​Analiza HotNews

Criza vaccinarii in Romania: cat poate impune statul si ce pot refuza parintii?

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 27 aprilie 2015, 0:18 Actualitate | Esenţial


In Romania s-au inregistrat peste 4.000 de cazuri de rujeola
Foto: Lightspring
Proiectul legii pentru vaccinare este cea mai importantă iniţiativă de sănătate publică din ultimul deceniu în România. Dacă acest proiect va eşua există toate şansele ca, în scurt timp, în România să reapară epidemii care ucideau copii în urmă cu 50 de ani. Căci rata vaccinării pentru două din cele mai importante vaccinuri a scăzut în Bucureşti cu 20% în 2014 faţă de 2013.

Din păcate sunt prezente toate ingredientele unui dezbateri eşuate: o mişcare antivaccin fanatizată, politicieni ezitanţi şi scăderea masivă a încrederii în sistemul medical. De aceea este esenţial ca grupul de experţi, reunit pentru prima oară săptămâna trecută, să nu scrie acest proiect cu gândul la extremiştii iraţionalului. Nu ei, ci miile de părinţi îngrijoraţi sunt cei cărora această lege trebuie să li se adreseze.


Principalele cauze ale uriaşei scăderi a vaccinării în Bucureşti sunt discontinuităţile în aprovizionarea cu vaccin şi refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii (sursa: Institutul Naţional de Sănătate Publică). Pentru ca viitoarea lege a vaccinării să nu rămână doar un prilej de scandal mediatic şi apoi literă moartă de lege, ea ar trebui să includă următoarele puncte.
 • ASIGURAREA CONTINUITĂŢII APROVIZIONĂRII CU VACCINURI ŞI PEDEPSE PENALE PENTRU CEI RESPONSABILI DE DEFECŢIUNI
Mulţi medici de familie afirmă că nu au întotdeauna la dispoziţie dozele necesare respectării programului naţional de imunizare. În astfel de cazuri părinţii sunt trimişi să-şi cumpere vaccinul din farmacie, dacă îl găsesc. Sau sunt chemaţi la o dată ulterioară care, dacă se nimereşte de pildă în plin sezon gripal, poate aduce o nouă ratare a vaccinării (copiii nu pot fi vaccinaţi atunci când sunt bolnavi).

Unifarmul, distribuitorul oficial de vaccinuri al statului, nu are un istoric recent de strălucită eficienţă (vezi criza citostaticelor). Nici la capitolul transparenţă comunicaţională această instituţie nu stă foarte bine. Unifarm este o instituţie direct subordonată Ministerului Sănătăţii. Chiar în această perioadă unul dintre vaccinurile importante la copil nu se găseşte. Situaţia este revoltătoare: în plină criză a vaccinării, Ministerul Sănătăţii nu este capabil să asigure existenţa numărului necesar de doze dintr-un vaccin introdus chiar de el în schema naţională de imunizare. Şi, desigur, nimeni nu este răspunzător pentru asta.
 
Este foarte important ca viitoarea lege despre vaccinare să stabilească limpede cine sunt cei responsabili  de lanţul de distribuţie şi furnizare a vaccinurilor în România. Iar în cazul unor defecţiuni, aceştia să răspundă penal. Fie că e vorba de ministrul Sănătăţii, de directorul unei companii de distribuţie de medicamente sau de directorul Unifarm. Pentru că incompetenţa acestor personaje pun în pericol sănătatea publică.
 • COMUNICAREA DINTRE MEDIC ŞI PACIENT TREBUIE ÎNCURAJATĂ ŞI RECOMPENSATĂ ACTIV DE AUTORITĂŢI
Medicii din Europa şi Statele Unite trăiesc o schimbare totală de paradigmă: autoritatea medicului, automat atribuită de licenţa obţinută, nu mai este suficientă pentru a convinge populaţia să îşi schimbe sau să continue un anume comportament medical (vaccinarea, în cazul de faţă). Spre deosebire de colegii lor, în special cei americani, medicii români nu sunt conştienţi de această schimbare, amplificată în România şi de lipsa justificată de încredere a românilor într-un sistem medical foarte slab administrat.

Autorităţile medicale trebuie să renunţe la atitudinea paternalistă tradiţională în sistemul sanitar românesc şi să încurajeze comunicarea în cabinetul medical. În România, medicul de familie pierde bani dacă explică pacientului un subiect medical un sfert de oră în plus, dar câştigă bani dacă îşi completează minuţios hârţogăria birocratică. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu stimulează financiar comunicarea cu pacientul, dar recompensează introducerea de date birocratice sau prescriere de analize din care pacientul nu pricepe nimic.

În facultăţile de medicină din România nu există cursuri obligatorii prin care studenţii să fie învăţaţi cum să comunice cu pacienţii. E o artă dificilă. Harvardul, şi nu numai, are programe de educaţie special dedicate acestui subiect. Căci principiul „nu se comentează pentru că aşa a spus medicul” nu mai este eficient în epoca online (vezi articolul "Incursiune în mintea unui parinte care refuza sa-si vaccineze copilul").
 • OBLIGATIVITATEA VACCINĂRII - DIFERENŢIATĂ PE CLASE DE VACCINURI
Dintre schemele de vaccinare existente la nivel european, România se apropie cel mai mult de modelul francez. Cu o notabilă diferenţă: vaccinul BCG, anti-tuberculoză, care la noi este recomandat tuturor, iar în Franţa doar grupurilor populaţionale de risc. Interesant este că, în Europa, nu sunt multe ţările în care autorităţile recomandă, ca în România, vaccinarea tuturor copiilor cu BCG. Asta se mai întâmplă doar în Bulgaria, Croaţia, Ungaria, ţările baltice şi Polonia.

Diferenţa e importantă pentru că BCG-ul este frecvent folosit ca muniţie retorică de fanaticii antivaccin. De ce? Pentru că lumea medicală, deşi unanimă în privinţa utilităţii acestui vaccin în ţările cu frecvenţă mare de cazuri de TBC (cum este România), nu este la fel de unanimă cu privire la obligativitatea administrării lui universale.

În 2012, din cei 200.000 de copii vaccinaţi cu BCG în România, 115 au dezvoltat efecte adverse serioase din cauza schimbării subtulpinii folosite anterior în România cu subtulpina Copenhaga 1331, cunoscută ca producând reacţii adverse mai frecvente. Nu discutăm aici de ce autorităţile nu au prevăzut din timp situaţia. Dar, deşi e vorba de mai puţin de unu la mie din cazuri, acel episod a rămas întipărit în mintea multor părinţi anterior sensibilizaţi, fără să fie însă şi convinşi, de retorica mişcărilor anti-vaccin.

Disputele medicale din jurul BCG-ului sunt o excepţie printre vaccinurile recomandate copiilor în România. Vaccinul anti-polio folosit astăzi la noi este considerat nu doar foarte sigur, dar opinia medicală unanimă este că trebuie administrat universal. Prin urmare, dacă vor fi introduse, politicile de obligativitate a vaccinării trebuie croite diferit pentru fiecare vaccin în parte, cu explicaţii clare puse de autorităţile medicale la dispoziţia părinţilor pe site-uri cu vizibilitate mare în online-ul românesc.

În lume există numeroase modele de politici în privinţa vaccinării. În ţările cu epidemii de poliomielită active, părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii merg la închisoare. În cazul specific al acestei boli, cu efecte foarte grave la copil, autorităţile române ar trebui să adopte o atitudine excepţional de severă. Nu închisoare, dar amenzi consistente, cum se practică în Franţa, sau interzicerea înscrierii în grădiniţe şi şcoli.

Pentru alte vaccinuri autorităţile ar trebui să adopte o strategie bazată pe recompensă, nu pe pedeapsă. Esenţial este ca recomandarea vaccinării să fie cât se poate de nuanţată în funcţie de vaccin. Vaccinarea opţională este în vigoare şi astăzi, dar deloc explicată de autorităţi şi fără niciun fel de beneficiu sau penalizare ataşată. Atitudinea statului este nepăsătoare: îţi vaccinezi sau nu copilul, tot aia din perspectiva autorităţilor.

Da, trebuie să fii foarte dur cu un părinte care refuză să-şi vaccineze copilul antipoliomielită. Sever cu cel care refuză să-şi vaccineze copilul cu ROR, dar înţelegător în cazul unui vaccin HPV. Nuanţe, nuanţe, medicina modernă este plină de nuanţe, iar ştergerea acestor nuanţe este tactica preferată a fanaticilor antivaccin care folosesc cazul unui vaccin controversat pentru a le discredita apoi pe toate celelalte care au salvat sute de milioane de vieţi.

Sunt convins că avansarea unui proiect de lege a vaccinării bazat exclusiv pe principii punitive ar fi dezastruos. Refuzul părinţilor la vaccinare este determinat în primul rând de o lipsă de încredere în autorităţi şi în sistemul medical. Pedeapsa nu creşte încrederea, ci frica. Iar frica alimentează teoriile conspiraţioniste atât de vânturate de mişcările anti-vaccin. Legiuitorul român trebuie să rezolve criza vaccinării în România construind pe încredere, nu pe frică.  
 • PRODUCĂTORII FARMA TREBUIE SĂ COMPENSEZE FINANCIAR CONSIDERABIL ACELE CAZURI ÎN CARE APAR EFECTE ADVERSE
În vestul Uniunii Europene, este clar legiferat ca statul sau producătorul farmaceutic să compenseze foarte generos familiile acelor copii care au suferit efecte adverse în urma vaccinării. Acest mic detaliu este menit să creeze încredere, deoarece nicio companie farmaceutică, dacă nu ar fi sigură de frecvenţa foarte foarte redusă a efectelor adverse, nu ar accepta o astfel de prevedere legală. Dintr-un motiv foarte simplu: riscul falimentului.
 • PREVEDERI LEGATE DE COMUNICAREA MEDIATICĂ (ONLINE ŞI TV) DESPRE VACCINARE
Este esenţial ca grupul de experţi care lucrează la acest proiect să includă şi unul-doi experţi în comunicare şi cel puţin un specialist în psihologie comportamentală. Este evident că suntem în faţa unui fenomen prea complex (şi periculos) pentru a fi abordat exclusiv de medici. BBC a recomandat anul trecut prezentatorilor TV să nu mai practice o „falsă imparţialitate” acordând unor grupuri lipsite de „expertiză profesională” spaţii egale de exprimare cu ale experţilor confirmaţi atunci când sunt tratate subiecte ştiinţifice, vaccinurile fiind unul dintre subiectele menţionate. Consiliul Naţional al Audiovizualului trebuie să implementeze măsuri similare.

Revoltătoare este atitudinea autorităţilor române faţă de informaţia online cu privire la vaccinuri. Site-urile Ministerului Sănătăţii, ale universităţilor de medicină (care furnizează educaţie, nu?), ale altor instituţii medicale sunt foarte slabe şi de cele mai multe ori nu au nicio informaţie despre vaccinuri prezentată simplu şi atractiv. Dacă în Statele Unite, atunci când tastezi pe Google termenul „vaccin”, primele rezultate sunt pagini ale instituţiilor medicale prestigioase, la noi apar bloguri antivaccin îndoielnice şi forumuri conspiraţioniste.

Soluţii există, dar ele trebuie implementate rapid. Important este ca legiuitorii să nu uite că această lege trebuie să fie una a încrederii, o lege care să nu impună, ci să convingă de bunele intenţii şi transparenţa autorilor în particular, şi a medicilor în general. E o misiune dificilă în care, spre binele nostru al tuturor, trebuie să reuşească.

CÂTEVA DATE DESPRE EFECTELE CAMPANIILOR DE VACCINARE
 • Datorită vaccinurilor în fiecare an se evită 2,5 milioane de decese la copiii sub cinci ani. Atunci când apar, efectele adverse sunt extrem de rare, în medie de unu la un milion.
 • În 1988, aproximativ 1000 de copii paralizau zilnic din cauza poliomielitei. Ultimul caz de poliomielită s-a înregistrat în România în 2002, în judeţul Tulcea. Astăzi poliomielita este considerată eradicată din regiunea europeană, dar ţări precum Ucraina, România, Grecia şi Bosnia sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ţări de „risc mare” pentru apariţia cazuri de poliomielită cu un virus provenit din alte ţări unde această boală nu a fost încă eradicată.
 • Între 2000 şi 2007, numărul copiilor care au murit din cauza rujeolei a scăzut de la 750.000 la 197.000. Sunt evitate şi complicaţiile apariţiei acestei boli care la copil produc orbire, surditate sau dizabilităţi mintale.
 • Datorită vaccinurilor, numărul deceselor la copii cauzate de tetanos a scăzut de la 790.000 de morţi în 1988 la sub 100.000 în prezent (sursa: Organizaţia Mondială a Sănătăţii).
 • Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă efectuarea obligatorie în România a vaccinării împotriva poliomielitei, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi pertusis. Legal, vaccinarea cu oricare dintre aceste vaccinuri este opţională în prezent în ţara noastră.

