Micii producatori, care isi vand produsele in piete, se plang ca reglementarile din noua Lege a Pietelor, care intra in vigoare de la 1 mai, le complica activitatea si cer mai mult timp pentru a se conforma noilor prevederi. O parte dintre producatori sustin ca au solicitat noile documente, insa primariile dau din umeri si le raspund ca inca nu le-au primit. Potrviti legii, de la 1 mai comerciantii din piete nu isi vor mai putea vinde produsele daca nu au atestat de producator. Legea nr. 145/2014 inlocuieste certificatul de producator cu atestatul si introduce carnetul de comercializare, in care comerciantii au obligatia sa scrie, la sfarsitul fiecarei zile, produsele agricole si cantitatile totale vandute in ziua respectiva.

Piata AmzeiFoto: Hotnews
  • Noua lege, initiata de guvernul Ponta in 2013 si votata in Parlament in septembrie 2014, a fost gandita sa-i scoata pe samsari din pietele agroalimentare, avand in vedere ca produsele cumparate de alte persoane NU pot fi vandute in baza carnetului de comercializare
  • Hotnews a mers in pietele bucurestene, 1 mai si Amzei, pentru a-i intreba pe comercianti ce parerea au despre noua lege si daca au reusit sa obtina noile documente necesare
  • Daniel Constantin in control
    Foto: Captura B1TV
    Intre timp, continua campania "Hypermarketul - noul inamic public". Ministrul Agriculturii a plecat in control prin supermarketuri, pentru a verifica daca sunt majorate preturile inainte de reducerea TVA la alimente 
  • Asociatiile de producatori: "Cei de la Finante practic nu recunosc prevederile noii legi a pietelor referitoare la carnetul de comercializare, pentru ca nu sunt racordate la Codul de procedura fiscala. Sunt anumite situatii neelucidate, neclare, care ii zapacesc pe fermieri"

In Piata 1 Mai, o doamna, care vindea varza, cartofi, cateva legaturi de patrunjel si stevie spune ca a auzit de la televizor ca de la 1 mai noua lege a pietelor se va aplica si a mers la primarie sa se intereseze, insa nici functionarii primariei, de care apartine, nu stiau prea multe.

"Ieri am fost primarie si era aglomeratie si nu sosisera chestiile astea (n.r. atestatele pentru producatori si carnetele de comercializare) . Si mi-a scris pe certificat ca mai pot sa mai vand o zi, doua, trei. Chestia e ca daca eu nu termin astazi astea, eu maine ce fac cu alea (n.r. produsele)? [...] Macar sa mai astepte o perioada pana informeaza si taranii ce trebuie sa faca, cum sa faca, nu? Prea s-a hotarat repede. Si apoi au mai fost si sarbatorile, cand nu am avut timp. Eram si noi interesati sa venim sa vindem sa mai luam un ban. Si cand se te duci? Ar trebui sa mai lase o saptamana, doua pana ne punem la punct cu niste chestii. Am vazut aseara la televizor ca scria ca de maine nu ai voie sa mai vii, daca nu ai atestatul. Si eu maine ce fac cu astea? Daca nu sunt in regula? Ti-am zis ca am fost ieri. Am ala daca vrei ti-l arat. (n.r atestatul de producator) M-am prezentat ieri, mi-a pus stampila si pot sa vand in baza la ala pana cand apar chestiile alea. (n.r. noile atestate)."

O alta doamna este ceva mai revoltata si spune ca nu este de acord cu noua lege si, din punctul ei de vedere, "legea asta nu exista pentru tarani".

"Noi nu suntem de acord. Sa iau un parlamentar din asta. Sa-l iau, sa-l bag in solar cu mine sa vada cum muncesc eu. Si la urma sa stea aplecat, sa vada cum se smulge iarba din solar, cum se sapa, cum se face. Si apoi sa puna legea asta, dar deocamdata legea asta nu exista pentru tarani. Nu este pentru tarani asa ceva. Cum sa dai la un taran atestat? Atunci lu' ala care este cu firme mari ce ii mai dai?"

In Piata Amzei, am dat si peste un producator bine informat, care a facut toate demersurile pentru obtinerea noilor documente necesare pentru a-si continua activitatea, insa nici el nu le-a primit inca. Acesta ne-a spus ca "noua lege" este o prostie si evidenta, pe care o presupune carnetul de comercializare, nu ajuta la nimic. Producatorul ne-a mai spus ca e de acord ca samsarii sa dispara din piete, insa legea ar fi trebui ganditata altfel.

