Intre 30 aprilie si 3 mai prin statia de taxare de la podurile Fetesti - Cernavoda au trecut 62.552 de vehicule, 37.767 (circa 60%) tranzitand statia prin benzile speciale "etarif", dedicate masinilor care au achitat electronic tariful de trecere, anunta Compania de Drumuri si Autostrazi (CNADNR). Autoritatile mai anunta ca in cele patru zile monitorizate au fost achizitonate prin SMS sau de la benzinarii aproape 50.000 de treceri ale podului. CNADNR vine si cu noi precizari privind modalitatea de a achita prin SMS tariful de Pod de la Fetesti.

Taxa la podul Fetesti - CernavodaFoto: Agerpres

CNADNR SA aduce la cunostinta utilizatorilor ca in perioada 30.04.2015, ora 00:00 - 03.05.2015, ora 23:59 prin sectiunea statiei de taxare au trecut un numar de 62.552 vehicule din care:

> 37.676 vehicule au tranzitat statia de taxare pe benzile "etarif"

> 24.876 vehicule au tranzitat statia de taxare prin sectiunea de taxare manuala.

In aceeasi perioada prin intermediul SMS si al distribuitorilor autorizati au fost efectuate urmatoarele plati:

> SMS - 26.116 treceri achizitionate;

> Distribuitori autorizati - 23.788 treceri achizitionate (1 trecere, 2 treceri, 20 treceri);

Total - 49.904 treceri achizitionate.

Totodata, CNADNR aminteste ca "incepand cu data de 30.04.2015 plata tarifului de trecere pentru podurile peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda se realizeaza prin intermediul SIEGMCR (sistemul informatic de emitere gestiune si monitorizare a rovinietei).

Astfel, tariful poate fi achitat la distribuitorii autorizati (OMV PETROM, MOL, ROMPETROL) si prin SMS la numarul 7577 (numar disponibil in retelele de telefonie mobila ORANGE ROMANIA, VODAFONE ROMANIA, TELEKOM MOBILE si RCS&RDS)".

Pentru a nu se crea confuzii in privinta achitarii peajului (tarif trecere pentru utilizarea podurilor intre Fetesti si Cernavoda) prin intermediul SMS, CNADNR SA descrie in continuare pasii pe care un utilizator trebuie sa-i urmeze:

1- se trimite la 7577 textul care contine numarul de inmatriculare si categoria tarifara corespunzatoare tipului de vehicul (1,2,3 sau 4). Exemplu pentru autoturism: B54AJV 1;

2 - se va primi un mesaj prin care se cere sa se confirme achizitia (mesajul va contine informatii detaliate despre achizitie, inclusiv costul total);

3 - pentru confirmarea achizitiei, se trimite la numarul 7577 un mesaj cu textul DA, ulterior primirii mesajului de la pasul 2;

4 - se va primi un mesaj de confirmare a achizitiei ce va contine seria peajului, categoria acesteia, numarul de inmatriculare pentru care a fost emis si data la care perioada de valabilitate expira.

Precizari suplimentare:

* Prin SMS se poate achizitiona peajul doar pentru 1 trecere.

* In cazul in care se trimite textul in alt format decat cel prevazut la pasul 1, acesta nu va fi luat in considerare.

* Detallii privind costul total al achizitiei peajului pein SMS este comunicat utillizatorului in mesajul text prevazut la pasul 2.

* Costul total al achizitiei peajului prin SMS cuprinde, pe langa costul tarifului de trecere, si costul generat de utilizarea serviciului de mesaje scurte (care poate fi diferit, in functie de operator), conform prevederilor art. 3 alin. (6) din Normele metodologice pentru aplicarea de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A. a tarifului de utilizare si a tarifului de trecere, aprobate prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 611/2015.

* Utilizatorul nu poate considera peajul emis daca nu a primit mesajul de confirmare prevazut la pasul 4.

* Categorie tarifara peaj asociata tipului de vehicul:

1 - Autoturism/Marfa MTMA<=3,5 tone

2 - Marfa 3,5 tone

3 - Marfa MTMA>=12 tone, <=3 axe / Autocar

4 - Marfa MTMA>=12 tone, >=4 axe

* Pentru informatii suplimentare referitoare la categoriile tarifare se poate trimite la numarul 7577 un mesaj cu textul INFO (0,05 EUR+TVA/SMS trimis).

* Pentru cartelele preplatite nu se aplica TVA, achizitia fiind efectuata numai daca exista disponibil creditul necesar.