Cotidianul Adevarul observa, intr-o analiza publicata joi, ca stilul de actiune al guvernului Ponta inainte de reducerea TVA la alimente seamana cu cel practicat de Vladimir Putin. In 2010, Vladimir Putin, prim ministru al Rusiei la acea data, a redus TVA la unele produse alimentare si a modificat regulile de comert in favoarea procatorilor locali. Atunci, pentru a se asigura ca masurile se vor traduce in ieftiniri ale produselor, Putin a luat-o la pas prin marile lanturi de magazine pentru a trage de urechi capitalistii care s-ar fi gandit sa profite de reducerea de taxe.

Putin, verificand preturileFoto: www.premier.gov.ru

Toate acestea, insotit de un intreg alai de consilieri, ministri si, evident, cu camerele de filmat in spate.

Un episod similar s-a consumat in 2009, cand Vladimir Putin a ordonat conducerii impietrite a unui supermarket, unde a efectuat o vizita surpriza, sa reduca preturile, solicitare care i-a fost indeplinita fara prea multe comentarii de conducerea magazinului.

Iata mai jos dialogul dintre Vladimir Putin si Iuri Kobaladze, directorul pentru relatii comerciale al grupului X5 Retail, care detine lantul de supermaketuri, redat de cotidianul Kommersant.

  • Putin: Pentru ce costa acesti carnati 240 de ruble (7,5 dolari)? Este normal acest lucru?
  • Kobaladze: Dar sunt carnati de inalta calitate! Priviti, acestia de aici costa doar 49 de ruble
  • Putin: E prea scump
  • Kobaladze, timid: Nu...
  • Putin, fluturand o hartie: Pot sa va arat marja de profit pe care o aveti. Uite, pentru acest tip de carnati, marja este de 52%

La raionul de carne, premierul rus s-a lansat intr-o noua tirada impotriva preturilor practicate de supermarket, estimand ca pretul este cu 200% mai mare decat cel normal.

"Este dublu fata de pretul normal. Vi se pare normal asta? E prea scump", l-a criticat Putin pe Kobaladze, care a cedat si a promis sa reduca preturile incepand de vineri.

Chiar inaintea acestei vizite, Putin ceruse, in cadrul sedintei de guvern, stabilirea unui echilibru just al preturilor la producatori, distribuitori si consumatori, in numele "echitatii sociale", in momentul in care Rusia se confrunta cu o criza economica deosebit de puternica.

Ponta nu a plecat (inca) prin magazine sa verifice preturile, dar a cerut cu o zi in urma ministrului Agriculturii, sefului Consiliului Concurentei si Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor sa verifice daca nu cumva retailerii procedeaza la majorari de preturi in prezent, pentru ca, dupa reducerea TVA la alimente, sa bage in buzunar diferenta de pret.

Un prim episod s-a consumat chiar joi, cand ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in timp ce vizita un supermarket din Bucuresti, a afirmat ca cei care au marit deja preturile pentru a le scadea la 1 iunie vor fi pedepsiti conform legii, fara a specifica insa despre ce legi este vorba.

Campania de demonizare a hypermarketurilor a debutat in aceasta saptamana si a fost anuntata de Dan Sultanescu, consilierul premierului Ponta, intr-un articol din Adevarul.