni a ICR, condusa de Horia-Roman Patapievici in perioada 2005-2012.

Nicolae BrebanFoto: Agerpres

La conferinta de presa organizata marti, in Bucuresti, la sediul Institutului Cultural Roman, au participat presedintele institutiei, Radu Boroianu, cei doi vicepresedinti ai ICR, Liviu Jicman si Nagy Zoltan, si academicianul Nicolae Breban.

"Onoarea este dubla, pentru ca, in acelasi timp, eram pregatit, dar nu chiar astazi, sa-l rog pe domnul academician (Nicolae, n.r.) Breban, in calitatea sa multipla, de mare creator, probabil cel mai important romancier ale epocii moderne pe care l-a dat Romania, dar in acelasi timp, poate putini dintre dumneavoastra mai stiu, ca domnul Breban este la el acasa in lumea muzicii, a filosofiei", a spus Radu Boroianu.

In acest context, Radu Boroianu a precizat ca Institutul Cultural Roman are nevoie de un Consiliu consultativ, dupa cum prevede si legea de functionare a ICR. "Am sa-l rog pe domnul Breban sa accepte sa asigure presedintia onorifica a acestui Consiliu Consultativ", a declarat Radu Boroianu.

De asemenea, Radu Boroianu a spus ca forul consultativ al ICR va fi format din sapte membri, care vor fi numiti de presedintele ICR.

Intrebat de ce s-a gandit la Nicolae Breban pentru aceasta functie, Radu Boroianu a spus ca "el este marcat de personalitatea integrala, nu numai de aspectele lui cateodata rebarbative si mai abrazive". "Este un om de o cultura cu totul covarsitoare, este cel mai mare romancier modern al limbii romane, este un om care are o cultura muzicala cu totul necomuna, o cultura filosofica, este o personalitate complexa. Este un om dificil, nu exista mare creator care sa nu fie dificil, dar este si o autoritate care nu poate fi negata", a spus Boroianu.

Prezent la conferinta de presa, Nicolae Breban a spus ca se bucura ca Radu Boroianu a preluat functia de presedinte al Institutului Cultural Roman. El a subliniat ca fostul secretar de stat ar trebui lasat sa conduca trei patru ani ICR-ul, afirmand ca Academia Romana sprijina Institutul Cultural Roman.

"Eu cred ca ICR si-a castigat un sef pe care il astepta si il merita, eu l-am sustinut, am vrut sa-l sustin si pe amicul meu Andrei Marga, regret ca a fost dislocat atat de repede si de brutal. Institutul Cultural Roman, cultura, Radu Boroianu a spus foarte bine, este unul dintre obiectele noastre cele mai pretioase de export, dar si de structurare, de stabilizare (...) a acestei natiuni, care este amenintata de foarte multe lucruri, printre altele de dezmembrare", a spus Nicolae Breban.

"George Soros, in America, acest mare speculant financiar, impreuna cu amicii sai din Romania, Mircea Mihaies, (Gabriel, n.r.) Liiceanu, (Horia Roman, n.r.) Patapievici si altii care considera ca nu mai este nevoie de statul roman, ca Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, ca noi, astia mai in varsta, care am creat opera, suntem depasiti, ca totul este depasit, Eminescu este depasit, ca Ion Barbu este depasit, ca Iorga este depasit, ca Cantemir este depasit si a inceput literatura asta de p..a, de p...a, de c.r (...), de prostitutie, imaginea asta de mizerabilism", a spus Nicolae Breban.

Alte declaratii ale lui Nicolae Breban, potrivit Adevarul:

