Vineri, armenii comemoreaza 100 de ani de la genocidul comis in 1915 de turcii otomani, cel mai negru episod din istoria tarii. Biserica Armeana i-a canonizat joi pe cei 1,5 milioane de armeni, victime ale genocidului de acum 100 de ani, in pofida criticilor Turciei care respinge termenul "genocid:, scrie AFP.

Armenii estimeaza ca un milion si jumatate dintre ei au fost ucisi intr-un mod sistematic intre 1915 si 1917, in ultimii ani ai Imperiului Otoman, iar 20 de tari, printre care Franta si Rusia, au recunoscut ca acolo a fost vorba de genocid.

Turcia respinge termenul si, la randul sau evoca un razboi civil in Anatolia insotit de foamete in care 300.000 - 500.000 de armeni, dar si turci au murit.

Sute de mii de oameni sunt asteptati vineri la Eerevan pentru o ceremonie comemorativa la Memorialul victimelor genocidului armean. Intre oaspeti vor fi inclusiv presedintii rus Vladimir Putin si francez Francois Hollande.

Ceremonii comemorative sunt organizate, de asemenea, si de cei opt milioane de armenii din diaspora de la Los Angeles la Stockholm, via Paris si Beirut.

"Pentru milioane de oameni, oamenii nostri au fost dezradacinati si masacrati in mod premeditat, cu foc si sabie, el a gustat fructul amar al torturii", a declarat joi seful Bisericii Armene, catolicosul Karekin al II-lea in timpul celei mai mari canonizari, ca numar, decisa vreodata de o biserica crestina. "In mijlocul acestor chinuri oribile si a mortii a ramas iubirea lui Hristos", a continuat el.

La 24 aprilie 1915 au fost inchisi in inchisorile Imperiului Otoman si apoi ucisi cei mai buni reprezentanti ai intelectualitatii armene: scriitori, profesori, medici, preoti. Au murit 1.500.000 de armeni, adica aproape jumatate din populatia armeana la acea perioada. Populatia armeana din Anatolia si Cilicia, catalogata de autoritati drept "inamic intern", a fost constransa sa plece in exil in desertul Mesopotamiei. Numerosi armeni au fost ucisi pe drum sau in tabere de refugiati.

De atunci, poporul armean lupta pentru recunoasterea si condamnarea internationala a genocidului. Pana in prezent, genocidul comis impotriva armenilor intre 1915 si 1917 a fost recunoscut oficial de 22 de tari si de mai multe organizatii internationale, inclusiv de Parlamentul European.