Ministerul Sanatatii le-a atras atentia marti tuturor medicilor de familie ca, in conformitate cu contractul pe care il au incheiat cu casele de asigurari de sanatate, sunt obligati sa le acorde asistenta medicala pacientilor de pe listele lor.

"Astazi, toate sesizarile venite din partea pacientilor la Ministerul Sanatatii sunt legate de atitudinea unor reprezentanti ai medicilor de familie care refuza acordarea asistentei medicale motivand blocarea sistemului informatic de preluare a cardului de sanatate", se arata intr-un comunicat de presa al MS, citat de Agerpres.

De asemenea, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, le-a cerut medicilor de familie sa dea dovada de responsabilitate si profesionalism, asa cum au facut si pana in prezent si sa respecte drepturile pacientilor care sunt contribuabili la sistemul de sanatate.

Banicioiu subliniaza ca implementarea sistemului prin cardul de sanatate nu trebuie sa reprezinte un pretext pentru neacordarea serviciilor medicale la care pacientii au tot dreptul.

"Mai mult, atragem atentia medicilor de familie ca sistemul de accesare a cardului national de sanatate este un proiect cunoscut de furnizorii din sistem inca din anul 2006, atunci cand a fost introdus prin Legea 95/ 2006 privind reforma in sanatate. Asa cum toti furnizorii de servicii de sanatate au fost informati inca de la inceputul anului, sistemul de accesare a cardului national de sanatate trebuia verificat si utilizat de catre furnizori inainte de 1 mai 2015", se arata in comunicatul de presa.

Totodata, ministrul Sanatatii le cere reprezentantilor caselor de asigurari de sanatate si directiilor de sanatate publica sa verifice la toti furnizorii de servicii sesizarile care vin din partea pacientilor.

***

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca din cele 224.470 de servicii medicale acordate luni, la nivel national, 136.556 au fost fara card si 87.914 cu cardul de sanatate. De asemenea, au fost eliberate 70.892 de retete fara card si 24.693 cu card, noteaza Mediafax.

Potrivit CNAS, in totalul serviciilor medicale au fost incluse si cele acordate copiilor care nu au nevoie de card. CNAS a facut aceasta precizare dupa ce mai multi furnizori de servicii medicale au semnalat faptul ca nu pot da retete copiilor pentru ca nu au card de asigurari de sanatate.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a declarat, luni, ca anunturile de genul 'de la 1 mai nu primiti servicii medicale, nu mai primiti retete' sunt false".

Vasile Ciurchea a precizat ca persoanele care nu si-au ridicat cardul de sanatate de la casele de asigurari de sanatate sau de la medicul de familie primesc servicii medicale si medicamente si dupa 1 mai, cand cardul a devenit obligatoriu, consultatiile fiind monitorizate separat.

Directorul CNAS, Radu Tibichi, a sus ca furnizorii care nu acorda servicii medicale pacientilor care nu au card, mai intai primesc avertisment, apoi penalizari de 5%, 10% si 15% iar, in cele din urma, rezilierea contractului.

Introducerea cardului de sanatate, din 1 mai, nu modifica drepturile asiguratilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenta se vor acorda fara sa fie necesara validarea cu cardul, pentru ca acestea se acorda atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate.

De asemenea, copiii cu varsta pana in 18 ani, care nu au primit card de sanatate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acorda neconditionat, indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.

Persoanele neasigurate beneficiaza, ca si pana acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Furnizorii pot apela oricand la helpdesk-ul pregatit sa preia si sa rezolve in cel mai scurt timp orice problema intampinata in modul de functionare a sistemului.

Asiguratii au la dispozitie atat numarul de telefon inscriptionat pe cardul de sanatate, cat si numerele de telefon ale caselor de asigurari, pentru a cere relatii despre cardul de sanatate.