"Da, pentru ca eu plec cu o anumita cantitata de marfa, aici o vand, n-o vand...eu arunc. Se scade. Trebuie sa tii asa o evidenta care nu ajuta pur si simplu la nimic. Bun. Sunt de acord sa elimine samsarii. Am inteles, dar cred ca ar fi trebuit gandita altfel. Mai simpla, nu asa complicat."

Comerciantul din Amzei ni s-a plans si de intermediari. Samsarii au ajuns sa faca mai multi bani ca taranii cu ajutorul unor certificate de producator obtinute prin spaga, mai spune el.

Piata Amzei

Piata Amzei

Foto: Hotnews

"Eu sunt de la Valeni. E un bazin foarte mare agricol. Primaria are scrise acolo toate suprafete, solare, terenuri. Atunci trebuie sa stie ce am. Si ce nu am. Si nu poate sa-mi spuna mie ca nu imi da atestat. Ma refer la Bucuresteni din astia, care vand in toate pietele din Bucuresti. Cine le-a dat alea? S-au dat pe baza de mita sau pe baza unui act ilegal. Cand se eliberau trebuiau verificate. Ma, unde are ? La Ciorogarla, la Voluntari, unde are teren. Du-te acasa, vezi, are ceva pe teren Sau cresc pomi si ciulini?

Care este situatia in tara?"

  • La nivel de judete, Clujul pare sa stea cel mai bine. "Consiliul Judetean a primit d ela Imprimeria Nationala toate atestatele de producator si le-a distribuit primariilor, care trebuie sa le imparta mai departe fermierilor. deocamdata, mai este un numar de fermieri care nu au primit noile certificate, procesul continua", a spus presedintele CJ Cluj, Istvan Vakar, pentru HotNews.ro.
  • In judetul Arad, prblema pare sa fie legata de structurile asociative. "Sunt multe situatii in care asociatiile de fermieri le-au solicitat producatorilor independenti sa se inscrie in asociatiile respective pentru a le elibera avizele necesare procurarii atestatului de producator. Aici au aparut blocaje, pentru ca oamenilor lis e cer bani sub forma de cotizatii", a declarat, pentru HotNews, Nicolae Iotcu, presedintele CJ Arad. Ca solutie, CJ Arad a oferit primariilor din judet personal de specialitate din directiile judetene agricole pentru a lua locul asociatiilor, unde este nevoie, a mentionat el. 
  • In judetul Calarasi, presedintele CJ, Raducu Filipescu spune ca de problema noilor atestate de producator se ocupa managerul CJ. "Nu ma framanta pe mine problema acesta. Se ocupa managerul. Problema mea acum sunt banii europeni", ne-a spus Filipescu. 
  • Presedintele Consiliului Judetean Bistrita- Nasaud, Radu Moldovan, a declarat pentru Hotnews ca atestatele de producator au fost ridicate saptamana trecuta de la Bucuresti si distribuite catre localitatiile din judet. Acesta a mai precizat ca nu stie daca documentele au ajuns la toate cele 62 de primarii.
  • Contact de Hotnews, Presedintele Consiliului Judetean Olt, Marius Oprescu, a spus ca nu toate primariile au comandat atestatele de producator,  insa cele care au facut o solicitate catre CJ Olt in acest sens, au primit deja documentele. 

Fermierii independenti, la mana asociatiilor

Din cauza articolului 4, aliniatul 1 al Legii pietelor, fermierii independenti, care nu doresc sa faca parte din nicio asociatie sau alt gen de structura asociativa a agricultorilor sunt lasati la mana acestor organizatii.

Aceasta pentru ca Atestatul de producator se elibereaza de catre primar in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultura.

Aurel Tanase, directorul executiv al Prodcom Legume-Fruncte, o structura asociativa pe sector, a declarat, joi, pentru HotNews, ca unele dintre asociatii le-au pus fermierilor independenti conditia de a se inscrie in acestea, cerandu-le anumite sume de bani.

"Multi dintre fermieri nu au depus cererile la primarii pentru a obtine noile atestate de producator, pentru ca nu doreau sa se inscrie in anumite asociatii, care le cereau bani", a declarat el.

