Ultimul alpinist roman ramas in tabara de baza de pe versantul sudic al muntelui Everest a fost evacuat in cursul zilei de joi cu un elicopter, informeaza Minsiterul de Externe. Alpinistul a ajuns in siguranta intr-o localitate din regiune si se va alatura in curand colegului de expeditie care a coborat de pe munte in urma cu 2 zile.

MAE mai precizeaza ca din informatiile centralizate rezulta ca dupa producerea cutremurului din Nepal au fost identificati pe teritoriul acestui stat 36 de cetateni romani, dintre care 4 au parasit deja tara.

Alpinistii Justin Ionescu, Zsolt Torok, Alex Gavan si Teofil Vlad se aflau in Muntii Himalaya in timpul cutremurului de sambata care a produs o uriasa avalansa. Federatia Romana de Alpinism si Escalada a anuntat luni ca cei 4 alpinisti sunt teferi si in siguranta.

"Justin Ionescu si Zsolt Torok, cei doi alpinisti romani care aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleza, in acest sezon, sunt teferi si urmeaza sa fie evacuati din Tabara 1, aflata la circa 6.000 m altitudine, acolo unde cei doi se afla in prezent. Alex Gavan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte invencinat, se afla de asemenea in siguranta. Teofil Vlad, aflat de cealalta parte a Muntelui Everest (pe Nord, in Tibet), este de asemenea in siguranta, la 5.200 m altitudine (tabara de baza tibetana). Zona nordica a fost mai putin afectata de cutremur", a aratatfederatia.