Guvernul maghiar, prin biroul international de comunicare, nu vrea sa comenteze declaratia fostului deputat Marko Attila in care acesta sustinea ca statul ungar i-a transmis in mai multe ocazii si in diverse moduri ca nu il va abandona, in cazul emiterii unui mandat international de arestare pe numele sau, se arata in raspunsul guvernului maghiar la solicitarea Hotnews.ro. Raspunsul guvernului de la Budapesta a venit, dupa insistente, la o saptamana de la solicitarea Hotnews a unei pozitii oficiale fata de declaratiile lui Marko Attila. "Guvernul nu doreste sa comenteze declaratia domnului Marko", este raspunsul oficial al Executivului de la Budapesta.

Intrebat ce va face in cazul emiterii unui mandat european sau international de arestare pe numele sau, fostul deputat UDMR a declarat in cadrul unui interviu pentru postul de radio maghiar Kossuth ca statul ungar i-a transmis in mai multe ocazii si in mai multe moduri ca nu il va abandona. In acelasi context, Attila a mai declarat ca "Guvernul ungar considera, de asemenea, ca nu exista nicio infractiune in acest caz", ci este vorba despre "discreditarea unui cetatean maghiar", dupa cum a relatat agentia Mediafax.

In cadrul aceluiasi interviu, Marko Attila a spus ca isi doreste sa inceapa o viata noua in Ungaria si ca a fost condamnat pe nedrept in Romania, unde justitia este un "instrument de blocare a retrocedarilor".

Camera Deputatilor a aprobat miercuri in plen vacantarea locului de deputat al lui Marko Attila, dupa ce, pe 15 aprilie, a luat act de incetarea mandatului acestuia, pentru care procurorii DNA au cerut incuvintarea arestarii preventive. Attila si-a transmis demisia in original prin posta Legislativului, dupa ce initial acesta timisese, pe 1 aprilie, o copie care nu a putut fi luata in considerare.

DNA poate cere in instanta mandat de arestare european pe numele lui Marko Attila, din moment ce acesta nu mai are calitatea de parlamentar. Statul ungar ar fi obligat sa il predea pe Attila autoritatilor romane in acel caz, potrivit principiului recunoasterii reciproce.

In 30 martie, Comisia juridica a Camerei deputatilor a avizat favorabil cererea de retinere si arestare preventiva a deputatului UDMR, aceasta fiind a doua astfel de cerere in cazul sau.

Marko Attila a fost trimis in judecata de DNA in 9 aprilie, fiind acuzat ca aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Alaturi de el, au fost acuzati si deputatul Theodor Nicolescu si fostul sef al ANI, Horia Georgescu.

In decembrie 2014, fostul deputat a plecat in Ungaria, dupa ce colegii sai au votat in favoarea primei solicitarii DNA de arestare preventive in dosarul ANRP.

In noiembrie 2014, Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare intr-un proces in care a fost acuzat de abuz in serviciu intr-un dosar privind restituirea unor imobile.