Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, vrea sa schimbe denumirea judetului in Satmar, sustinand ca astfel se restabileste o denumire istorica si se renunta la interpretarea de "sat mai mare", informeaza Agerpres.

"Nu este corect sa porti denumirea de Satu Mare un judet, ce suntem noi, sat mai mare? Municipiul poate sa fie Satu Mare, nu avem nimic impotriva, dar judetul si in perioada interbelica a fost Satmar. M-au acuzat unii ca maghiarizez judetul, dar nu e asa, in maghiara e Szatmar, in romana e Satmar si in germana era Zothmar. In Maramures traiesc maramureseni, in Bihor bihoreni, numai in Satu Mare traiesc satmareni, dar numele judetului e altul, noi atunci ar trebui sa fim satumareni. Daca noi suntem satmareni, judetul ar trebui sa se numeasca Satmar. E o regula de trei simpla. Trebuie sa mergem inapoi. Numele judetului e corect? Nu e corect. Nu ar incurca pe nimeni", a declarat Adrian Stef miercuri, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, pentru schimbarea numelui ar trebui organizat un referendum si nici nu ar trebui schimbate actele de identitate decat la expirarea acestora.

"Ar trebui organizat un referendum. Se poate organiza in aceeasi perioada cu alegerile locale, eu la asta m-am gandit. Schimbarea de nume mie mi se pare de bun simt", a adaugat acesta.

Stef a mai anuntat ca va face demersuri pentru schimbarea denumirii, dupa ce a fost incurajat de oameni atat de etnie romana, cat si maghiara sau de svabi.