Douazeci la suta dintre expertii care lucreaza in domeniul apararii cibernetice in cadrul Europol sunt politisti romani, a anuntat, joi, directorul organizatiei, Rob Wainwright, citat de Mediafax.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a declarat, joi, la Bucuresti, ca 20 la suta dintre expertii care lucreaza pentru combaterea criminalitatii informatice in cadrul institutiei sunt romani.

"Expertiza pe care specialistii romani o aduc in activitatea lor de zi cu zi in lupta impotriva acestei amenintari este extraordinara", a declarat Rob Wainwright.

Acesta a mai aratat ca a discutat cu ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, pentru a identifica noi modalitati de lupta impotriva criminalitatii cibernetice in conditiile in care "acest gen de infractionalitate constituie una dintre cele mai mari amenintari la adresa UE".

La randul sau, ministrul Gabriel Oprea a mentionat faptul ca impreuna cu directorul Europol a stabilit mai multe aspecte legate de colaborarea cu aceasta institutie.

Oprea a mai spus ca, in acest moment, Romania se afla pe locul 6 din punct de vedere al numarului de schimburi de date realizate in sistemul de informatii al Europol.

In plus, Oprea a subliniat ca, dincolo de infractionalitatea cibernetica, Romania are si responsabilitatea opririi fluxului de imagranti ilegali la frontiera estica a UE si are cel mai modern sistem integrat de securizare a frontierelor.