Notă: HotNews a menţionat în articole precedente argumentele evidente care susţin eficienţa vaccinurilor. Acest articol nu doreşte să realimenteze o discuţie provaccin versus antivaccin. Din acest motiv, comentariile care prezintă argumente de acest tip nu vor fi aprobate.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15216 vizualizari

 • +7 (43 voturi)    
  adio presa obiectiva (Duminică, 26 aprilie 2015, 21:32)

  gigi1 [utilizator]

  "Prin urmare comentariile care prezintă argumente de acest tip nu vor fi aprobate" cu asta aratati lipsa de obiectivitate si ma intreb care e moti$vul.
  • +4 (42 voturi)    
   Opinie anti-vaccin versus opinie pro-pedofilie (Luni, 27 aprilie 2015, 0:32)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Ambele au la baza acelasi _fallacy argument_: "Nu am eu dreptul sa hotarasc ce e bine pentru copilul altuia".
   Cei care se prevaleaza de asta ca sa le refuze copiilor lor dreptul la sanatate (fizica si mentala) trebuie sa fie constienti ca societatea are dreptul (si obligatia) de a interveni in interiorul familiei pentru a minimiza (cu subliniere ca eliminarea nu-i niciodata posibila) riscul la care este supus copilul.
   Un copil trebui extras din familia care il bate, un copil trebui extras din familia care accepta sau tolerea comportament sexual incompatibil minorilor. Vaccinarea intra in acceasi categorie.
   • +2 (16 voturi)    
    Brave New World (Luni, 27 aprilie 2015, 8:26)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui _tudor_

    Asta se potriveste in Brave New World a lui Aldous Huxley.
    Apropo de luarea copiilor de la parinti. In Anglia s-a ajuns la aberatia ca statul sa abuzeze si sa I-a dela parinti copiii ppe te miri ce motiv.
    Big Brother lucreaza neincetat.
    • +4 (14 voturi)    
     qui prodest (Luni, 27 aprilie 2015, 10:36)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

     atita timp cit se vehiculeaza miliarde in industria farmaceutica e clar de partea cui sint interesele. deja se fac presiuni in sua pentru legi care exonereaza industria farmaceutica de orice raspundere dupa vaccinari. numarul de boli a scazut mai ales datorita nivelului de trai mai ridicat: igiena, apa curata, etc
     • +1 (7 voturi)    
      concluzii (Luni, 27 aprilie 2015, 14:52)

      scepticu [utilizator] i-a raspuns lui spy

      citind articolul si comentariile vazui cateva solutii simple la toate problemele, pe care daca le aplicati vom avea o romanie sanatoasa:
      1.Orice boala e penala si se pedepseste cu moartea.
      2.Orice vaccin e rau ca e scump si slabeste sistemul imunitar.
      3.Orice parinte are drepturi in raport cu propriii copii, fara obligatii.
      4.Medicii care trateaza boli virale/infectioase vor fi responsabili cu pedepsirea infractorilor bolnavi fara chinuri.
      • +6 (8 voturi)    
       Joaca cu numerele (Luni, 27 aprilie 2015, 16:16)

       Adrian Călin [anonim] i-a raspuns lui scepticu

       Domnul Vlad Mixich se joacă cu numerele într-un mare fel. 1000 de copii paralizați zilnic din cauza poliomielitei după care vine repede și ne spune că boala a fost eradicată în România lăsând senzația că vorbim de acest număr la nivel național când, de fapt, toate cifrele sunt la nivel mondial. Nu știu de ce un ziarist care are multe argumente valide face asemenea lucruri (nu cred că e greșeală, orice ar spune). Eu am auzit prima dată de Olivia Steer de la Vlad Mixich, deși nu sunt deloc un adept al vaccinării pentru ROR (de exemplu). Nu sunt împotriva ideii de vaccinare dar sunt pentru o analiză mult mai atentă și mai profundă a ceea ce înseamnă, pe termen lung, vaccinarea împotriva bolilor al căror risc de deces este foarte mic. Personal nu cunosc niciun caz de deces din cauza ROR dar sunt conștient că febra galbenă sau SIDA te omoară sigur. Iar dacă tot vreți să ne jucăm cu numere: cea mai mare amenințare la adresa sănătății este consumul de zahăr (sună ciudat dar este principala cauză a obezității și a bolilor care cresc foarte mult riscul de boli cardiovasculare, principala cauză a deceselor din România). N-am văzut nicio campanie împotriva consumului de zahăr. Dintr-un ziarist pe care-l apreciam pentru calitatea analizelor Vlad Mixich s-a transformat într-un ziarist foarte slab (ca să nu spun manipulator). Discuția a luat o turnură foarte ciudată, dacă pui în discuție măcar oportunitatea vaccinului (pentru că trebuie luat fiecare în parte) înseamnă că ești din secta Olivie Steer, dacă ești unul dintre cei care pledează pentru vaccinare atunci ești unul dintre cei care lucrează cu conspirația mondială. Oricum ai da-o iese rău și de suferit are doar soluția cea mai bună pentru că în condițiile astea nu ai cum să găsești cea mai bună variantă.
       • 0 (0 voturi)    
        A fost o epidemie de rujeola in 2004-2005 (Marţi, 28 aprilie 2015, 10:08)

        abisala [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Călin

        Stiu foarte bine acest lucru pentru ca gemenii mei erau sugari atunci. Au murit cativa copii (cred ca 7- 8) de rujeola, si s-a luat decizia ca vaccinul antirujeolic sa fie administrat si copiilor peste 7 luni. Poti cauta pe net date mai aprofundate, uite aici un link : http://www.gandul.info/magazin/epidemie-de-pojar-in-peste-30-de-judete-254150. Ce ma uimeste este memoria colectiva atat de scurta -> nu a trecut asa mult timp, si atunci a fost o valva destul de mare. Problema a pornit atunci de la copiii mari nevaccinati, trimisi in colectivitate si care i-au contaminat pe cei mici (sugarii si copiii pana in 3 ani au murit). Rujeola nu e o boala banala pentru un sugar (care isi pierde imunitatea mamei dupa cca 6 luni), si moartea este cea mai grava complicatie, dar encefalitele si otitele sunt frecvente (cu problemele de rigoare).
   • +2 (20 voturi)    
    Revino-ti (Luni, 27 aprilie 2015, 8:54)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui _tudor_

    Serios? Sanatate fizica si mentala? Dar ce zici daca vaccinul chiar cauzeaza probleme mentale? Cum crezi ca ai dreptul sa intervi in interiorul familiei? Te crezi nazist, Stalinist sau vreu tacnit care crede ca trebuie sa controleze pe ceilalti? Mai citeste despre drepturile omului.
    • +3 (7 voturi)    
     dar tie de unde-ti vin problemel? (Luni, 27 aprilie 2015, 14:53)

     scepticu [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

     De la vaccin sau de la lipsa lui?
   • +6 (22 voturi)    
    Pentru micii fascisti: mars! (Luni, 27 aprilie 2015, 10:02)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui _tudor_

    Da, nu e copilul tau, nu l-ai facut tu, nu e sange din sangele tau, nu l-ai crescut tu, nu suferi tu daca se imbolnaveste, asa ca mars d-aici.

    Statul face o treaba asa de buna cu copiii orfani, cu handicapatii, cu bolnavii, cu saracii, cu oamenii fara adapost, cu pensionarii cu pensii mici si in general cu toti cei care ii CER ajutorul si carora LE DATOREAZA ajutorul, incat acum moare de grija unui alt segment, copiii ai caror parinti sunt preocupati de sanatatea lor si nu cred automat chiar tot ce li se spune si li se vinde.

    Ca sa nu mai zic de eternele cazuri de coruptie in toate domeniile, inclusiv cel medical.

    Sa-si rezolve statul problemele lui si sarcinile pentru care este platit.

    De ce nu intervine statul sa nu se mai vanda tigari, alcool, zahar, produse fast food, mezeluri, produse cu aditivi cancerigeni si pesticide etc etc etc daca e asa preocupat de sanatatea noastra? N-ar fi asta mai normal decat sa ma oblige sa ma vaccinez?


    "societatea are dreptul (si obligatia) de a interveni in interiorul familiei"

    Deci numai unii sunt "societatea", ceilalti nu? De cand e "societatea" asta asa perfecta, fara greseala si atotstiutoare?


    "Un copil trebui extras din familia care il bate"
    "Vaccinarea intra in acceasi categorie. "

    Ia puneti creierul ala idiot la lucru: cu ce seamana mai mult bataia? Cu grija pentru sanatatea copilului si reticenta de a-i face rau, sau cu injectarea in corp a unor substante straine, metale grele si bucati de virusi?

    Oamenii care nu-si vaccineaza copiii nu sunt niste "abuzori", niste "maniaci" sau niste "iresponsabili". Sunt tocmai acei oameni care sunt MAI MULT preocupati de sanatate si care cred ca e mai normal sa-ti mentii un sistem imunitar puternic si sanatos decat sa il slabesti printr-un vaccin si sa speri intr-o protectie virtuala fata de o anumita boala in timp ce devi slab fata de TOATE bolile. Daca tu crezi altfel, treaba ta si sanatatea ta.
    • 0 (12 voturi)    
     . (Luni, 27 aprilie 2015, 11:06)

     _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

     "Oamenii care nu-si vaccineaza copiii nu sunt niste "abuzori", niste "maniaci" sau niste "iresponsabili". Sunt tocmai acei oameni care sunt MAI MULT preocupati de sanatate'
     vs
     "Oamenii care bat copii cand acestia gresesc nu sunt niste "abuzori", niste "maniaci" sau niste "iresponsabili". Sunt tocmai acei oameni care sunt MAI MULT preocupati de soarta copiilor lor"

     Ambele categorii simt prsiunea "alegerii". Ambele categorii sunt convinse ca alegerea lor e cea corecta...

     Faptul ca societatea e corupta (inclusiv in domeniul medica) nu schimba paradigma.
     Chiar daca decinentii aleg varianta mai ieftina, mai porasta, mai nesigura pentru noi, ei decidentii decid. Daca persoane din afara sistemului de decizie, ca mine sau ca tine, sunt convinse ca un anumit vaccin (medicament) face mai mult au decat bine, aduna argumente pentru acel caz specific si alege calea justitiei pentru a schimba decizia.
     In rest ramane cum am stabilit vaccinurule obligatorii sunt o necesitate.
    • +2 (6 voturi)    
     bravo (Luni, 27 aprilie 2015, 14:56)

     scepticu [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

     sau pe scurt :

     Parintii are numa drepturi!!!
     Fascistii vrea sa ne puna obligatii!!!
     Huo fascistilor.
    • -1 (3 voturi)    
     King is dead, long live the King! (Luni, 27 aprilie 2015, 17:01)

     tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

     Mazeta a murit, long live noul postac la minut, Skipper1.
   • +2 (6 voturi)    
    vaccinarea intra in aceeasi categorie? (Luni, 27 aprilie 2015, 12:27)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui _tudor_

    cine zice asta? tu? nu ti se pare ca e fara vreun suport real afirmatia asta a ta?
    cand statul o sa imi GARANTEZE tratarea copilului de eventualele riscuri abia atunci poti spune ca vaccinarea trebuie sa fie obligatorie. Pana atunci orice afirmatie de genul asta frizeaza nebunia dictatoriala.
    daca statul ar fi chiar interesat de sanatatea copiilor nostri ar avea multe altele de facut pana la obligativitatea vaccinarii, scoli mai bune, asistenta medicala mai buna, transparenta etc. cand le-om avea pe toate astea abia atunci poti sa vii sa-mi spui ca ma obligi sa vaccinez copilul.
    • +3 (3 voturi)    
     statul (Luni, 27 aprilie 2015, 14:58)

     scepticu [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     nu poate sa garanteze nimic , nici despre siguranta copilului nici despre prostia parintelui.
     Asta e trista realitate.
    • 0 (2 voturi)    
     Aceeasi paradigma... (Luni, 27 aprilie 2015, 15:34)

     _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     Statul extrage copilul din din familia care il loveste si NU GANATEAZA ca nu va fi lovit de catre noua familie/institutie. Incearca doar sa minimizeze riscul: de la o svasi-certitudine (va fi batut mai departe se va imbolnavi fiind nevaccinat) versus exista NEsansa sa fie batut si acolo unde asjuge si exista NEsansa sa aiba reactii adverse de la vaccin...
   • +5 (5 voturi)    
    Veccinare (Luni, 27 aprilie 2015, 16:34)

    Cristian [anonim] i-a raspuns lui _tudor_

    Si daca in urma vaccinarii copii raman cu sechele sau devin handicapati are grija societatea de ei?" vezi moartea domnului Lazarescu ca sa afli cum are". Decizia asupra injectarii copilului tau trebuie sa-ti apartina tie, tu ai luptat ca sa-l ai, tu ii doresti cel mai sincer binele. Unde mai sunt drepturile omului daca toti mancam sare cu iod, ne vaccinam etc pentru ca asa doreste statul sa favorizeze indutria medicala si farnaceutica?
    • +1 (1 vot)    
     Domnul Lazarescu si vaccinurile (Luni, 27 aprilie 2015, 19:18)

     _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui Cristian

     Domul Lazarescu n-a murit ca s-a dus la spital. (Acasa murea la del de inuman). Domnul Lazarescu a murit la spital din cauza indiferentei, si prostiei persoanelor care aveau datoria sa-l ingrijeasca si n-au facut-o.
     La limita daca ma duc la spital pentru un vaccin obligatoriu si acolo asistenta vrea sa faca vaccinul cu un ac nesteril este evident ca voi refuza. Dar asta n-are nimic de-a face cu ideea de obligativitate a vaccinului.
    • 0 (0 voturi)    
     Dar daca in urma nevaccinarii... (Marţi, 28 aprilie 2015, 10:15)

     abisala [utilizator] i-a raspuns lui Cristian

     copiii raman cu sechele in urma complicatiilor bolii (ca encefalite, otite, etc) de ce trebuie sa ii ingrijeasca mai apoi societatea? Plus, daca copilul tau nevaccinat imbolnaveste un alt copil sugar, care nu se poate vaccina si care ramane cu sechele, de ce trebuie sa plateasca societatea pentru prostia ta? Si daca sugarul moare, cum te mai poti uita in ochii parintilor? Si daca copilul tau cool si eco imbolnaveste o gravida care naste un copil cu malformatii, ce-i spui ei, ai grija tu de copilul ei handicapat? Daca nu vreti sa traiti in societate, dupa niste reguli, de ce nu va duceti in varf de munte?
     • 0 (0 voturi)    
      Ia te uita (Miercuri, 19 aprilie 2017, 17:34)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui abisala

      Sigur ca iti vaccinezi copilul ca sa-l protejezi. Nu poti insa sa spui ca daca un copil nevaccinat al cuiva se imbolnaveste te duci la parintele lui, arati cu degetul si spui "bai boule uite ce-ai facut, ti-l ingrijeste societatea". Iertati-ma, dar asta se cheama rautate, pentru ca tot amaratul de parinte cheltuie ultimul ban pentru copilul lui. Trebuie sa intelegeti vaccinul nu este scutul magic, care ii pune pe toti sub clopotul de sticla. Chiar 99% de-ar fi vaccinati, daca virusul apare undeva tot se transmite. E adevarat ca cei vaccinati fac forme mult mai usoare, dar pot transmite mai departe si acel 1% nevaccinat poate face o forma letala. Asadar intelegeti ca in lumea asta nu e totul perfect si nu mai fiti rautaciosi unii cu altii, ca nu este cazul.
   • 0 (0 voturi)    
    Open your eyes (Duminică, 17 mai 2015, 13:37)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui _tudor_

    Problema vaccinarilor este mult mai complexa decat o prezinta tabara pro si tabara contra. Asadar puneti lucrurile in balanta, cercetati in cele mai mici detalii si decideti.
    Spre exemplu spuneti-mi cu vaccinare-nevaccinare, daca ati avea de ales intre poliomielita si Sindrom Gillian Barre, ce ati risca? Vaccinarea moderna asta inseamna, a risca ceva indiferent de ce alegi.
  • +12 (22 voturi)    
   asa-i la noi (Luni, 27 aprilie 2015, 1:25)

   Hohey [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Hotnews fiind o entitate privata are dreptul sa publice doar ce vrea muschii ei.
  • +4 (6 voturi)    
   DOMNULE MIXICH OBSERVAȚI CUM (Luni, 27 aprilie 2015, 10:14)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Subversiunea ideologica este un proces legal, deschis. Îl poţi vedea cu proprii tăi ochi. Nu este nici un mister.
   Nu are nimic a face cu spionajul. Ştiu că spionajul pare mai romantic. Probabil de aceea … sunt atât de innebuniţi după filmele gen James Bond. Dar în realitate accentul principal al KGB-ului nu este deloc în domeniul culegerii de informații.
   Numai aproximativ 15% din timpul, banii şi forţa de muncă se cheltuie cu spionajul ca atare. Restul de 85% este un proces lent pe care noi îl numim subversiune ideologica, măsuri active sau război psihologic. Ce înseamnă în esență este: să schimbi percepţia realităţii fiecăruia astfel încît, în ciuda abundenţei informaţiilor, nimeni nu este capabil să ajungă la concluzii înţelepte despre cum să se apere pe ei înşişi, familiile lor, comunitatea lor şi ţara lor.

