Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan-Horatiu Radu, atrage atentia, la reuniunea cu ministerele de linie si alte institutii romanesti, ca persista intarzierile in transpunerea directivelor europene in legislatia roamneasca. Avertismentul subsecretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe, lansat in sedinta de luni a Grupului de Lucru Contencios UE (GLCUE), apare dupa ce si in 10 decembrie 2014 oficialul MAE le-a atras atentia colegilor din celelalte ministere asupra cresterii numarului de actiuni de sanctionare a Romaniei initiate de Comisia Europeana, precum si asupra aparitiei tot mai multor situatii in care tara nu transpune directivele europene in legislatia nationala.

Razvan Horatiu RaduFoto: MAE

Prima reuniune trimestriala a Grupului de Lucru Contencios UE (GLCUE) pe anul 2015 s-a desfasurat luni, 20 aprilie 2015, sub coordonarea Agentului Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan-Horatiu Radu, subsecretar de stat in cadrul MAE, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul de Externe.

"Agentul guvernamental a atras atentia reprezentantilor institutiilor participante ca, desi numarul total de actiuni este in scadere, exista un trend ascendent al intarzierilor in transpunere (mai multe actiuni in etapa avizului motivat pentru care nu au fost adoptate masurile nationale de transpunere), cu consecinte grave, prin expunerea statului roman la posibilitatea de a ii fi impuse sanctiuni pecuniare", se arata in comunicat.

Ce le-a cerut agentul guvernamental la CJUE ministerelor romanesti:

  • "Subsecretarul de stat MAE a solicitat reprezentantilor institutiilor membre ale  GLCUE sa ia masurile necesare pentru transpunerea legislatiei UE restante, in scopul clasarii actiunilor declansate.
  • Razvan-Horatiu Radu a propus institutiilor reprezentate in GLCUE sa aiba o atitudine proactiva in contextul tuturor dosarelor aflate pe rolul CJUE si sa identifice mecanisme apte sa asigure atat transpunerea in termen a directivelor UE, cat si aplicarea corecta a dreptului UE.
  • In acest scop, MAE prin Agentul guvernamental va oferi sprijinul necesar pentru o diseminare corespunzatoare a legislatiei UE si a jurisprudentei CJUE.
  • A fost subliniata necesitatea unei stranse cooperarii interinstitutionale".

Grupul de Lucru Contencios UE (GLCUE) este un grup interministerial permanent format din reprezentanti ai tuturor ministerelor, dar si ai altor institutii ale administratiei publice centrale si locale, constituit in vederea asigurarii unei cooperari interinstitutionale eficiente in pregatirea reprezentarii Romaniei inaintea CJUE.

Potrivit sursei citate, Agentul Guvernamental gestioneaza in prezent 52 de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor, dintre care 51 in faza precontencioasa si 1 actiune in faza contencioasa.

In ceea ce priveste cele 51 de actiuni aflate in faza precontencioasa, 29 privesc transpunerea sau aplicarea incorecta a dreptului UE, iar 22 vizeaza necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor, a mentionat MAE.

De la data aderarii si pana in prezent, Romania nu a suferit nicio condamnare in fata CJUE pentru neindeplinirea obligatiilor de stat membru, mentioneaza ministerul.