Guvernul Ponta continua si in 2015 scaderea numarului de paturi spitalicesti pentru care va oferi finantare din fondurile asigurarilor de sanatate. In fiecare an, Ministerul Sanatatii anunta numarul maxim de paturi din spitalele publice si private pentru care casele de asigurari de sanatate pot incheia contracte.

Spitalul Foisor din BucurestiFoto: PMB

Numarul de paturi spitalicesti din Romania a scazut in ultimii 3 ani cu 2548. Tara din UE cu cel mai mare numar de paturi spitalicesti/1000 locuitori este Germania, Romania aflandu-se pe locul opt.

Guvernul Ponta a decis in 2014 ca numarul de paturi spitalicesti din Romania sa scada anual cu 1000 pana in 2016. Aceasta scadere este mentinuta si in 2015, cand numarul total de paturi spitalicesti (atat in spitale publice, cat si private) care vor fi finantate de CNAS este de 120.579. Scaderea in 2015 fata de 2013 este de 2548 de paturi.

Reducerea se face in special pe seama spitalelor din judetele Bacau (o reducere cu 300 de paturi in ultimii trei ani), Timis (reducere de 282 de paturi), Iasi (reducere de 265 de paturi) si Bihor (238 de paturi).

Judetele in care numarul paturilor spitalicesti nu a scazut deloc in ultimii trei ani sunt Braila, Calarasi, Giurgiu si Ilfov. 16,8% din numarul total al paturilor spitalicesti din Romania sunt in Bucuresti.

In functie de numarul acestor paturi contractate cu casele de asigurari de sanatate, un spital poate realiza venituri mai mari sau mai mici tratand pacienti care nu sunt obligati teoretic sa plateasca nimic din buzunar, serviciile medicale primite fiind acoperite de asigurarea medicala de stat.

Si spitalele private pot avea un numar de paturi aflate in contract cu CNAS. In cazul spitalelor private, valoarea totala anuala a contractului incheiat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate variaza foarte mult. In Bucuresti, recordul printre spitalele private este detinut de spitalul Sanador care a incheiat cu casa de asigurari de sanatate din Bucuresti un contract in valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro (25.800.752 lei), mai mult decat spitale de stat precum Filantropia, Foisor sau Institutul Parhon.

La nivel european exista o tendinta generala de reducere a numarului de paturi spitalicesti, media fiind de 5,2 paturi la o mie de locuitori. Germania, Austria, Polonia sau Ungaria au un numar de paturi mai mare decat Romania. In acelasi timp, la nivelul UE numarul de paturi din spitalele private a crescut in ultimii ani.

Se considera ca reducerea numarului de paturi spitalicesti stimuleaza tratarea mai eficienta a pacientului si reducerea costurilor in sistemul medical.