Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca spera ca intrevedere trilaterala cu omologul sarb Aleksandar Vucic si cel bulgar Boyko Borisov, desfasurata la Craiova, sa fie considerata peste ani un moment istoric in relatiile dintre cele 3 tari. "Inseamna ca trecutul sa il lasam in trecut", a declarat Ponta. Premierul a adaugat ca si-ar dori ca Romania, Bulgaria si Serbia pot forma grupul de la Craiova pe modelul grupului de la Visegrad.

Victor PontaFoto: AGERPRES

"Imi doresc ca peste ani intalnirea si grupul de la Craiova sa fie considerate un moment istoric", a declarat Victor Ponta, adaugand ca "asta inseamna ca trecutul sa-l lasam in trecut, ca acum avem doar interese comune".

Premierul Victor Ponta a mai declarat ca Romania, Bulgaria si Serbia pot forma grupul de la Craiova, pe modelul grupului de la Visegrad, pentru a-si promova mai bine pozitiile in plan european, dar si proiectele regionale.

"Bulgaria, Serbia si Romania trebuie sa fie mai coordonate si mai unite ca pana acum in toate demersurile pe care le facem pe plan european. Avem un exemplu de succes al altor tari vecine din Europa - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria - care reunite in grupul de la Visegrad au fost foarte eficiente si sunt in continuare foarte eficiente in promovarea intereselor lor regionale. Mi-as dori ca azi, la Craiova, sa punem bazele unei colaborari accentuate intre Bulgaria, Serbia si Romania, daca vreti, in timp sa fie grupul de la Craiova ca si grupul de la Visegrad: trei tari care se sfatuiesc, au pozitii comune, au proiecte comune si care se sprijina", a afirmat premierul roman intr-o conferinta comuna cu omologii sai din Bulgaria si Serbia, la finalul unei reuniuni trilaterale la nivel de prim-ministrii, desfasurata la Craiova.

Ponta a tinut sa precizeze ca acest grup format din Romania, Bulgaria si Serbia are ca scop doar promovarea intereselor celor trei tari si nu este indreptat impotriva cuiva.

"Asa cum spunea in discutia anterioara domnul Borisov, (grupul de la Craiova - n.red.) este un grup care nu e impotriva nimanui. Nu ne aliem impotriva a ceva ci vrem doar sa ne promovam interesele comune ale celor trei tari, un grup deschis pentru toti vecinii nostri din zona, bineinteles catre zona Balcanilor de Vest. Romania se gandeste intotdeauna la Moldova, catre Ungaria, catre alte tari din regiune, pentru ca uniti putem sa avem mai mult succes", a precizat premierul roman, citat de Agerpres.