  • "Eu m-am dedicat romanului, (Augustin n.r.) Buzura la fel, din pacate el a fost demis la modul brutal de acest nefericit si corupt presedinte care se numeste Traian Basescu, care a numit o echipa catastrofica pentru cultura romana, o echipa de necreatori in primul rand, de comentatori doar, dar de comentatori de prost aluat. Patapievici nu era un om prost, din pacate s-a intamplat cu el ce se intampla cu unii care sunt umflati excesiv, i s-a parut ca este un fel de guru al culturii romanesti. Intr-una din primele lui carti a injurat ca o haimana ordinara toata istoria acestui popor in care noi ne-am nascut, in care au trait parintii si bunicii nostri."
  • "La fel a facut si un fost amic de-al meu, unul care promitea sa fie filosof si intre timp i s-a stricat caruta pe drum, Gabriel Liiceanu, care dupa Revolutie imediat s-a dus la Paris si in Le Monde, unde Breban si-a dat in 1971 demisia contra tiranului, lucru unic in tarile din Est. Gabriel s-a dus repede la Paris sa spuna ca poporul roman nu e apt pentru democratie, consonand cu alta haimana si ticalos al politicii romanesti, Brucan, caruia i s-au inchinat zeci de mii de intelectuali si posturi de televiziune."
  • "Am intrat in librarie, pe primul raft este numai Plesu, cu inca doi-trei baieti destepti, care scot niste cartulii dragute, finute, vioaie. Cu Plesu am fost prieten. Si cu Gabriel (Liiceanu n.r.). Gabriel nu s-a tinut de cuvant fata de Noica. N-a ajuns filosof. Eu de-aia m-am imprietenit cu el, am zis "dom'le, tara asta de pastori si de oieri, atat de tarziu structurata, nici o suta de ani, are nevoie de ganditori!". Ala a ratat-o fata de maestrul lui, iar Plesu scrie (...) foiletoane vioaie, bine facute. Am mai avut astfel de eseisti, dar nu e substanta acolo."
  • "Noi exportam mizerabilismul care apoi se intoarce la noi si ne uimeste cum de ne vad occidentalii atat de nenorociti. Pentru ca noi, prin literatura unor tineri si prin unele filme, premiate la Cannes, (bravo, si eu am fost ales in selectia oficiala, n-am luat premiu, bravo lui Mungiu), dar mizerabilismul asta noi il cultivam, pentru ca baietii astia sunt foarte abili, pentru ca ei produc ceea ce cred ei ca se cere in afara. Intr-adevar, afara unii cer imaginea Romaniei mizerabile, joase. Vechiul meu prieten, marele regizor Lucian Pintilie, el a inceput primul cu filmul "Balanta" sa produca de tipul violent-mizerabilist. Parca ne-a convins si pe noi ca suntem o tara de nimica. Suntem ultimele otrepe ale Europei."
  • "Eu am sa mor curand. Nu stiu ce se va intampla cu dumneavoastra, care sunteti mai tineri, sau cu copii vostri, cand vor revedea filmul a ceea ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani. (...) Noi ar trebui sa nu mai lingem in fund pe sef, sa nu mai furam banul strain, sa facem lucrul bine facut, cum ne indeamna domnul presedinte Iohannis, sa respectam comunitatea in care ne-am nascut, sa respectam cutumele, obieciurile, credinta, Biserica, sa respectam cuvantul scris, care vine din Pslatire, din Biblie. In loc sa ne repezim ca niste haimanale, ca niste sobolani la gramada aceea de miliarde si, sub patronajul institutiilor statului, care se pare ca si astazi inca functioneaza in inertia veche, n-au respect pentru ce e de valoare."

*****

Potrivit legii privind infiintarea, organizarea si functionarea Institutului Cultural Roman, "pe langa presedintele institutului functioneaza un consiliu consultativ format din personalitati de prestigiu in domeniul culturii, artei, invatamantului si stiintei, din tara si din strainatate". De asemenea, potrivit actului normativ "componenta, organizarea si functionarea consiliului consultativ se aproba prin ordin al presedintelui institutului".

Radu Boroianu, care a fost senator ales in legislatura 1996 - 2000, insa si-a dat demisia in 1997, a fost votat de plenul Senatului, pe 28 aprilie, in functie de presedinte al ICR. Boroianu a primit 64 de voturi "pentru" si 49 "impotriva". In aceeasi zi, plenul Senatului a luat act de demisia lui Lilian Zamfiroiu din functia de presedinte al ICR.

Intre 1991 - 1992, Boroianu a fost secretar de stat in Ministerul Culturii, dar si vicepresedinte al PNL in perioada CDR. In cabinetul condus de Victor Ciorbea a detinut functia de ministru delegat pentru informatii publice. In 1997 a fost numit de Emil Constantinescu ambasador al Romaniei in Elvetia, pentru ca in 2001 Boroianu sa fie rechemat de Ion Iliescu. In 2005, acesta este numit secretar de stat pentru francofonie de premierul Calin Popescu Tariceanu, iar, in 2009, se afla alaturi de Emil Constantinescu in comitetul de sprijin al candidatului la alegerile prezidentiale Crin Antonescu. De asemenea, intre 2013 si 2014 a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Culturii. Radu Boroianu este administrator al unei galerii de arta, European Art Gallery. In prezent, este vicepresedinte al Partidului Liberal Reformator, condus de Calin Popescu Tariceanu.