   Aşa cum am menţionat mai devreme, accesul la informaţia adevărată nu mai contează în zilele noastre. Un om care a fost demoralizat nu este capabil să evalueze informaţia adevărată. Faptele reale nu ii spun nimic, chiar dacă l-aş umple de informaţie, de dovezi adevărate, de documente şi fotografii.

   Iuri Bezmenov 1984
   • +2 (6 voturi)    
    MAI VREȚI ? VĂ MAI DAU. (Luni, 27 aprilie 2015, 11:10)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

    Alexandrina Fălcoianu „Din zile grele” 1937 (despre epidemia de holeră din timpul Războiului Balcanic 1913)
    „Toate trupele care veneau din Bulgaria, erau cantonate și numai după ce se făcea analiza fecalelor, fiecăruia în parte, le dădea voie să intre în țară. fiecare, în rînd, în frunte cu ofițerul, prezenta o o hîrtie din care dr. Lupu, punea într-o eprubetă cu numele posesorului, iar a doua zi știa dacă este liber sau purtător.
    Bine înțeles, că toți voiau cît mai repede să scape de carantină, și au mers pînă acolo încît să cumpere nițică ”substanță„ cu 50 de bani porția de la un nepurtător. Lucrul s-a aflat fiindcă s-a întîmplat că o substanță cumpărată cu 50 de bani să fie găsită la analiză purtătoare de microbi. Atunci soldatul, de necaz, a mărturisit că nu provenea de la el...
    Au murit atîția că a fost o jale ! ȘI AZI MĂ ÎNTREB: PENTRU CE S-AU TRIMIS TRUPELE NEVACCINATE, NICI CONTRA HOLEREI ȘI NICI CONTRA TIFOIDEI ? PENTRU CE NU ERAU MEDICAMENTE, NICI MĂCAR ACID LACTIC ? CE NEPĂSARE CRIMINALĂ !”

    Făeă comentarii.
  • +3 (7 voturi)    
   Nu se discuta politica (Luni, 27 aprilie 2015, 11:35)

   RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Aici nu se dezbat doctrine politice sau economice unde opiniile cititorilor conteaza si editorialistul trebuie sa fie moderat. Aici se discuta despre vaccinuri, care din punct de vedere stiintific au fost validate inainte de a iesi pe piata. E nevoie de cel putin 5 ani de diferite stagii de testare pe animale si oameni pentru a lansa un vaccin. Aceste teste sunt facute de institutii independente de companiile farmaceutice si evaluarile sunt facute de mai multi experti, care nu au acces la celelalte evaluari. Asa ca obiectiva in acest caz e opinia stiintifica. Orice alta opinie e prostie sau paranoia.

   PS: Am fost unul din adolescentii care se vaccineaza fara voia parintilor. Crezi ca e corect ca irationalul sa fie impus asupra copiilor? Am senzatia ca majoritatea celor care nu-si vaccineaza copiii ii si preseaza/obliga sa mearga in fiecare duminica la biserica.
 • +16 (36 voturi)    
  inchisoare (Duminică, 26 aprilie 2015, 21:41)

  Adrian [anonim]

  Sa presupunem ca se va da o lege prin care parintii care refuza vaccinarea cu un anumit vaccin pentru copilul lor vor fi pedepsiti cu inchisoarea. Sa presupunem ca dupa aceea un copil va fi vaccinat si va suferi complicatii majore. Cine va fi pedepsit cu inchisoarea in acest caz?
  • -11 (39 voturi)    
   ... (Duminică, 26 aprilie 2015, 21:55)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   nimeni, copilul nu va suferi complicatii majore :)
  • +2 (36 voturi)    
   nimeni (Duminică, 26 aprilie 2015, 22:06)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   vaccinarea are rolul de a preveni imbolnavirea unor grupuri mari de oameni de boli grave.majoritatea vaccinurilor sunt cu riscuri mici -dar nu 0-asta ducand la dispute.cand e vorba de binele si siguranta a milioane de oameni e evident ca societatea isi asuma riscul ca 1-2 / 100000 sa sufere de pe urma vaccinului si tot evident daca esti printre cei ce au avut de suferit grav (tu sau cineva apropiat) nu te intereseaza de ceilalti (enorm de multi) care au evitat boala sau moartea.de remarcat insa ca nici ei nu sunt interesati de tine care devii o "complicatie statistica".
   • 0 (0 voturi)    
    Fals (Duminică, 17 mai 2015, 17:45)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui grongobar

    Statisticile oficiale spun ca sunt 1-2/100000, dar realitatea nu se stie daca arata chiar asa si asta din doua motive: fie ca medicul de familie (nu unul specializat pe vaccinologie) nu recunoaste ca a fost vatamare postvaccinala, din contra se face ca ploua, fie ca parintii merg la alt specialist (pe interne, boli infectioase etc), nu se mai intorc la medicul care le-a facut si informatia intre ei se pierde. De cele mai multe ori insa medicul NU va recunoaste ca a avut vreo legatura, decat poate intr-o discutie privata si doar in situatia in care te cunoaste foarte bine. Apropos, daca parintele da in judecata producatorul, in ciuda dovezilor ca a fost vatamare postvaccinala acesta va nega adevarul si nu va plati nicio despagubire; chiar aceste concerne farma te tin in procese zeci de ani, caci merg pe ideea cel mai probabil ca pagubitul nu va mai apuca sfarsitul procesului.
  • +3 (23 voturi)    
   Vaccinarea (Duminică, 26 aprilie 2015, 23:12)

   RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   este o chestie statistică.

   Mulți vor fi bine, puțini vor avea unele reacții dar vor trece și foarte-foarte puțini vor avea de suferit. Ghinion. De ăia nimănui nu-i pasă. În Sparta îi aruncau în coș la naștere.

   Chestia e că lumea dă bani pe teleshopping și shake-uri proteice și nu pentru a face medicina să vină cu tratamente la nivel de individ.

   Nu că nu se fac mulți bani din produse farmaceutice.
   • -2 (22 voturi)    
    si daca ajungi tu statistica? (Luni, 27 aprilie 2015, 0:03)

    gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

    cand ajungi tu statistica nu mai e asa usor sa faci analogii cu antichitatea, joci ruleta ruseasca cu propriul copil?
    • +8 (26 voturi)    
     Nu cred ca intelegeti (Luni, 27 aprilie 2015, 1:40)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

     Intr-o lume in care absolut toti isi vaccineaza copiii, copilul dvs. are o (ne)sansa mica sa sufere efecte adverse serioase de pe urma vaccinului, Difera de la vaccin la vaccin, dar o cifra medie/tipica ar putea fi de 1:100000. O miime de procent, adica. Sa punem toate riscurile/vaccinurile la un loc si sa zicem o sutime de procent. Un copil din 10000 este distrus de unul sau altul dintre vaccinuri.
     Intr-un univers paralel in care NIMENI nu-si vaccineaza copiii se intampla ceea ce se intampla si in universul nostru in urma cu 100 de ani - copilul dvs. are 10-20-30% sanse sa faca o boala care fie il va ucide, fie (poate chiar mai rau) il va marca pe viata.

     Acum e mai clar?
     • -1 (5 voturi)    
      Aha (Luni, 27 aprilie 2015, 8:27)

      Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Absolut toti? In vis.
     • +2 (8 voturi)    
      Bravos! (Luni, 27 aprilie 2015, 8:42)

      pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Da' talibanu' tot taliban.
      Va trece peste explicatiile de bun simt si-si va incorda muschiul la alte comentarii...
     • +1 (13 voturi)    
      vaccin (Luni, 27 aprilie 2015, 9:22)

      1:1.000.000 [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Da, sora mea a murit de la un vaccin. Ce a fost mai urat in povestea ei a fost reactia autoritatilor modul in care au tratat-o, dispretul si lipsa de ajutor din partea lor . Aleg sa nu-mi vaccinez copiii cu orice risc, cel putin nu in Romania!
      • +2 (2 voturi)    
       si cati mureau alta data (Luni, 27 aprilie 2015, 20:52)

       Ana [anonim] i-a raspuns lui 1:1.000.000

       Sora ta a murit de la un vaccin, sustii tu. A folst una din cei 100 000. Strabunicii mele i-au murit vro 3 copii nevaccinati, de bolile copilariei. In cam toate gospodariile vecine, mureau tot atatia copii. Calculeaza tu procentul si trage concluzille
     • 0 (0 voturi)    
      excelent explicat! (Luni, 27 aprilie 2015, 10:18)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Doar ca nu este nevoie de "absolut toti", ceea ce dealtfel ar fi greu de realizat in practica.
      Mai mult, procentele difera considerabil in functie de boli, de exemplu cand eram eu mic oreionul si scarlatina erau "boli ale copilariei", pe care trebuie sa le faci pentru a dobandi imunitatea, in schimb vaccinul anti-polio era absolut obligatoriu, ravagiile poliomelitei fiind cunoscute ... Daca un procentaj suficient isi vaccineaza copii, bolaa respectiva ar putea teoretic sa fie ERADICATA - dupa o generatie nu va mai fi nevoie de vaccin, deoarece nu mai exista pericolul!
     • -3 (7 voturi)    
      urari de bine (Luni, 27 aprilie 2015, 11:44)

      Dana EugeniaMoinescu1 [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

      iti doresc sa fie copilul tau Acela 1 dintr-o mie, sa te vad atunci cat de GIGI DURU' MAI ESTI !!!
      • +2 (6 voturi)    
       Eu, in schimb... (Luni, 27 aprilie 2015, 12:22)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Dana EugeniaMoinescu1

       .. va doresc numai bine, dvs. si copiilor dvs., daca-i aveti.
       Daca nu-i aveti inca, dar o sa-i aveti candva, cand va veni acea vreme e de sperat ca o sa reflectati mai mult la treaba asta cu vaccinurile.
     • -1 (1 vot)    
      Perspectiva gresita (Luni, 27 aprilie 2015, 20:24)

      Alina [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Va inselati. Probabilitatea ca un copil sa sufere efecte adverse serioase este de 50%, pentru ca te raportezi la cazul individual. Va avea sau nu va avea. Astea sunt sansele, daca le putem spune asa. Faptul ca un copil care a avut 50% sanse sa sufere efecte adverse le-a si suferit il transforma in acel 1 la 100.000, ceea ce e altceva. Dar doar pentru societate, nu si pentru parinti.
      • +1 (1 vot)    
       Recunosc sincer... (Luni, 27 aprilie 2015, 23:59)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Alina

       ... ca n-am inteles mesajul dvs. Dar pareti atat de sigura incat, fara doar si poate, aveti dreptate.
       Deduc ca orice lucru rau ti se poate intampla cu o probabilitate de 50% - ori ti se intampla, ori nu, tertium non datur. La fel si cu lucrurile bune - ori castigi la loterie, ori nu. Samd.
       • 0 (0 voturi)    
        Ai explicat mai bine decat as fi facut-o eu (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:08)

        duda [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

        Buna comparatia cu loteria, nu mi-a trecut prin cap.
        Si apreciez modul in care raspunzi la mesaje, tinand cont de faptul ca cei care refuza vaccinarea au in primul rand o problema emotionala (frica).
        In cazul oricarei probleme emotionale apelul la logica nu are rezultate prea bune. Poti aduce ca argument o gramada de studii stiintifice, poti explica cum anume functioneaza statistica in politicile de sanatate publica, etc. N-o sa aiba niciun efect major.
        Cred ca un efect mai puternic l-ar avea o campanie pro vaccinare bine gandita, care sa arate brutal adevaratele efecte ale poliomielitei (de exemplu), acolo unde nu a fost inca eradicata.
        Cineva mai sus spunea ca daca o boala e eradicata nu ar mai fi nevoie de vaccinare, pentru ca nu mai ai de la cine lua boala. Nu stiu daca e asa sau nu, dar pot sa-mi imaginez ca o boala nu poate fi eradicata de peste tot (la nivel mondial). Nu vreau sa ma gandesc ce s-ar putea intampla daca o boala foarte contagioasa apare brusc in cazul in care 90% din populatie e nevaccinata (nu e cazul nostru inca, sper sa n-ajungem acolo).
    • 0 (0 voturi)    
     Si daca copilul tau e printre aia 8 copii morti (Marţi, 28 aprilie 2015, 10:18)

     abisala [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

     in 2005 din cauza epidemiei de rujeola? Si daca copilul prietenului tau este printre aia 8 copii morti, doar pt ca s-a jucat cu copilul tau cand avea pojar? Nu e tot statistica?
  • +9 (9 voturi)    
   relax ! (Luni, 27 aprilie 2015, 9:25)

   CRMS [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   Nu o sa faca nimeni inchisoare.
   Cam cat de greu crezi ca o sa fie sa gasesti un medic de familie care pentru o mica atentie sa puna stampila ca a facut vaccinul si sa mai poata si pastra vaccinul ca sa-l vanda dupa aceea la juma' de pret , ca tot nu se gasesc ?