O alta problema depistata de Tanase se refera la anumite neintelegeri care ar exista intre Ministerul Finantelor si Ministerul Agriculturii.

"Cei de la Finante parcatic nu recunosc prevederile noii legi a pietelor referitoare la carnetul de comercializare, pentru ca nu sunt racordate la Codul de procedura fiscala. Sunt anumite situatii neelucidate, neclare, care ii zapacesc pe fermieri", a mai spus Tanase.

"Cred ca Ministerul Agriculturii, care trebuie sa controleze noile atestate de producator si carnete de comercializare, nu vor face efectiv controalele o perioada, pana reusesc toti fermierii sa-si procure documentele. Asta ar fi solutia de moment", a mai spus el.

Background

Atestatul de producator este valabil timp de un an si se elibereaza de catre primar, la cererea producatorului agricol, in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii, cu avizul consultativ al asociatiilor de producatori, dupa verificarea terenurilor agricole si efectivelor de animale pentru care se solicita eliberarea documentelui.

Daca primarul va elibera atestatul de producator fara sa respecte legea, acesta poate fi sanctionat cu o amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei.

Pana la data de 27 aprilie, consiliile judetene au solicitat Imprimariei Nationale mai putin de 390.000 de Atestate, in conditiile in care tara noastra exista aproape 5 milioane de gospodarii, din care cel putin 75% ar avea nevoie de astfel de documente pentru a-si vinde produsele in piete, potrivit Adevarul.ro.

Carnetul de comercializare a produselor agricole se elibreaza de catre primarii, la cererea producatorilor, exclusiv pentru produse vegetale, zootehnice si apicole.

Art. 8

(6) Prima fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, care contine datele privind identitatea producatorului agricol ca titular si, dupa caz, a sotului/sotiei, rudelor/afinilor de gradul I, informatiile privind suprafetele cultivate si structurile corespunzatoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, vita-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masa, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care sa reflecte grupele de produse vegetale/grupele de animale stabilite de art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si productiile estimate a fi destinate comercializarii, este semnata de primar si ramane nedetasabila la carnet.

Vanzarea produselor agricole obtinute in ferme sau gospodarii de catre persoanele fizice care detin atestat de producator se realizeaza in baza carnetului de comercializare. Noua lege interzice vanzarea produselor cumparate de la alte persoane in baza carnetului de comercializare, astfel fenomenul samsarilor din pietele agroalimentare ar trebui sa dispara.

Art. 10

(1) Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este urmatorul:

a) primul exemplar se inmaneaza cumparatorului;

b) al doilea exemplar se pastreaza de vanzator;

c) al treilea exemplar se pastreaza la carnet.

(2) Carnetele utilizate, continand al treilea exemplar al filelor, se restituie la primariile care au emis carnetul, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file a acestora.

(3) Prevederile alin. (1) se aplica pentru orice fel de vanzare de produse agricole, in orice cantitate si structura sortimentala, indiferent de calitatea cumparatorului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica, cu exceptia exercitarii actului de comert cu amanuntul in piete agroalimentare, targuri si piete ambulante, pentru care se aplica prevederile art. 15.

Potrivit art. 10 din legea pietelor, producatorii agricoli, care NU isi vand produsele in piete agroalimentare, targuri sau piete ambulante, sunt obligati sa elibeze fiecarui cumparator o fila din carnetul de comercializare la orice produs cumparat, indiferent de cantitate. In cazul nerespectarii acestei prevederi, comerciantii pot fi sanctionati cu o amenda a carei valoare este cuprinsa intre 100 lei si 500 lei.

Cei care aleg sa isi vanda marfa in pietele agroalimentare au obligatia de a inscrie, la sfarsitul fiecarei zile, in fila din carnetul de comercializare a produselor, produsele agricole vandute si cantitatea acestora. In plus, acestia, sunt obligati ca in timpul transportului marfi de la locul de depozitare la locul de comercializare (piete, targuri etc.) sa completeze o fila din carnetul de comercializare cu cantitatea transportata si structura sortimentala. In caz contrar, pot fi primi o amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

Ministerul Agriculturii, fiscul si agentii de politie vor constata eventualele incalcari ale legii si, in caz de nevoie, vor putea aplica santiunile prevazute.