Iulian Chifu, fost consilier prezidential in Departamentul afaceri strategice, securitate si politica europeana a declarat sambata, la B1 TV, ca Federatia Rusa este o amenintare pentru Romania, mai ales prin faptul ca ignora propriile angajamente si pune sub semnul intrebarii regulile internationale.

Totusi, fostul consilier prezidential mentioneaza ca nu se asteapta, pe termen scurt si mediu, la o interventie militara din partea Rusiei.

"De facto, ceea ce s-a intamplate este ca avem unul dintre actorii internationali extrem de importanti, Federatia Rusa, care a pus sub semnul intrebarii reguluile dupa care functiona comunitatea internationala, regulile de securitate europene. De fapt, aici rezida principala amenintare, faptul ca suntem in pozitia in care avem un actor foarte mare care ignora propriile sale angajamente, pune sub semnul intrebarii regulile internatioanle, regulile europene cu precadere, devine revizionist si intr-o oarecare masura revansard, incercand sa se repozitioneze ca superputere in Europa", a explicat Iulian Chifu.

"Nu iau in calcul o interventie militara a Rusiei in momentul de fata, pe termen scurt si mediu, pentru ca stiu si capabilitatile Federatiei Ruse, stiu si posibilitatea de a face asa ceva, plus ca orice planificare trebuie sa aiba o finalitate", a mai spus fostul consilier prezidential la B1TV.

In urma cu aproape un an, la sfarsitul lunii mai din 2014, Alexey Babenko, secretar 1 in cadrul Ambasadei Rusiei la Bucuresti, a postat un comentariu dur pe o retea de socializare ca urmare a unui discurs tinut de consilierul prezidential Iulian Chifu, in cadrul unei intalniri organizate de Centrul de Studii Est-Europene si Asiatice la SNSPA. "A dat cu rahat si s-a ascuns", a caracterizat diplomatul rus interventia oficialului roman.