   Pana cand nu se va rezolva cu coruptia la nivel politic pentru ca oemanii sa-si recapete increderea ca li se propune ceva de calitate, pana cand statul nu-si va asuma raspunderea (inclusiv pecuniara) pentru sechele produse de vaccin si pana cand nu se va explica cu rabdare si pe intelesum celor multi cum pun in pericol cei nevaccinati pe cei vaccinati (candva) romanul o sa faca ceea ce a facut intotdeuna: o sa se descurce !
   Dupa care le va ramane autoritatilor sa se descurce la randul lor cu noile statistici bulversante: vaccinare 99% urmate de epidemii !
  • +2 (4 voturi)    
   s-a intamplat deja (Luni, 27 aprilie 2015, 15:30)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Exact,in perioada interbelica parintii sceptici au ales intre sanse enorm de mari pentru copiii lor de a contracta o moarte in chinuri preluata de la copiii din jurul lor si sanse destul de mici sa dezvolte complicatii de la vaccin,tratabile.Ghici ce au ales?ghici ce ai alege tu in fata situatiei?in fata raului cel mare ti-ai dori tu sa il rascumperi cu inchisoarea,ai implora in van...
  • +1 (1 vot)    
   ... (Luni, 27 aprilie 2015, 16:08)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   1 - nimeni nu va pedepsi cu inchisoarea lipsa vaccinarii, ci cu diminuarea alocatiei, serviciilorm edicale d-astea
   2 - efectele adverse sunt la orice. si pot aparea complicatii. nu poti cere inchisoare pentur efectele adverse care se stiu. si cand mananci o banana sau un mar exista sanse de efecte adverse (alergiim te inneci cu ele etc)... oricue poate avea complicatii
   3 - apropos de inchisoare... eu am dreptul daca eu sau copilul meu se imbolnavesc de o boala din cauza ca oameni ca voi nu s-au vaccinat sa cer ca toti ce care au refuzat vaccinul sa faca inchisoare?!
  • 0 (0 voturi)    
   Ambii parinti (Luni, 27 aprilie 2015, 20:20)

   Alina [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Mi se pare o aberatie aceasta pedepsire cu inchisoarea. Si daca ambii parinti se impotrivesc vaccinarii, sunt condamnati amandoi. Si copilul cui va fi incredintat?
 • -1 (29 voturi)    
  Libertate, dar nu pentru căței (Duminică, 26 aprilie 2015, 21:47)

  Nyk1 [utilizator]

  De ce în SUA nu este obligatorie vaccinarea?
  • +9 (23 voturi)    
   ... (Duminică, 26 aprilie 2015, 22:19)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   tocmai ca se discuta si acolo dupa epidemia recenta.
  • +19 (27 voturi)    
   Asigurare SUA (Duminică, 26 aprilie 2015, 23:06)

   Doru [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   @nyk1
   Pentru ca nici asigurarea medicala nu este obligatorie; daca te imbolnavesti platesti tratamentul medical. Simplu. In schimb daca esti bolnav de TBC in SUA si nu iti faci tratamentul sau il intrerupi esti bagat la inchisoare si-l faci acolo, caci esti considerat un pericol public!
   Iar despre dezbaterea din Romania asupra vaccinarii, eu sunt adeptul ca parintii sa decida; daca au refuzat vaccinarea si copilul se imbolnaveste (de boala care vaccinul l-ar fi protejat) atunci parintele sa plateasca tratamentul medical, sa nu aiba in acea perioada dreptul la concediu medical pentru ingrijirea copilului. Daca copilul ar ramane cu o infirmitate datorita acelei boli atunci sa nu aiba dreptul de a obtine ajutoare sociale sau alte beneficii pe toata durata vietii.
   • +4 (20 voturi)    
    Cu tot respectul, dar... (Luni, 27 aprilie 2015, 1:57)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Doru

    ... vorbiti prostii. Uriase. Imi cer scuze pt. violenta limbajului, dar subiectul e de asa natura si nu-mi vine in minte alta sintagma - eroare tragica?
    90% din parintii din Romania n-ar putea plati tratamentul medical in cazul unei boli mai serioase. Concediu medical pentru ingrijirea copilului??? In Romania??? Dvs. aveti macar idee cati copii din Romania au parinti angajati, care sa aiba cui cere concediu medical?
    Mai departe. Daca ramane copilul infirm, sa nu aiba dreptul la ajutoare sau alte beneficii. Asa, si? Ce-am rezolvat cu asta??? Pe langa faptul ca pedepsim copilul pentru imbecilitatea parintilor, ce se presupune ca ar urma sa se intample cu acel copil? Il eutanasiem, il dam la caini, il facem faina proteica, donator de organe, sau ce facem cu el???
    La fel si cu inchisoarea, mentionata de cineva mai sus - pai, intre un sfert si o treime din populatia Romaniei ar trai mai bine la puscarie decat acasa! Iar daca parintii sunt la puscarie - amandoi? - cam ce soarta ar urma sa aiba copiii aia lasati in urma???

    Il inteleg pe autor ca nu-si poate asuma duritatea necesara, dar realitatea asta e - in Romania trebuie oricum data militaria jos din pod, iar acest domeniu, al vaccinarii obligatorii, e unul unde trebuie actionat cu maxima fermitate.
    Fara pedepse, dar si fara discutii - ai copil, ti l-am vaccinat si cu asta basta, no comments, no questions asked (fireste, impotriva unor boli grave, invalidante - stabilite de specialisti veritabili, nu de de-alde noi).
    • +5 (5 voturi)    
     Nu vorbesc prostii! (Luni, 27 aprilie 2015, 8:05)

     Doru [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

     @prostu' satului
     Daca nu-si pot asuma material (si nu numai) decizia de a nu vaccina copilul atunci sa accepte vaccinarea Iarasi simplu! Dar simplitatea unor decizii nu-i in firea romanilor.
     • +1 (1 vot)    
      Multumesc... (Luni, 27 aprilie 2015, 12:27)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Doru

      ... pentru raspunsul ponderat.
      De acord cu dvs., exact asta spun si eu - insa nu asta reiesea din mesajul dvs. precedent, de unde si "inflamarea" mea etc.
    • -3 (15 voturi)    
     Chiar asa, prostule? Fara discutii? (Luni, 27 aprilie 2015, 9:12)

     Pisica in cizme [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

     Cine iti da tie dreptul sa ma fortezi pe mine sa fac ceva impotriva vointei mele doar pentru ca tu crezi ca asa e mai bine?

     Ce-ti pasa tie de riscurile pe care si le asuma cei care refuza sa fie vaccinati, sau de consecintele la nivel national in caz de refuz al vaccinurilor? Esti tatucul natiunii? Vreun profet? Klingonian? Drept cine te crezi?

     Vrei sa-mi vaccinez copiii ca, in felul asta, sa ii protejez pe copiii altora? Si daca genul asta de afaceri nu ma intereseaza?

     Vrei sa-mi faci binele ala al tau cu forta?

     Eu am trait in comunism, pe vremea lui Ceausescu, si exact asa ca tine puneau problema comunistii: ei stiau mai bine decit noi ce trebuie sa mincam, cum sa ne imbracam, cit de lungi sa fie fustele fetelor sau parul baietilor, ce filme sa se dea si ce filme sa nu se dea la tv, ce stiri putem sa aflam si ce stiri sa nu ajunga la noi, ce sa citim si ce sa nu citim, la ce ora sa se inchida restaurantele, cite grade sa avem in case in timpul iernii... Ba stiau pina si ca e foarte sanatos ca femeile sa fie controlate ginecologic, inopinat, la "locul de munca". Eram tratati ca niste sclavi lipsiti de orice drept. Ca niste animale de povara. Si toti copiii de scoala erau bagati in uniforme. Caramizi intr-un zid. Stii cum era cu vaccinurile? Fara nici un anunt prealabil, fara nici un avertisment, fara sa ceara parerea parintilor, fara nici o masura de precautie intra cite o femeie in halat alb in clasa si vaccina tot ce misca. Nici macar nu ti se spunea despre ce e vorba si habar nu aveai cind vei fi intepat din nou. Putea fi peste o saptamina, o luna, un an, cinci ani...

     Ai fi fost fericit in lumea aia, prostule!
     • +3 (7 voturi)    
      Da, chiar asa!!! (Luni, 27 aprilie 2015, 12:55)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Pisica in cizme

      Lasand la o parte balastul inutil din mesajul dvs., am doua lucruri de spus.
      Unu, faceti o confuzie grava, potential criminala, as putea zice, cu privire la drepturi. Aici vorbim despre copii, nu despre adulti (presupus) bine informati.
      Faptul ca acel copil este "al dvs." nu inseamna deloc, in opinia mea, ca e jucaria dvs., un obiect oarecare, ca puteti, sau ar trebui sa puteti lua orice decizie in ceea ce-l priveste, aplicand ad litteram stramosescul "eu te-am facut, eu te omor". Dovezile cu adevarat stiintifice sunt covarsitor in favoarea vaccinarii, asadar dvs. atentati la sanatatea si chiar viata copilului dvs. atunci cand refuzati sa-l vaccinati. Iar acesta este un drept pe care, intr-adevar, daca as avea o asemenea putere, vi l-as interzice.

      Doi, comparati dvs. cifrele de mortalitate infantila precum si cele ale oamenilor ramasi cu sechele grave din, sa zicem 1930, cu cele din 1980 si pe urma mai vorbim.
      Iar asta n-are nicio conotatie ideologica - nu comunistii au inventat vaccinurile, dar au avut suficienta minte incat sa inteleaga ca era bine si pentru ei, noii stapani, sa vaccineze pe scara larga populatia, fie si macar ca sa aiba septelul apt de munca. Minim bun simt care, din pacate, pare sa lipseasca multor juni atat de liberi, de informati si de emancipati de azi.

      Trei, pentru ca vad ca recurgeti la argumentul (fals) senioritatii - am aproape 53 de ani, asadar am prins din plin binefacerile comunismului. Am doi copii, ambii nascuti in acei ani '80. Sunt amandoi perfect sanatosi, "desi" au fost vaccinati din primele zile de viata si mai apoi, la gramada, in clasa, asa cum plastic descrieti dvs. situatia, inainte ca acest bun obicei sa se piarda.
      Recunosc ca, la sfatul medicilor, i-am vaccinat si in afara programului obligatoriu.
      Fiica mea si ginerele meu sunt medici, ambii sustin fara rezerve vaccinarea si sunt chiar oripilati de ofensiva bigota si obscurantista recenta. "Noaptea mintii", cum spune ginerele meu.
      Multa sanatate si vaccinati-va nepotii!
      • -1 (1 vot)    
       Dovezi stiintifice (Luni, 27 aprilie 2015, 20:34)

       Alina [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

       Sigur, tot stiintifice si tot covarsitoare erau si dovezile ca Pamantul e plat. Guess what?!...
       • +1 (1 vot)    
        Argument egal cu zero (Luni, 27 aprilie 2015, 23:55)

        Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Alina

        Poate fi folosit la fel de bine in sens contrar.
        Dvs. presupun ca vreti sa sugerati ca, dimpotriva, dovezile stiintifice sunt, de fapt, impotriva vaccinurilor (ca nu-mi imaginez ca n-aveti nicio dovada si postati doar asa, de plictiseala).
        Daca, intr-adevar, vreti sa spuneti ca esxista dovezi impotriva vaccinurilor, guess what? Tot asa existau dovezi ca Pamantul e plat samd.
        Pierdem vremea.
        • 0 (0 voturi)    
         Asta e si parerea mea. Pierdem vremea. (Marţi, 28 aprilie 2015, 0:34)

         Pisica in cizme [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

         Asa ca, "Get off my lawn!".
         https://youtu.be/NelBNtNm8l0
   • +3 (5 voturi)    
    dreptul de a decide? (Luni, 27 aprilie 2015, 10:21)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Doru

    Dar nevaccinarea nu afecteaza doar copilul tau, la care sa zicem ca ai avea dreptul sa decizi, ci permite transmiterea bolii, aparitia de epidemii, ce afecteaza mult, multe persoane, nu numai familia in cauza!
    Ceva de genul "pericolului public" mentionat anterior ...
    • 0 (2 voturi)    
     gresit, (Luni, 27 aprilie 2015, 14:38)

     nickart [utilizator] i-a raspuns lui hot news

     nevaccinarea nu afecteaza pe cei vaccinati, ca doar asta e menirea vaccinului , nu? sa te fereasca de boala, deci cei vaccinati nu au de ce sa se teama.
     Cu alte cuvinte vaccinativa si dormiti linistiti. Sanatatea a fost, este, si va ramane o mare afacere.
     • +1 (1 vot)    
      Fals (Luni, 27 aprilie 2015, 22:01)

      Eldruin [utilizator] i-a raspuns lui nickart

      Nu toti copiii sunt vaccinati din rpima zi de viata pentru toate tipurile de boli. Normal ei sunt protejati prin ceea ce se numeste "imunitatea turmei" adica restul celor din jurul lui care sunt vaccinati si nu ii pot transmite boala.

      In cazul in care intra insa in contact cu copii care nu a fost vaccinati atunci sunt sanse foarte mari sa se imbolnaveasca.

      In plus sunt cazuri in care anumiti copii chiar nu pot fi vaccinati din motive medicale si acestia ar fi normal protejati prin imunitatea turmei, ceea ce se schimba daca procentul celor nevaccinati creste.

