Guvernul va aproba in sedinta de miercuri un proiect de lege privind pensiile militarilor. Premierul Victor Ponta sustine ca acesta nu se refera la pensiile speciale ale militarilor. "Nu sunt pensii speciale, doar indreptam greseli care s-au facut in trecut", a spus Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

Acesta a mai spus ca este un sistem de pensii care se aplica in toate tarile NATO. "Stabilim un sistem care este aplicat in toate tarile NATO si Uniunii Eropene si stabileste o predictibilitate peentru cei care isi desfasoara activitatea in domeniul militar", a precizat premierul.

UPDATE Proiectul de lege a fost aprobat. Potrivit unui comunicat al Guvernului, "se inlatura, astfel, sursa majora de nemultumiri pe care a reprezentat-o revizuirea pensiilor militare din anul 2010". Proiectul prevede ca "sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, angajatorul nefiind obligat sa plateasca contributia aferenta acestuia".

Principalele modificari din proiectul de act normativ ce vor viza sistemul de pensii sunt:

  • Pensiile se platesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetele MApN, MAI si SRI.
  • Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, angajatorul nefiind obligat sa plateasca contributia aferenta acestuia.
  • Angajatul va plati lunar o cota de contributie egala cu cota de contributie individuala de asigurari sociale, suma ce va fi varsata la bugetul de stat. Baza lunara de calcul a contributiei individuale este solda lunara bruta sau salariul lunar brut.

Proiectul de Lege instituie reglementari prin care se revine, de principiu, la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat. Vor exista pensii de serviciu, pensii de invaliditate si pensii de urmas. Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limita de varsta (in care limitele sunt cele prevazute de legislatia actuala si cresc, gradual, de la 55 de ani la 60 de ani), pensia anticipata si pensia anticipata partiala.

De asemenea, se revine la principiile de stabilire a pensiilor potrivit legislatiei specifice categoriilor de personal cu statut special din institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala, in vigoare pana la data de 01.01.2011.

Pensiile aflate in plata, stabilite in temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute in rezerva in intervalul cuprins intre 01.01.2011 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, se recalculeaza potrivit reglementarilor cuprinse in aceasta.

In cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se pastreaza cuantumul actual.