Romania este dispusa, daca i se solicita, sa trimita mai multi experti in Frontex, agentia Uniunii Europene pentru securitate si frontiere externe, a declarat presedintele Klaus Iohannis, dupa ce a participat la summitul european extraordinar convocat dupa suita de tragedii din Marea Mediterana, in care si-au pierdut viata mii de imigranti africani.

In interventia sa din cadrul summitului, Klaus Iohannis a "subliniat necesitatea solidaritatii cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, tarile riverane Marii Mediterane".

Acesta a pledat pentru "necesitatea cresterii bugetului Frontex pentru actiunile din zona" si a afirmat ca "Romania e foarte implicata in Frontex dar e dispusa daca se solicita sa trimita mai multi experti in zona".

El a subliniat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, ca "pe termen mediu si lung este foarte important sa se lucreze la cauza acestui fenomen, care e saracia din tarile din Africa".

"Este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajuta tarile din zona africana in dezvoltarea si pentru a elimina radacina acestui fenomen", a spus Iohannis, care a mentionat ca "este extrem de important ca aceasta chestiune sa fie discutata cu tarile africane si cu tarile arabe pentru a gasi solutiile cele mai potrivite".

Presedintele a mai spus ca documentul aprobat in cadrul summitului "se axeaza pe intarirea prezentei in Marea Mediterana, combaterea traficului de persoane, prevenirea fluxului de migratie ilegala si pe intarirea interna a solidaritatii si responsabilitatii in UE".