      Chiar si in SUA exista aceasta dezbatere, unde la fel au scazut numarul vaccinarilor si recent a fost un caz de imbolnavire in masa la Disneyland.
   • 0 (0 voturi)    
    sunt 3 probleme... (Luni, 27 aprilie 2015, 16:12)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Doru

    1 - copilul ce vina are?
    2 - parintele nu prea e pedepsit in scenariul tau
    3 - pot suferi terte persoana din cauza asta (din cazua ca oamenii nu se vaccineaza pot aparea epidemii). in cazu asta cine plateste?!

    oricum ideea in sine nu e rea , trebuie doar ajustata :P
   • -1 (1 vot)    
    Sistemul de asigurari (Luni, 27 aprilie 2015, 20:31)

    Alina [anonim] i-a raspuns lui Doru

    Pai atunci sa nu mai contribuim deloc la sistemul de asigurari, sa punem banii deoparte si sa ne asiguram liberul arbitru. Ce ziceti de asta? dar faptul ca eu contribui cu o contributie de sanatate destul de mare, in conditiile in care:
    - eu mananc sanatos, fac sport si analize periodice
    - compatriotii mei se indoapa cu mici, bere, dulciuri, mancaruri sarate si sufera de tot felul de bloi care ii duc in sistem unde se folosesc de contributiile mele
    vi se pare echitabil? Adica pentru asta trebuie sa asiguram liberul arbitru al compatriotilor, nu si pentru decizia de a vaccina copilul sau nu. Mi se pare ca deja devine o gogoasa mult prea umflata asta cu vaccinurile.
   • 0 (0 voturi)    
    Pai de fapt alege parintele si plateste copilul (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:16)

    duda [utilizator] i-a raspuns lui Doru

    E si asta o varianta. Problema e ca cel mai afectat e copilul nevinovat. Si inca ceva: ce se intampla daca copilul nevaccinat transimte boala altcuiva?
    Stiu ca daca in principiu toti am fi vaccinati, atunci nu ar mai avea cui s-o transmita. Dar imi imaginez ca mai sunt batrani care nu au fost vaccinati pentru ca pe vremea lor nu i-a intrebat nimeni dar vor sa nu sa fie vaccinati. Ei ce vina au daca se imbolnavesc de la un copil nevaccinat purtator al unei boli contagioase?
  • +12 (18 voturi)    
   Vrezi? (Luni, 27 aprilie 2015, 1:19)

   Hohey [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   In SUA (nu garantez ca in toate statele, dar in majoritatea lor) daca nu ai vaccinurile obligatorii facute NU esti admis in nici o scoala de stat. Nu stiu cum e la cele particulare...
  • +2 (6 voturi)    
   N-o fi vaccinarea obligatorie... (Luni, 27 aprilie 2015, 7:14)

   Nadia Ramasawmy [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   Dar va educati copilul acasa (cel putin unde locuiesc eu) deoarece nici o scoala particulara sau publica nu primeste un copil nevaccinat.

   E valabil si pentru tabere.
  • +1 (1 vot)    
   .... (Luni, 27 aprilie 2015, 12:43)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   pentru ca statele uimite au cel mai prost sistem medical din asa zisa lume civilizata. Probabil ca mai prost e doar cel din Somalia. Este un sistem in care si sanatatea si educatia sunt afaceri unde singurul scop este contabilitatea pe + la sfarsit de an fiscal. Asa ca si vaccinurile, si educatia costa, ceea ce face ca numai cei cu asigurari medicale sa isi permita vaccin si numai cei care isi permit o asigurare sa isi permita si educatia necesara intelegerii rolului vaccinului...
 • +14 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 26 aprilie 2015, 21:55)

  [anonim]

 • +11 (31 voturi)    
  Unde este COMMOM SENSE? (Duminică, 26 aprilie 2015, 22:01)

  Thecommunistsslayer [utilizator]

  Sa presupunem ca de-acum incolo unii soferii vor refuza sa acorde prioritate de dreapta pentru li se pare prea riscant. Lasa sa acorde ceilalti, spun ei. UNDE INTERVINE STATUL, ATUNCI CAND O MINORITATE A POPULATIEI DEVINE PRIN INDOLENTA SAU PROSTIE UN RISC PENTRU MAJORITATE? Vaccinuri se fac de 100 de ani si au avut rezultate spectaculoase. Reactii adverse au fost intotdeauna, DAR POROPORTIA LOR ESTE RIDICOL DE MICA SI NU JUSTIFICA, PRIN ESCHIVAREA DE LA VACCINARE, PUNEREA IN PERICOL A SOCIETATII IN ANSAMBLU.
  • -1 (33 voturi)    
   Eu tot nu pricep (Duminică, 26 aprilie 2015, 22:21)

   gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui Thecommunistsslayer

   cum pot fi pusi in pericol cei vaccinati de catre ceilalti care au ales sa nu faca vaccinuri si se imbolnavesc?

   Cum minoritatea nevaccinata poate fi un risc pentru majoritatea vaccinata? Minoritatea nevaccinata reprezinta risc doar petru ea insasi si atat.
   • +10 (32 voturi)    
    Simplu (Duminică, 26 aprilie 2015, 22:28)

    Doctor [anonim] i-a raspuns lui gigifisiune

    Pt multe din bolile enumerate in articol protectia atinsa prin vaccinare se realizeaza dupa varsta de un an. Asa ca toti bebelusii sub un an sunt expusi de minoritatea nevaccinata in caz ca acolo apare o epidemie. Plus mamicile care daca se imbolnavesc de rujeola in timpul sarcinii nasc un bebe cu malformatii. Cum se pot imbolnavi ele: dupa implinirea a 20 de ani protectia dobandita prin vaccinarea din copilarie scade treptat. Daca nu a facut rapel cu ROR la 25 de ani, o gravida de 35 de ani are sanse sa se imbolnaveasca de rujeola. Ca adult se va vindeca fara problema, dar bebele din burta se naste handicapat. Lamurit?
    • +11 (15 voturi)    
     o explicatie corecta (Luni, 27 aprilie 2015, 1:20)

     numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Doctor

     Dar multi nu vor sa o inteleaga. Pentru ca o boala mortala sa poata fi eradicata este necesara vaccinarea unui procent mare din populatie. Tocmai din cauzele mentionate de tine. Vaccinul nu ofera imunitate pe viata. Nu se poate face la orice varsta. Important este ca cei care au varsta necesara sa fie vaccinati pentru a nu contacta boala si a o da mai departe celor care nu au implinit inca varsta, sau au pierdut imunitatea dobandita in urma vaccinului facut acum 20 de ani. Revaccinarea este de asemenea imposibila pentru anumite boli grave, singurul mod de a scapa de ele fiind vaccinarea populatiei din intervalul de varsta prevazut de vaccin, timp de cateva generatii.
    • 0 (0 voturi)    
     se numeste rubeola (Luni, 27 aprilie 2015, 19:14)

     rtg [anonim] i-a raspuns lui Doctor

     se numeste rubeola, nu rujeola. iar mamele cam de 35 nu au prins vaccinul. iar devenind mame la varsta aceea ar trebui sa se vaccineze daca nu au facut boala.deh mai batrane si mai responsabile
   • +6 (16 voturi)    
    Calculus (Duminică, 26 aprilie 2015, 22:46)

    Nenea [anonim] i-a raspuns lui gigifisiune

    Avem un grup de 100 de persoane din care 99 sunt vaccinate si 1 nu. Vine un individ din afara. Sunt sanse de 99% ca acea persoana sa nu se intalneasca cu pesoana nevaccianta nu?

    Acum la niv populatiei de 20.000.000 de oameni din care doar 75% sunt vaccinati, inseamna ca sunt 5 miloane de oameni care pot sa fie infectati!!
    • -6 (8 voturi)    
     Asa (Luni, 27 aprilie 2015, 8:22)

     gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui Nenea

     si acum sa-i vaccinam pe aia 5 milioane, impotriva vointei lor, ca asa vrei tu.

     Esti masochist, iti place sa ti se face tot felul de lucruri impotriva vointei tale, sau doar sadic?
   • 0 (0 voturi)    
    ai stii.... (Luni, 27 aprilie 2015, 16:14)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

    daca ai fi citit in loc sa intrebi aiurea pe forumuri

    https://www.coursera.org/course/epidemics
 • +14 (16 voturi)    
  stat (Duminică, 26 aprilie 2015, 22:05)

  I [utilizator]

  prima data statul trebuie sa rezolve problema cu disponibilitatea vaccinurilor si deabia dupa aia ne putem plange ca parintii nu isi vaccineaza copii.

  In plus, trebuie sa informeze parintii astfel incat lumea sa stie care sunt riscurile daca nu fac vaccinurile. O informare corecta ar creste numarul vaccinarilor fara nici o lege care sa pedepseasca.
  • +2 (6 voturi)    
   Mda (Luni, 27 aprilie 2015, 8:49)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui I

   Carevasazica statu' sa informeze parintele.
   Si sa cheltuie niste bani in procesul asta.
   Ca parintele se gandeste numa' la beutura si tigari si nu la binele copilului.
   Lasa sa se informeze parintele ala singur.
   Asa poate mai si invata una-alta.
   Ce atata statu', statu', statu'?!?
   • +1 (1 vot)    
    stau' degeaba pe net ! (Luni, 27 aprilie 2015, 11:52)

    Dana EugeniaMoinescu1 [anonim] i-a raspuns lui pathfinder

    @nissan

    nu statu' - ministerul si cine-o mai fi pe lantul de distributie, sa il realizeze/transporte/depoziteze correct !!!
    n-am chef ca din cauza unor nesimtiti spagari copilul meu vioi de 5 ani sa devina o leguma !!!
    • 0 (2 voturi)    
     Esti mistocara sau mistoaca?!? (Luni, 27 aprilie 2015, 13:23)

     pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Dana EugeniaMoinescu1

     1. Sa-ti traiasca copilul!

     2. Nu sunt detinator de Nissan, dar sunt mare amator de stiinta si tehnologie:
     http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Pathfinder

     3. Ce vaccinuri se fac in Romania la 5 ani?

     4. Nici io n-am chef, dar al meu va urma schema de vaccinare nationala.

     Numa' de bine!
   • 0 (0 voturi)    
    Neintelegere (Joi, 20 aprilie 2017, 7:07)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui pathfinder

    Mai nea pathfinder...procentul de nevaccinati e mare in conditiile in care un numar infim de parinti refuza vaccinarea. Cei mai multi sunt in aceasta situatie datorita faptului ca nu sunt puse la dispozitie, ca nu le gasec sau nu au posibilitatea sa le cumpere...sau ca sunt persoan la limita de jos a saraciei, care nu au medic de familie, nu au mijloace de informare, nu stiu. Ce a facut statul pentru ei, sa rezolve problema? Nimic. Medicii s-au luptat cu focarele de rujeola de unii singuri. Urla doar ca "inconstientii parinti". Tot parintele sa plateasca pentru indolenta mancatorilor astora de bani si impozite, pe care ii cheltuie pe autostrazi fantoma, megacatedrale si megastadioane. Din banii cui? De unde smulsi?
 • +10 (40 voturi)    
  Vaccinarea ar trebui sa devina obligatorie (Duminică, 26 aprilie 2015, 22:19)

  Ionela [anonim]

  Sau cel putin anumite vaccinuri care te pazesc de boli care te marcheaza pe viata, cum ar fi poliomielita, ar trebui sa fie obligatorii. In alte tari se poate. In Franta anumite vaccinuri sunt obligatorii, iar nevaccinarea copiilor se pedepseste cu pana la 2 ani de inchisoare.
  Recent (martie 2015), Curtea Constitutionala din Franta chiar s-a pronuntat asupra problemei constitutionalitatii prevederilor din lege care fac ca anumite vaccinuri sa fie obligatorii. Concluzia a fost ca vaccinarea obligatorie este conforma cu Constitutia. Asa ca.....s-ar putea si la noi. Nu e asa de greu!
  • -10 (34 voturi)    
   Sigur ca da (Duminică, 26 aprilie 2015, 22:55)

   OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui Ionela

   Cam cu cat se mai plateste un astfel de comentariu idiot? Ce-ar fi s-o obligi pe mama dumitale si-atat?
   • -1 (1 vot)    
    mai omule... (Luni, 27 aprilie 2015, 16:16)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui OutsideThisBox

    esti obligat sa acorzi prioritate
    esti obligat sa nu omori (cu consecintele respective daca o faci)
    etc...
    asa si cu vaccinele...
    oamenii care sunt pericol pentur societate trebuie pedepsiti
  • -8 (32 voturi)    
   Totodata, (Duminică, 26 aprilie 2015, 23:03)

   gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui Ionela

   daca ramai cretin in urma unui vaccin, tot Consitutia trebuie sa-ti garanteze un trai decent, nu bataie de joc care exista acum.
  • -4 (12 voturi)    
   Ti-am dat plus, dar... (Luni, 27 aprilie 2015, 9:02)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Ionela

   Treaba asta cu "obligatoriu" mie nu-mi place.
   Lasa oamenii sa aleaga.
   Daca aleg gresit, copiii lor vor plati.
   Partea nasoala e ca pot plati si altii, dar asta e alta discutie...
   • -2 (2 voturi)    
    serios?! (Luni, 27 aprilie 2015, 16:17)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    iti place sa ajungi in siguranta la servici?!
    cum ar fi daca regulile de circulatie nu ar fi fost obligatorii?!
    • +2 (2 voturi)    
     :) (Marţi, 28 aprilie 2015, 9:45)

     pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Sa nu confundam regulile de circulatie cu dreptul fiecaruia de a lua decizii in ceea ce priveste propriul corp sau viitorul copiilor.

     Daca citesti cu atentie ce am scris ai sa descoperi ca eu sunt pentru vaccinare.
     Copilul meu urmeaza schema de vaccinare sugerata de statul roman + alte vaccinuri.

