Nicolae Banicioiu: Pacientii cu card sa primeasca servicii, chiar daca spitalele nu sunt pregatite, dupa 1 mai

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 24 aprilie 2015, 19:07 Actualitate | Esenţial

Nicolae Banicioiu
Foto: Agerpres
Spitalele care la 1 mai nu vor putea valida serviciile medicale prin card, intrucat nu si-au achizitionat cititoare sau au alte probleme, sunt obligate sa acorde consultatii sau sa interneze pacientii care prezinta cardul de sanatate sau o adeverinta, spune ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a transmis directiilor de sanatate publica o informare prin care face precizari cu privire la introducerea, din 1 mai, a obligatiei utilizarii cardurilor nationale de sanatate pentru a beneficia de orice serviciu medical.

Persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza utilizarea cardului de sanatate, vor solicita, la casa de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla, o adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate. Aceasta adeverinta are valabilitatea de trei luni.

Banicioiu atentioneaza ca spitalele vor fi obligate sa acorde asistenta medicala pacientilor care prezinta card sau adeverinta, chiar daca sistemul de validare nu este functional.

"Va rugam sa comunicati unitatilor spitalicesti din raza dumneavoastra de competenta ca, in situatia in care, la data de 1 mai, nu vor avea functionala posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card sau adeverinta, au obligatia de a nu restrange sau respinge acordarea de servicii medicale pentru pacientii care se prezinta cu un card sau o adeverinta de asigurat valida. In cazul in care utilizarea cardurilor de sanatate nu este posibila, din culpa unitatii spitalicesti, costurile serviciilor acordate vor fi suportate de catre aceasta din venituri proprii", a precizat ministrul Nicolae Banicioiu, in informarea catre directii..

Din 1 mai orice serviciu medical din pachetul de baza va fi acordat pe baza cardului de sanatate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat in vigoare la 1 aprilie.

Astfel, potrivit noilor reglementari intrate in vigoare la 1 aprilie, in asistenta medicala primara si in asistenta medicala ambulatorie de specialitate de medicina dentara utilizarea cardului national de sanatate se face la momentul acordarii serviciilor medicale.

In asistenta medicala ambulatorie de specialitate, pentru specialitatile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordarii serviciilor medicale.

In asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sanatate se face la momentul recoltarii probelor in punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigatii paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice - investigatii de radiologie, imagistica medicala, explorari functionale si medicina nucleara - utilizarea cardului se face la momentul efectuarii investigatiilor.

In caz de spitalizare continua, utilizarea cardului se face la internarea si externarea din spital, cu urmatoarele exceptii: la internare daca este o urgenta medico-chirurgicala si in caz de transfer de la un spital la altul.

Pentru furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu, respectiv ingrijiri paliative la domiciliu, utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face in fiecare zi in care se acorda ingrijiri.

"Cardul de sanatate este un document personal care nu trebuie instrainat. El nu trebuie sa ramana niciodata la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie sa fie constient de faptul ca fiecare utilizare a cardului de sanatate reprezinta autorizarea efectuarii unei plati din fondul de sanatate pentru un serviciu medical efectuat in numele lui", a precizat Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation: Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de cei 200.000 lei disponibili prin programul StartUp Nation si pentru a-ti dezvolta afacerea

Ai primit un acord de acceptare in programul StartUp Nation. Care sunt urmatorii pasi? Cu ce costuri te vei confrunta pentru a te putea folosi de acesti bani? Mai intai trebuie sa pui in practica ideea de business castigatoare, iar apoi sa iti cresti afacerea. Pentru asta ai nevoie, in primul rand, de clienti noi, strategii adaptate la nevoile pietei si de un ochi atintit permanent asupra propriei afaceri si asupra pozitionarii tale in cadrul unei oferte adesea variate.

649 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi