Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a declarat, luni, ca nu exista un blocaj in sistemul de validare a cardurilor de sanatate, el admitand insa ca "a fost o intarziere in raspuns, dar in niciun caz nu a fost blocat". Vasile Ciurchea a tinut sa clarifice si situatia pacientilor care nu au intrat inca in posesia cardului: el a explicat ca "acel cetatean care apare in sistem ca avand cardul emis, are dreptul la servicii medicale, iar celui care acorda asistenta medicala ii este decontata valoarea. Daca cineva nu a intrat in posesia cardului, acesti pacienti nu trebuie sa isi faca griji, pentru ca vor primi servicii medicale. Am vazut tot felul de anunturi: de la 1 mai nu mai primiti servicii medicale, nu primiti reteta fara card", a declarat presedintele CNAS.

Cardul de sanatateFoto: Hotnews

Cele mai importante declaratii ale presedintelui CNAS:

  • Incepand cu 1 mai instrumentul de validare a serviciilor medicale este cardul de sanate.
  • Daca cineva nu a intrat in posesia cardului, acesti pacienti nu trebuie sa isi faca griji, pentru ca vor primi servicii medicale.
  • Am vazut tot felul de anunturi: de la 1 mai nu mai primiti servicii medicale, nu primiti reteta fara card.
  • Acel cetatean care apare in sistem ca avand cardul emis, are dreptul la servicii medicale, iar celui care acorda asistenta medicala ii este decontata valoarea.
  • Serviciile acordate fara card sunt monitorizate si este normal sa fie asa, pentru ca si acest numar mic de carduri care nu a ajuns la cetateni sa ajunga cat mai repede.
  • Am vazut stire: Copiii nu pot ridica reteta din farmacie. Copiii nu au nevoie de card, nu a existat nicio problema de felul acesta.
  • In momentul in care o reteta a fost prescrisa de un prescriptor si ea apare in sistem, inseamna ca a indeplinit toate conditiile pentru a fi emisa.
  • In sistem se vede daca cardul a fost emis.
  • Am vazut mesaje ca pacientii trebuie externati inainte de 1 mai ca au fost internati fara card. Nu are nicio legatura.
  • Si acum sa trecem la lucrurile curente de astazi: in toata mass-media ideea de baza era ca nu functioneaza cardurile, sistemul este blocat, nimeni nu il poate folosi. Sistemul nu a fost blocat, a fost o intarziere in raspuns, dar in niciun caz nu a fost blocat.
  • Niciodata nu am spus ca totul este perfect.
  • Sunt mai mult de 6 luni de zile, de cate ori am avut ocazia in acest timp am spus ca cardul trebuie folosit. Am ajuns la un moment cand nu mai merge si asa si trebuie sa folosim cardurile. Va fi o perioada in care sistemul raspunde mai incet, furnizorii sunt nervosi, pacientii la fel sunt nervosi, dar serviciile se primesc si lucrurile vor intra in normal intr-un timp scurt.
  • La fel s-a intamplat cand a fost introdusa reteta medicala.
  • La fel ca si dumneavoastra, am fost interesati de raspunsul sistemului, dar cu cat folosesc mai multi cardul in aceasta perioada, cu atat vedem mai bine raspunsul.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a primit, luni dimineata, peste 70 de sesizari privind probleme legate de functionarea cardului de sanatate, obligatoriu din 1 mai, CNAS facand apel la pacienti si la furnizorii de servicii medicale sa semnaleze orice deficiente.

"In aceasta dimineata, am primit peste 70 de sesizari legate de functionarea cardului national de sanatate. Unele dintre probleme au fost rezolvate, altele sunt in curs de rezolvare", a declarat, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Mihaela Tanase.

Ea a reiterat apelul facut de presedintele CNAS privind semnalarea oricarei probleme privind functionarea cardului national de sanatate.

"Facem din nou apel la furnizorii de servicii medicale, dar si la pacienti, sa sesizeze orice problema care apare privind functionarea cardului national de sanatate. Fara a fi semnalate aceste probleme nu vom putea sti si interveni rapid in remedierea acestora", a spus purtatorul de cuvant al CNAS.

Medicii de familie au semnalat luni dimineata probleme legate de functionarea cardului, in mai multe cabinete din Capitala.

Din 1 mai, cardul national de sanatate a devenit unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Acesta face dovada calitatii de asigurat si confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Din prima zi de functionare a cardului national de sanatate, spitalele au facut internari validate cu cardul de sanatate, cat si in urma verificarii asiguratilor in sistem, in cazul celor care nu a intrat inca in posesia cardului de sanatate. Servicile medicale nevalidate cu cardul de sanatate sunt monitorizate separat, pentru a le analiza si a accelera predarea cardurilor catre asigurati.