     Dar nu poti sa obligi oamenii sa fooseasca niste produse "farmaceutice" in care nu au incredere.
     Simplu.
   • -1 (1 vot)    
    hmm... (Luni, 27 aprilie 2015, 21:37)

    ionela [anonim] i-a raspuns lui pathfinder

    Cred ca libertatea e cam prost inteleasa de unii. E adevarat ca nu prea am beneficiat de ea pana acum....dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa aiba niste limite, cum ar fi siguranta/sanatatea publica si personala. Eu de exemplu, nu as avea chef sa raman insarcinata si sa iau o boala a copilariei de la cineva care nu si-a vaccinat copilul doar pt. ca ar fi facut niste reactii adverse, gen febra si putin plans care l-a facut sa nu doarma o noapte. Vai, ce naspa! Sa nu mai iesim din casa si sa ne izolam? Si eu am libertatea de circulatie, daca o luam asa:) Plus dreptul la sanatate. Si multe altele.
    E adevarat ca exista si reactii secundare mai grave, dar puse in balans cu beneficiile chiar nu se compara.
    Si inca ceva, daca e sa mori, poti sa mori fiindca nu ai fost atent la trecerea de pietoni. Sau pentru ca ai fost idiot si nu te-ai dus la timp la doctor. Sau ai murit epuizat ca un corporatist fidel serviciului.
    Necazuri se mai intampla. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa transformi exceptiile in principiu.
    • +3 (3 voturi)    
     ... (Marţi, 28 aprilie 2015, 9:50)

     pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui ionela

     Am raspuns mai sus: nu sunt impotriva vaccinarii, dimpotriva!

     Repet, ce nu-mi place e cuvantul "obligatoriu".
     Nu vorbim aici de respectarea legilor sau a regulilor ci de propriul corp si cel al copiilor. In contextul asta cuvantul "obligatoriu" nu trebuie sa existe. E opinia mea...

     In plus, repet, e vorba de dreptul fiecaruia de a alege sau nu daca au incredere in produsele industriei farmaceutice.

     Eu unul am ales sa am incredere.
 • -3 (25 voturi)    
  Vaccinati-i pe toti (Duminică, 26 aprilie 2015, 23:00)

  gigi [anonim]

  ca sa puteti apoi sa-i distrugeti cu fastfood, cola, alcool si tigari... mi se pare mie sau este totul despre vanzare?
  • 0 (2 voturi)    
   tratamentul (Luni, 27 aprilie 2015, 16:18)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui gigi

   pentru o boala e MUUUUUULT mai scump decat o vaccinare

   culmea e ca cel mai mult din campania anti vaccinare o sa castige "big pharma" ... vine o epidemie nasoala si ghici cine vinde tratamentele si cine castiga de pe urma panicii generalizate?!
   • 0 (0 voturi)    
    Castiga oricum (Luni, 4 mai 2015, 14:24)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Daca inmultesti pretul vaccinului cu nr de vaccinuri, nu e chiar o suma mica.

    In urma vaccinarii iti va scadea imunitatea si fata de alte boli, asa ca o sa castige oricum.
 • +7 (15 voturi)    
  limite, drepturi, obligatii (Duminică, 26 aprilie 2015, 23:30)

  K [anonim]

  Atâta timp cât cauza principală a scaderii vaccinării pare sa fie incapacitatea organismelor statului de a oferi o vaccinare universală reală și previzibilă, a arunca pisica în curtea mișcării antivaccin nu mi se pare o tactica de argumentare corecta/onesta.

  Când se vor rezolva aceste probleme, se poate discuta si despre efectele miscarii anti-vaccin.

  De asemenea, atata vreme cat avem vaccinuri care provoacă un număr anormal de mare de reactii adverse (le menționați chiar dvs.), nu putem obliga părinții să iși supună copii unui risc imediat atipic de mare pentru beneficii posibile.

  La urma urmei, reactia anti-vaccin a inceput tocmai de la un abuz al statului: incercarea de a impune ca universal un vaccin nou (HPV), pentru o afecțiune care poate fi evitata prin alte mijloace si in cazul careia nevaccinarea nu duce la riscul aparitiei unor epidemii.

  Sunt si vaccinuri care ar fi bine sa ramana optionale (precum cel antigripal), mai ales avand in vedere eficacitatea lor mult mai limitata (si incapacitatea tot mai frecventa a autoritatilor de a furniza la timp si in numar suficient vaccinurile?).

  Asa ca, dupa parerea mea, daca se face o lege prin care sa se faca vaccinarea obligatorie, pe de o parte, numărul vaccinurilor obligatorii ar trebui limitat la cele absolut necesare pentru siguranța comunității, iar pe de altă parte ar trebui să prevadă și obligațiile statului și sanctiuni pentru institutiile acestuia in cazul in care nu isi indeplineste obligațiile (asigurarea vaccinurilor gratuit și în timp util, asigurarea informării tuturor celor supuși vaccinării și tutorilor legali ai acestora), si in sfarsit, fireste, ar trebui sa existe solutii de sanctionare a companiilor farmaceutice care ofera vaccinuri ce dau reactii adverse severe proporțional mai numeroase decât o limită maximă acceptată).
 • +7 (11 voturi)    
  simplu (Duminică, 26 aprilie 2015, 23:32)

  Dedalus [anonim]

  Chiar evidenta vacinarii e cel putin dubioasa: pe hartii purtate de colo-colo.

  Primul pas: informatizarea evidentei.
 • +10 (24 voturi)    
  Ganditiva-va bine! (Luni, 27 aprilie 2015, 0:02)

  alexandra [anonim]

  Din momentul in care vaccinarea devine obligatorie si prin urmare sursa garantata de venit pentru companiile farmaceutice, va fi foarte greu sa se puna accent pe calitate si sa se controleze cantitatea (numarul) de vaccinuri administrate (vezi SUA).
  Ca parinte al carei copil a avut de suferit cumplit de pe urma DTap-ului (encefalita) cred ca vaccinarea trebuie sa fie o alegere. Doar asa pe piata vor ramane doar vaccinurile de calitate care aduc in medie mai multe beneficii decat pierderi.
  • +1 (11 voturi)    
   iti inteleg opinia (Luni, 27 aprilie 2015, 1:25)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui alexandra

   Intr-o lume ideala, in care calitatea vaccinului este corespunzatoare, mi s-ar parea normal ca vaccinarea sa fie obligatorie pentru anumite boli, pentru ca altfel este ineficienta/inutila la nivel de societate. In schimb, chiar iti dau dreptate. Producatorii si distribuitorii o sa faca o treaba de rahat, cum sunt obisnuiti oamenii sa lucreze cand cererea e mare (vezi piata de electronice, numarul produselor defecte din fabrica depaseste 50% de cand a crescut consumul, si totul pentru ca lucrurile se fac in graba, ca sa nu cumva sa piarda niste bani in plus marii antreprenori).
   • +2 (10 voturi)    
    Dictatura (Luni, 27 aprilie 2015, 8:32)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    Avem liberatea de a spune da sau ba. Nimeni nu are dreptul sa impuna asa ceva. Vorbiti de parca ati fi dictator.
   • -1 (3 voturi)    
    Fa-ti temele colonele... (Luni, 27 aprilie 2015, 9:22)

    s.t.e.f. [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    "numarul produselor defecte din fabrica depaseste 50% de cand a crescut consumul"
    O afirmatie mai idioata ca asta nu am auzit/citit de multa vreme. Poate sunteti putin dezorientat..., Epoca de Aur a trecut.
   • +3 (5 voturi)    
    Intr-o lume ideala (Luni, 27 aprilie 2015, 14:55)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    ...oamenii traiesc intr-un mediu sanatos, igienic, fac miscare, se hranesc sanatos, se odihnesc destul, gandesc sanatos, nu isi murdaresc mintea cu mizerii de la televizor etc. etc. ASTFEL ISI PASTREAZA UN SISTEM IMUNITAR SANATOS SI PUTERNIC si nu au nevoie de vaccinuri. Da, se mai si imbolnavesc, dar nu grav si asta le intareste si mai mult sistemul imunitar. De fapt ASA SE CREAZA IMUNITATEA DE TURMA, prin imunizare naturala.

    In acea lume ideala oamenii sunt sanatosi la cap si cu bun simt, nu vor sa ii oblige pe altii sa se injecteze cu diverse substante, sperand ca asa o sa poata ei sa continue sa manance shaorma cu cartofi prajiti si sa bea Coca Cola in timp ce se uita la un film cu vampiri.
  • -1 (3 voturi)    
   CORECT! (Luni, 27 aprilie 2015, 10:27)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui alexandra

   Vaccinarea este necesara, si nu numai pentru proprii copii. Insa observatia este valida: caracterul OBLIGATORIU este un principiu anti-concurential, ce poate genera efecte foarte neplacute. In fond, in Decembrie 1989 strigam "li-ber-ta-te!" , ceea ce insemna dreptul de a alege, care acum pare pus in pericol.
   • +2 (2 voturi)    
    caracterul obligatoriu... (Luni, 27 aprilie 2015, 11:13)

    kalughin [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    principiu NEDEMOCRATIC, care incalca o seria de drepturi garantate prin Constitutie,... nu anticoncurential...din nou cadem in capcana comerciala....nu totul e o chestiune de bani/concurenta....mai exista si etica, libertati civile, bio-etica mai ales...
 • +10 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 27 aprilie 2015, 2:01)

  Radu-Mihai [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   INCOMPLET! (Luni, 27 aprilie 2015, 10:30)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   Institulul Cantacuzino ar putea sa aiba un rola major, nu doar in prepararea de seruri si vaccinuri, ci si in VERIFICAREA celor care se aduc din import!
   Idee nu este neparat ca vaccinurile facute in tara, la IC sau in alta parte sunt cele mai bune, ci ca DUPA disparitia Institutului, nu vom mai avea nici infrastructura, nici specialistii necesari pentru EVALUAREA vaccinurilor din import! Acestea pot fi mai bune sau mai putin bune, dar fara IC nu vom mai putea sti nimic, va trebui sa luam de buna relama producatorului ...
 • +7 (13 voturi)    
  Pentru cei ce vor "dovada" (Luni, 27 aprilie 2015, 4:30)

  alexandra [anonim]

  Sper ca cei ce fac legea si domnul Vlad Mixich sa-si faca timp sa citeasca cele mai recente descoperiri in domeniu in cartea coordonata de unul dintre cei mai mari imunologi ai lumii (Yehuda Shoenfeld).

  Articolele din cuprins pot fi gasite online.

  Cartea se numeste:

  Vaccinuri & Imunitate

  http://www.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-1118663438,subjectCd-MD17.html

  Beneficiile imunizarii sunt mai. La fel si costurile.
 • +7 (13 voturi)    
  Pandemia neincrederii! (Luni, 27 aprilie 2015, 7:08)

  hotnewsfil [utilizator]

  Voracitatea companiilor care produc medicamente, de a-si creste veniturile, rezultatele nocive ale multor medicamente asupra sanatatii unor pacienti, rezultate care au fost trecute pervers in categoria nedeslusita : 'efecte secundare', a provocat o 'pandemie' a neincrederii oamenilor in buna credinta a respectivelor companii, precum si in efectele benefice ale medicamentelor care inunda azi omenirea, inclusiv vaccinurile.
  In tara noastra, acest fenomen este deosebit de accentuat datorita deprofesionalizarii continui a producatorilor (atatia cati au mai scapat de parjolul de dupa evenimentul iliescian din '89), cat si din cauza coruptiei cvasi-generalizate..
  Increderea romanilor in efectele benefice ale vaccinurilor a scazut dramatic, parintii au ajuns sa sa-si tina departe copiii de acestea, de teama sa nu-i 'garniseasca' iremediabil cu cine stie ce betesug.
 • +9 (13 voturi)    
  Vaccinul BCG (Luni, 27 aprilie 2015, 7:34)

  Andreea [anonim]

  In tot mai multe tari se renunta la vaccinarea in masa cu acest vaccin, din cauza efectelor secundare ale acestuia, si din cauza eficacitatii nedovedite, dupa decenii de folosire. In tarile in care s-a renuntat la acest vaccin nu s-a constatat nici o modificare a numarului de imbolnaviri. Pana si la noi in tara se recunoaste ca meritul acestui vaccin ar fi numai de a preveni anumite forme grave de tuberculoza. De la scandalul din 2012, nu s-a mai publicat nimic referitor la efectele secundare ale acestui vaccin. Oare de ce se ascund aceste informatii ? Au disparut efectele secundare peste noapte ? Un articol foarte pertinent gasiti in Viata Medicala, la http://www.viata-medicala.ro/*articleID_5957-dArt.html
 • +3 (11 voturi)    
  De ce oare... (Luni, 27 aprilie 2015, 7:55)

  Claudia [anonim]

  Vaccinarea NU este obligatorie in Germania??
 • +3 (3 voturi)    
  Criza vaccinarii in Romania: cat poate impune stat (Luni, 27 aprilie 2015, 8:00)

  PetcuSergiu1 [anonim]

  Despre vaccinare și tendințele induse de mijloacele mas media existente la nivel global, cât și despre tăcerea neputinței liderilor mondiali in aceasta privință, vorbește destul de limpede in antiteza site-ul de mai jos:
  http://www.worldometers.info/ro/
 • +2 (4 voturi)    
  Eroare logica (Luni, 27 aprilie 2015, 8:31)

  Ramboniq [utilizator]

  Eroare logica chiar din prima propozitie.
  Daca statul nu impune obligativitatea se vor naste epidemii. De ce nu luati in seama ca jumatate din numarul de nevaccinari este datorat incapabilitatii statului de a livra vaccinarile (de mentionat lipsa vaccinurilor in nenumarate randuri)?
 • -2 (16 voturi)    
  Printre randuri (Luni, 27 aprilie 2015, 8:51)

  Eucris [utilizator]

  Defapt Big Pharma se ingrijoreaza ca nu fac destui bani pe seama copiilor.
  Iar celor care vor sa oblige pe toti sa fim vaccinati, le recomand sa citeasca despre liberatea de constiinta si tot ce inseamna libertatea de a fi si de a decide.
  NIMENI nu are dreptul sa impuna celuilalt sa accepte sa fie vaccinat el sau copilul! Este un abuz, fara sa mai spunem ca exista multe surse care ridica semne de intrebare legate de substantele care intra in compozitia vaccinurilor. Se introduce aluminiu, mercur, substante cancerigene, etc. Cine doreste un asemenea cocktail, nu are decat!
 • +5 (7 voturi)    
  Un articol interesnat din UK (Luni, 27 aprilie 2015, 9:46)

  Popa_Ioan [utilizator]

  http://www.ibtimes.co.uk/brain-damaged-uk-victims-swine-flu-vaccine-get-60-million-compensation-1438572

  "Patients who suffered brain damage as a result of taking a swine flu vaccine are to receive multi-million-pound payouts from the UK government.

