Guvernul va aproba miercuri, cu prilejul Zilei Veteranilor de Razboi, un proiect de Ordonanta de Urgenta privind cresterea indemnizatiilor veteranilor de razboi, a anuntat premierul Victor Ponta.

"Astazi, prin Ordonanta de Urgenta, in mod simbolic, sa aprobam cresterea indemnizatiilor cu 75% pentru toti veteranii de razboi. Vreau sa facem acest gest simbolic", a spus Ponta la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

UPDATE Guvernul a aprobat proiectul de act normativ. Guvernul a decis majorarea rentelor lunare acordate veteranilor de razboi cu 75% fata de valoarea aflata acum in plata, printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata in sedinta de astazi, 29 aprilie, data la care Romania marcheaza Ziua Veteranilor de Razboi.

Majorarea aprobata de Executiv va intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2015.

Veteranii de razboi au dreptul la rente lunare acordate in functie de importanta ordinelor si medaliilor conferite. Cuantumul acestora se raporteaza la solda de grad a unui sublocotenent, fiind cuprins intre 148 de lei si 296 de lei, cu exceptia celor sapte veterani de razboi Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul, ale caror rente lunare ajung la 850 de lei.

Potrivit legislatiei in vigoare, pe langa rentele lunare mentionate, veteranii de razboi au dreptul la un spor de front, stabilit in raport cu durata participarii la razboi. Prin actul normativ adoptat astazi se dubleaza acest spor pe care il primesc invalizii si veteranii de razboi pentru primul an de participare pe front, potrivit Legii 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi.

De asemenea, actul normativ adoptat miercuri va crea cadrul legal pentru avansarea onorifica in grad a veteranilor de razboi, fara a mai fi conditionati de ziua de 9 Mai, Ziua Victoriei. Legislatia in vigoare permitea avansari onorifice in grad a veteranilor de razboi exclusiv cu ocazia Zilei Victoriei.

Avand in vedere ca anul acesta se implinesc 70 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Ordonanta de Urgenta a fost adoptata de Guvern si in contextul in care anul 2015 a fost declarat "Anul veteranilor de razboi".