  The government is expected to receive a bill of approximately £60 million, with each of the 60 victims expected to receive about £1 million each."
 • +4 (6 voturi)    
  Etica vs. binele colectiv? (Luni, 27 aprilie 2015, 9:51)

  Popa_Ioan [utilizator]

  Cum poate sa justifice guvernul Romaniei ca are in vedere binele colectiv cand stim cu totii care este situatia reala a sistemului sanitar si legal?
  Cand poti muri in drum spre spital sau ramai ologit in urma une operatii.

  Conform primului punct al codului de etica de la Nuremberg:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Nuremberg_Code

  Indivizii nu trebuie sa fie supusi de guvern la nici o procedura medicala chiar daca este spre binele colectiv.
  • 0 (2 voturi)    
   .... (Luni, 27 aprilie 2015, 12:46)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Popa_Ioan

   de fapt Codul respectiv vorbeste despre experimente pe subiecti umani. Daca tu confunzi vaccinarea cu experimentul...esti departe de subiect
  • 0 (0 voturi)    
   despre etica (Luni, 27 aprilie 2015, 20:28)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui Popa_Ioan

   (Nu fi lispit de etica atunci cand vorbesti de etica. Sic!)
   Indivizii nu trebuie sa fie supusi de guvern la nici UN EXPERIMENT MEDICAL chiar daca este spre binele colectiv.
   Procedura medicala este e chestiune diferita de expserimentul medical.
 • +2 (10 voturi)    
  Articolul se contrazice (Luni, 27 aprilie 2015, 9:55)

  Popa_Ioan [utilizator]

  Daca in Romania numai sunt cazuri de polio din 2012, atunci cum se justifaca posibilitatea de reaparitie a bolii?

  Cand conform WHO la nivel mondial sunt aproximativ 700 de cazuri concentrate in asia centrala in zonele sarace.

  Si daca tot se discuta de procente, care este probabilitatea ca cele aproximativ 700 de cazuri raportate de populatia mondiala sa genereze o epidemie? Cand boala se transmite prin apa infectata si materii fecale.
 • +4 (10 voturi)    
  Bine, hai ca am scos aluzia aia la lobbyism (Luni, 27 aprilie 2015, 10:10)

  Pisica in cizme [anonim]

  Mai, baieti, nu merge cu forta! Reprimati-va pornirile totalitare care se dezvolta in omul mioritic ca niste tumori canceroase imediat ce se vede cu oleaca de putere asupra altora. Mergeti la tv, la radio, scrieti prin ziare, scrieti carti, faceti documentare si sustineti-va cauza! Incercati sa ii combateti CU ARGUMENTE pe cei care se opun vaccinurilor! Demonstrati-le oamenilor ca VOI sinteti cei care aveti dreptate si incetati cu țîfna asta de mari înțelepți si specialisti pentru care e mult sub demnitatea lor sa explice prostimii care-i treaba cu vaccinurile! Daca nu reusiti sa convingeti masele, apoi ori nu aveti argumente, ori nu va pricepeti sa le expuneti. Si-n cazul asta n-aveti decit sa va duceti crucea, ca n-o sa stea lumea in loc sa va asculte bîlbîielile.

  Pe mine ma mira ca agitatia mare in favoarea vaccinurilor e mai mult prin anumite gazete si printre politruci si ca sint foarte putini medici care sa urce, fluturind drapele de lupta, pe baricadele vaccinurilor obligatorii impuse prin lege-de-ar-fi-sa-piara-lumea.

  Daca medicii din tara ar recomanda celor care trec pe la ei sa-si vaccineze copiii (si absolut toti cei care au copii trec pe la medic), sint convins ca oamenii ar urma sfatul tocmai pentru ca vine de la un specialist, nu de la un postac anonim sau de la un ziarist/politician oarecare. Dar se pare ca, pe teren, indemnurile la imunizare ori nu sint prea convingatoare, ori lipsesc cu desavirsire.
  • 0 (2 voturi)    
   Stii cum functioneaza retelele MLM? (Luni, 27 aprilie 2015, 12:04)

   misha [anonim] i-a raspuns lui Pisica in cizme

   Multe informatii catastrofale, sofisme, solutii miraculase, "medicina ne omoara", etc.
   Toate astea sunt repetate zi de zi unui public captiv, cum este familia, de exemplu. Nici unii dintre ei nu sunt foarte inteligenti, prefer sa repete rationamente gata facute de altii si sa accepte ca sunt deja mii de oameni care fac sau nu fac un anume lucru.
   Adauga la asta faptul ce oricine isi poate face blog, forum, site.
   Si toti stia meliteaza zilnic.
   Medicii, saracii, vor avea o groaza de lucru.
   Dar, ai dreptate, vor trebui sa-si assume rolul pana la capat si faca treaba asta.
  • -3 (3 voturi)    
   gresit (Luni, 27 aprilie 2015, 12:42)

   Charles-Louis-de-Secondat [utilizator] i-a raspuns lui Pisica in cizme

   E cam grav daca am ajuns sa ma rog de tine ca sa nu-mi faci rau. Cand o alegere duce la epidemie, alegerea nu mai este la nivelul individului. Daca este la nivelul individului atunci daca cineva ma infecteaza cu un virus este bun de plata pentru toate daunele pe care le suport din cauza lui. Ori este individ pana la capat, ori este grup. Parerea mea ca in cazul epidemiilor, trebuie sa ne gandim la grup!
 • +4 (4 voturi)    
  ca de obicei, legi date fara cap (Luni, 27 aprilie 2015, 10:19)

  goto [anonim]

  ca de obicei statul roman da legi dar fara sa asigure si respectarea lor.
  in primul rand statul NU se intereseaza sa asigure stocul de vaccinuri. primul vaccin se face la trei zile dupa nastere, dar din maternitati lipseste; desi e obligatoriu sa il faci atunci doctorii te pun sa te duci la medicul de familie sa te interesezi tu mereu cand apare, chiar daca trec luni bune. iar cand il asigura cat de cat nu il imparte dupa nevoiel populatiei. apoi de ani buni de zile a bagat institutul cantacuzino in faliment, singurul institut national (si recunoscut si la nivel international) care fabrica vaccinuri de calitate, care acopereau necesarul de vaccinuri. in ale treilea rand nu asigura nici-un fel de asistenta in caz de complicatii, compensatii sau ingrijiri pentru cei care au de suferit; si nu ma refer doar la cazuri care se pot intampla odata la un milion ci si la cazuri foarte frecnete cum ar fi alergiile. nici macar o informare de pregatire a vaccinului.
  eu am copil, acum in varsta de 5 ani. primul vaccin, bcc, l-am facut dupa cateva luni de la nastere pentru ca nu se gasea nici in farmacii nici in maternitati, abia l-am gasit la farmacie si a trebuit sa il cumpar pe banii mei. apoi celelelalte vaccinuri a trebuit sa le cumpar tot eu pentru ca la stat nu se gaseau sau veneau si se terminau repede. Dupa 3 ani, baiatul a devenit alergic la proteine din lapte si oua. Iar mai toate vaccinurile contin proiteine din oua. In aceste conditii ma puneau sa semnez ca fac vaccinul pe riscul meu. Cum sansele sa faca soc anafilactic erau foarte mari, am refuzat sa mai fac vaccinurile care ii pot provoca alergii. Nu mai zic ca la vaccinuri erau asistente care nu aveau habar cum sa se comporte cu copilul sau ce sa faca in caz ca apareau efecte nedorite.
  Deci statul te obliga sa faci ceva pentru ca e obligat de legile mondiale, dar nu asigura conditiile minime sa poti respecta legea. Toate obligatiile se transfera pe parinti. Inclusib banesti (desi statul se obliga sa fie gratis).
 • +5 (7 voturi)    
  anti vaccin, anti cancer nimic (Luni, 27 aprilie 2015, 10:37)

  alia [anonim]

  Este destul de fair articolul, insa as incerca sa pun accent pe alte aspecte legate de sistemul de sanatate si autoritati. Este ok sa informezi parintii si sa sadesti incredere, doar ca boala secolului nostru este cancerul. Nu aud nimic din gura medicilor despre coca cola, dulciurile din comert consumate de bebelusi de la nici un an, o campanie impotriva laptelui praf din primele luni de viata, despre kg intregi de zahar care intra in organismul copilului nostru sau despre efectele nocive ale poluarii si cum sa ne crestem copiii intr un mediu sanatos. Apropo de TBC, stiti cati copii se imbolnavesc de aceasta boala, cu vaccinul la zi? Ati fost prin spitale sa faceti un studiu despre acea "forma usoara" care se face chiar daca cei mici au fost vaccinati? Copiii urmeaza un tratament pe baza de medicamente puternice, calculate pe greutate, timp de cel putin 9 luni de zile, cu cel putin 9 tipuri de antibiotice pe zi. Boala devine din ce in ce mai grava, cu cat se afla mai tarziu despre existenta ei. Ca sa invingem bolile care sunt peste tot, e nevoie de o imunitate buna, bazata pe fructe si legume, multa verdeata care furnizeaza oxigenul care lupta impotriva cancerului. Anticorpii se fac cu probiotice, nu cu antibiotice, cu o gandire sanatoasa, timp in natura, alimente naturale. Hai sa gandim campanii in aces sens, nu cum sa injectam cat mai mult mercur in organismul unor fiinte care capata imunitate abia la varsta de 4 ani.
  • 0 (8 voturi)    
   ”... e nevoie de o imunitate buna, bazata pe...” (Luni, 27 aprilie 2015, 11:34)

   wiltis [anonim] i-a raspuns lui alia

   Desigur, ceea ce băgăm în gură contribuie la starea noastră de sănătate. Dar omul nu este doar trup...
   De aceea, Osho spune:
   ”Intr-o lume plina de iubire,
   terapia nu ar fi necesara deloc”.
   Iubirea e cea care ne dă imunitate la boli. Iar iubirea se exprimă prin ceea ce... scoatem pe gură. Într-o atmosferă violentă, chiar dacă doar pe cale verbală, imunitatea - atât a celui ce e a gresat, cât și a agresorului (mai ales dacă acesta e părinte) - scade drastic! De aceea, medicina nu e eficientă și populația globului e tot mai bolnăvicioasă, chiar dacă media de vârstă a crescut simțitor. Mulți oameni cheltuie mai mult pe medicamente, decât pe alimente și stau mai mult pe la cozi la doctori și farmacii, în loc să se bucure de viață!
   Cât despre cancer... E REVERSIBIL ca orice altă boală, dar fără a utiliza chemo-terapia și chirurgia.
   Răspândirea atât de masivă a cancerului nu arată altceva decât scăderea - în aceeași măsură - a bucuriei de a trăi!
   ”Gandurile noastre sunt active
   si constituie semintele pe care le-am plantat.
   Subconstientul nu este interesat
   daca gandurile noastre sunt bune sau rele,
   ci, pur si simplu, raspunde in deplina conformitate
   cu natura acestor ganduri.
   El nu ne va contrazice niciodata,
   ci va accepta mereu ceea ce afirmam in mod constient.
   Prin urmare, trebuie sa fim decisi
   sa alegem viata, sanatatea si iubirea.
   Renuntand la vechile tipare inradacinate in subconstient,
   vom castiga o viata sanatoasa.”
   Citatul e de aici:
   http://www.valeriu-popa.santamia.ro/vindgand.htm
   • 0 (2 voturi)    
    corect (Luni, 27 aprilie 2015, 12:00)

    mrcarlos [utilizator] i-a raspuns lui wiltis

    corect!
  • 0 (2 voturi)    
   corect (Luni, 27 aprilie 2015, 13:52)

   mrcarlos [utilizator] i-a raspuns lui alia

   f corect
 • +7 (7 voturi)    
  Banicioiu sa gandeasca inainte de a vorbi (Luni, 27 aprilie 2015, 10:53)

  Alina [anonim]

  Bebelusului meu de 8 luni i-am facut vaccinul atat la 4 luni cat si la 6 luni cumparat pe banii mei de la farmacie pe motiv ca medicul de familie nu-l primise si nici nu stia cand il va primi, 165 lei un vaccin. Referitor la acest aspect, nu l-am auzit pe Banicioiu sa spuna si care sunt penalizarile pentru medicii de familie, dar si mai mult pentru Casa de sanatate si Ministerul Sanatatii, daca aceste vaccinuri nu se fac la timp sau deloc din vina lor. Asteptam pozitia domnului Banicioiu si privind acest aspect, nu numai privind obligatiile parintilor.
 • +1 (9 voturi)    
  Lipsa vaccinarii in detrimentul celorlalti (Luni, 27 aprilie 2015, 11:46)

  Soro [utilizator]

  Nu sustin ca vaccinul este perfect dar cine sustine ca bolile s-au redus doar datorita igienei si nivelului de trai mai bun cred ca greseste.
  Nu e prea cinstit ca 80% dintre oameni sa faca vaccin iar ceilalti sa profite de asta pentru ca acea boala se raspandeste mai greu. Nu?
  Cei 20% care nu fac vaccin au ambele avantaje (pana la un punct). Pe de o parte nu se expun riscurilor mici ca un vaccin sa le provoace una dintre reactiile adverse iar pe de alta parte ca boala nu se raspandeste din cauza ca ceilalti 80% fac acel vaccin.
  Aceasta balanta se va schimba daca 50% dintre parinti refuza acel vaccin. Atunci orice boala din cele considerate eradicate pot devenii pandemii.
  Eu cred ca avem o obligatie morala sa ne vaccinam copii. Vaccinul este una dintre cele mai mari descoperiri ale madicinei in ultimii zeci de ani.
  E adevarat ca din cauza coruptiei statului roman increderea in orice a scazut foarte mult (pe buna dreptate) dar trebuie sa ne informam si sa decidem in functie de ce ne dicteaza ratiunea in acest caz.
  Eu sunt unul dintre cei care citesc pe aceasta tema, isi vaccineaza copilul si o fac in cunostinta de cauza.
  • +2 (6 voturi)    
   pai nu prea greseste (Luni, 27 aprilie 2015, 12:09)

   samka [utilizator] i-a raspuns lui Soro

   aici statistica pentru SUA, perioada 1900-1963, care arata clar ca bolile erau in regresie oricum, vaccinurile nu numai ca nu au ajutat, ci au mai creat si focare de epidemii: https://childhealthsafety.files.wordpress.com/2009/01/us-deaths-1900-1965.gif
 • +3 (7 voturi)    
  hai ai nostri (Luni, 27 aprilie 2015, 11:53)

  samka [utilizator]

  avea dreptate un antepostator care a luat minusuri pe nedrept: vaccinati-i pe toti! si pe urma bagati in ei fast food si medicamente.
  ma bazez insa pe incompetenta statului - in sensul asta nu m-a dezamagit niciodata - si pun pariu ca or sa dea o lege ridicola cu sanctiuni total nealiniate la realitati (inchisoare pentru parinti in conditiile in care 40% dintre romani au conditii mai bune la inchisoare decat acasa? taierea alocatiei de 42 lei? neadmiterea in sistemul de invatamant decimat si depasit? - sincer, mor de curiozitate).
  Eu, daca as fi statul, m-as implica in campanii pro-alaptare si nutritie adecvata, as solicita rapoarte amanuntite despre fiecare vaccin si statistici cu privire la eficienta si efecte adverse, abia dupa care as face campanii de informare cu privire la beneficiile acestora. Cu forta nu se rezolva absolut nimic. Si daca limitam pana si dreptul de a decide asupra propriului corp si a propriului copil, ce ne mai ramane?
  • +3 (3 voturi)    
   provaccinare, dar falimentam industria de profil (Luni, 27 aprilie 2015, 16:02)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui samka

   am mai scris pe undeva ca ma mir si eu cum statul este supergrijuliu vis a vis de vaccinarea copiilor, dar a falimentat deliberat singurul institut care producea vaccinuri autohtone.
   ati zis bine: "daca as fi statul,...as solicita rapoarte amanuntite despre fiecare vaccin si statistici cu privire la eficienta si efecte adverse, abia dupa care as face campanii de informare cu privire la beneficiile acestora." populatia vede cum statul inghite nemestecat tot ce-i baga pe gat companiile farmaceutice si evident ca i este teama de lips ade responsabilitate a statului. aici este problema, lipsa de responsabilitate pentru un bun profit a creeat teama printre parinti. unde nu este incredere, nimic nu este si sperietoarea nu functioneaza.
 • +3 (3 voturi)    
  Cum ar fi... (Luni, 27 aprilie 2015, 12:20)

  StefanBalan1 [anonim]

  Sa vorbim despre alta criza a vaccinurilor: astept de 2 luni ca statul sa aiba vaccin pentru pruncul meu...
 • -3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 aprilie 2015, 12:55)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  Sanse? (Luni, 27 aprilie 2015, 13:17)

  Antoniu [anonim]

  Daca se aplica legea, exista toate sansele sa se declanseze o epidemie de prostie legalizata.
 • -4 (6 voturi)    
  NOPE (Luni, 27 aprilie 2015, 14:02)

  daydr3am3r [utilizator]

  Fiecare are dreptul sa decida ce vrea atata timp cat cei din jur nu sunt afectati. Iar in cazul vaccinarii, decizia unor inconstienti afecteaza pe cei din jur. Ii afecteaza pe cei ce nu se pot vaccina din motive medicale, ii afecteaza pe batrani, care au sistemul imunitar slab, ii afecteaza si pe nou nascutii care nu sunt vaccinari si au sistemul imunitar in dezvoltare.

  Cei ce o tin sus si tare cu democratia si drepturile omului ar trebui sa stie ca acele drepturi vin la pachet cu multe obligatii. Drepturile unei persoane se termina acolo unde incep drepturile altor persoane.

  Asa ca mai usor cu dictatura, fascism, nazism etc. Mai ales ca folositi termenii astia desi marea majoritate dintre voi habar nu aveti ce inseamna de fapt.

  Daca vreti sa fiti luati in serios, puneti mana si documentati-va calumea inainte sa vorbiti pe baza unor informatii clar eronate luate de pe bloguri dubioase si fara niciun argument valid, sau oferite de pseudo vedete de genul Olivia Steer & Co.
 • +5 (5 voturi)    
  What is love? (Luni, 27 aprilie 2015, 14:28)

  moima [anonim]

  Unii își vaccinează copilul pentru că-l iubesc și nu vor ca acesta să se îmbolnăvească (asumându-și totodată riscul posibilelor efecte secundare).
  Alții însă nu vor să-și vaccineze copilul... pentru că-l iubesc și nu vor să riște ca acesta să rămână mutilat pe viață de posibilele efecte secundare ale vaccinului (asumându-și totodată riscul contactării bolii). Dincolo de statistici este o bătălie între „Dacă tocmai al meu?” și „Poate nu tocmai al meu.”...
 • +5 (5 voturi)    
  responsabilitate versus profit = ipocrizie (Luni, 27 aprilie 2015, 15:52)

  jackalphonse [utilizator]

  decat sa se scrie tot felul de articole de doi lei prin care sa se urmareasca doua obiective mari si late:
  1. arata cat de inculta este populatia astfel incat populatia sa se simta proasta si sa accepte pe nemestecate tot ce-i baga pe gat sistemul;
  2. se incearca fortarea populatiei prin articole sperietoare, desi aceasta metoda n-a fost niciodata eficienta;
  mai bine sa se scrie articole exstinse, campanii cu informatii emise de autoritati competente, in care sa se arate care vaccinuri sunt necesare si care nu sunt musai de facut (sa se faca o diferenta clara intre ele). informarea de catre medici este un mare zero barat, iar din parrtea autoritatilor este o durere in cot. astfel, lumea isi face singura dreptate si decide pentru ea insasi ce e bine si ce e rau. faceti copii, chinuiti va cu ei si dupa aceea va rog sa vorbiti.
  PS. important: poate cineva sa mi explice de ce statul se da peste cap de importanta vaccinarii populatiei in timp ce falimenteaza in mod deliberat singurul institut care producea vaccinuri autohtone? pana la urma cine este interesat de vaccinare? noii furnizori sau statul grijuliu?
 • -1 (5 voturi)    
  in primul rand... (Luni, 27 aprilie 2015, 16:02)

  liviu_ [utilizator]

  sistemul de invatamant trebuie schimbat RADICAL!!!
  de acolo incep toate problemele.
  oamenii nu sunt invatati ce inseamna vaccinul, care sunt riscurile si beneficiile lui, ce inseamna gandirea critica si ce inseamna un argument valid....

  la noi se face din maternitate religia... pai acolo ce o sa inveti?! ca dumnezeu te vindeca...
  si cand o sa ne trezim cu ditamai epidemia o sa fie vina medicilor, nu?

  sistemul medical are (multe) probleme.... DAR o mare parte din ele sunt din cauza lipsei banilor (deci a guvernului) si pe langa asta este o denigrare sistematica a sistemului medical de catre presa (si nu cred in coincidente)...
  totusi asta nu inseamna ca trebuie sa nu mergem la medic...

  eu sunt pentru masurile dure... vrei alocatie? vaccinezi. vrei asigurare medicala? vaccinezi!
  trebuie sa intelegem ca este in interesul nostru si al statului vaccinarea... o epidemie poate fi mult mai costisitoare decat vaccinarea pe cativa ani.
  • +6 (6 voturi)    
   iti asumi si consecintele, daca tot ai solutiile? (Luni, 27 aprilie 2015, 16:22)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   1. oamenii de care vorbesti stiu ce este un vaccin si care sunt beneficiile. presa incearca o denigrare a populatiei pe care dvs o inghititi fara sa o ganditi.
   2.religia nu are nicio legatura, dar absolut nicio legatura. cel mult este tapul ispasitor preferat al dvs. evitand problemele reale ale populatiei (neincredere, temeri), creand unele imaginare (religia), nu ajutati cu nimic. doar dati impresia ca va dati interesul (asta face si statul).
   3. medicii si sistemul medical s-au denigrat singuri. aveti dreptate, neingrederea in medic este una dintre marile probleme, dar asta se datoreaza EXCLUSIV medicilor, nu presei, care a relatat doar fapte. medicii nu informeaza pacientul pentru fie habar n-are (nu sunt documentati), fie l doare n pix.
   4. daca tot ati spus de masuri, nu am vazut printre masurile dumneavoastra: campanie de informare si studii aprofundate ale statului (ce vaccine, de ce, cat cum, la ce se poate renunta...), nu am vazut ce responsabilitate va asumati daca statul cumpara anapoda vaccinuri insuficient testate (vezi rotarix) si ce veti face cand vor aparea efectele adverse (nah, sa nu uitam, suntem din "est", unele vaccinuri numai in est se mai fac, desi bolile s-au eradicat ca si in vest). dvs spuneti ca o sa dati cu ciocanul in testicolele parintilor daca nu fac ce li se spune si punct. asa nu merge si niciodata nu a mers. unde e minte putine se nasc tirani eficienti...
   pe scrut, scrieti numai aberatii.
 • +3 (3 voturi)    
  De unde stii de virusi? (Marţi, 28 aprilie 2015, 11:40)

  MarianAtât [anonim]

  Când erai mic şi culegeai de toate de pe jos, mămica ta intra în panică. Şi pâna la urmă te-a convins, aşa cum a convins-o şi pe ea, mama ei, şi mai apoi o armata de educatori care l+au urmat pe dl. Pasteur. A French national hero at age 55, in 1878 Pasteur discreetly told his family never to reveal his laboratory notebooks to anyone. His family obeyed and all his documents were held and inherited in secrecy. Finally in 1946 Pasteur's grandson and last surviving male descendant, Pasteur Valley-Radot donated the papers to the French national library (Bibliothèque nationale de France). Yet the papers were restricted for historical studies until the death of Valley-Radot in 1971. The documents were given catalogue number only in 1985. In 1995, the centennial of the death of Louis Pasteur, a historian of science Gerald L. Geison published an analysis of Pasteur's private notebooks in his The Private Science of Louis Pasteur, and declared that Pasteur had given several misleading accounts and played deceptions in his most important discoveries.[7][58] Max Perutz published a defense of Pasteur in The New York Review of Books.[59] Based on further examinations of Pasteur's documents, French immnunologist Patrice Debré concluded in his book Louis Pasteur (1998) that in spite of his genius, Pasteur was sometimes unfair, combative, arrogant, unattractive in attitude, inflexible and even dogmatic.[60][61]
 • +3 (3 voturi)    
  prezentare impartiala (Marţi, 28 aprilie 2015, 12:00)

  Mirela Banita [anonim]

  MA dezamageste modul impartial si acuzator in care este prezentata miscarea antivaccinare. Antivaccinistii sunt PARINTI, oameni speriati, asa cum spuneai de lipsa de organizare a sistemului medical, de posibilele efecte adverse despre care nu se vorbeste. Definitiile pentru termeni gen" advers", "impact major", legatura directa cauza-efect sunt relative, DAca in terminologia medicala un risc de moarte in urma vaccinarii de 1 :1 milion este considerat minor, daca acel copil este al meu, pai pentru mine el inseama 100% sau 50%. Si atunci ma gandesc de doua ori daca doresc sa imi asum riscul vaccinarii sau nu. Daca NU vaccinez, care este RISCUL ca eu sa fac boala pe care as fi putut sa o evit? Daca vaccinez, care este riscul sa patesc ceva? SI AI OMIS PROBLEMA vaccinurilor MULTIPLE, adica 6 in unu. Eu poate imi doresc preventia prin vaccinare impotriva poliomielitei, dar nu si impotriva hepatitei (ce sanse sunt ca bebelusul meu sub un an sa faca sex sau sa-si injecteze droguri, si nu cu oricine, ci cu cineva infectat)...de ce nu pot opta pentru vaccinul individual? Mi s-a spus( la doctor ) ca nu e RENTABILA productia individuala, caci oamenii prefera o singura intepatura , nu mai multe de teama de injectie, de durere.....Deci, vorbim despre studii de marketing ca la orice sortiment nou de ciocolata si despre RENTABILITATE , de acord?! PAi, astia sunt parametrii dupa care analizam un produs legat de sANATATE? nu e etic
 • +3 (3 voturi)    
  Impotriva vaccinarii (Marţi, 28 aprilie 2015, 14:04)

  Sandu Cimpan [anonim]

  Buna ziua. Va rog vizionati si acest film ca sursa de informare: http://activenews.ro/noi-nu-vaccinam-video-un-documentar-despre-mitul-si-realitatea-campaniilor-de-vaccinare_1898464.html.
  Este un film facut in Germania, documentat si in Austria, in care avem statistici, marturii ale medicilor si a unor persoane care au lucrat in industria producatoare de vaccinuri.
  Cititi Vaccinarea-eroarea medicala a secolului scrisa de Louis de Browyer.
  Mentionez ca am un copil de 1 an si 3 luni nevaccinat si nu a fost bolnav niciodata. M-am lovit de medici care au insistat ca fac o mare greseala sa nu il vaccinez. Copilul meu creste sanatos, mananca natural, sta in aer liber in natura. Cautati sanatatea prin a manca sanatos, a avea un regim de viata sanatos, faceti miscare.
  Mai mentionez ca sunt inginer de profesie si instructor de arte martiale. Lucrez cu copiii de peste 12 ani si problemele pe care le vad la ei cel mai frecvent este o alimentatie defectuoasa, lipsa de miscare si lipsa de implicare a parintilor in a promova un stil de viata sanatos.copii nu fac miscare, nu stau in aer liber, stau la birou.Personal mananc natural, fac sport, nu iau vitamine, nu iau nici un fel de medicament de peste 7-8 ani si sunt 110% sanatos, la 35 de ani reusesc sa am performante mai bune ca la 25. secretul este sa traim cat mai aproape de natura si de natural. Cine crede ca sanatatea se cumpara din farmacii se inseala amarnic. Frica controleaza societatea, si vad aceasta campanie invesunata asupra dreptului de a alege liber. Sunt gata sa lupt cu oricine imi va forta mana sa fac ceva impotriva vointei mele intr-un stat democratic. Daca va fi nevoie pot emigra chiar. Mai mentionez ca nu sunt ultra ortodox sau ghidat de biserica, ci doar o persoana care s-a informat si acitit mult inainte sa iau o hotarare cu privire la copilul meu. Multa sanatate tuturor. si inca ceva. am mai incercat sa postez de cateva ori pe hotnews in legatura cu vaccinurile si nu au aparut posturile...oare de ce?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by