Personalul din sectorul public de sanatate si de asistenta sociala ar putea primi salariile printr-o politica separata de salarizarea celorlalti bugetari, potrivit unor propuneri avansate la discutiile dintre sindicatele din domeniu si Ministerul Muncii, a declarat, vineri, ministrul Rovana Plumb.

Se schimba salarizarea in sanatateFoto: Reuters

"Discutiile cu partenerii sociali sunt foarte importante si pe baza dialogului cu reprezentantii tuturor sindicatelor sistemului public de sanatate si asistenta sociala s-au avansat mai multe propuneri, printre care si aceasta de a avea o politica salariala speciala pentru sistemul public de sanatate si asistenta sociala, care sa faca obiectul unei legi separate dedicae acestor sectoare de activitate", a spus Rovana Plumb, la un eveniment la Ministerul Fondurilor Europene.

"Asteptam raspunsul in urma consultarilor pe care sindicatele il vor da pentru ca in continuare sa vedem cum putem sa construim politica salariala pentru sectorul bugetar, inclusiv pentru sectorul sanitar si asistenta sociala", a completat ea.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a propus scoaterea sanatatii si asistentei sociale din Legea salarizarii unitare si elaborarea unei legi separate privind salarizarea angajatilor din aceste domenii, solicitand un raspuns din partea reprezentatilor Federatiei Sanitas in termen de sapte zile.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, ca in intalnirea de miercuri cu reprezentantii Guvernului, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a avansat o propunere privind scoaterea sistemului sanitar si a asistentei sociale din Legea 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

"Ne-a cerut ca in sapte zile sa ne gandim daca am vrea ca sanatatea si asistenta sociala sa iasa din Legea salarizarii unitare. (...) Urmeaza ca noi sa ne consultam si sa decidem", a spus Marius Sepi.

Daca sindicalistii isi vor da acordul, ar urma sa fie elaborata o lege separata care sa stabileasca salarizarea angajatilor din domeniile sanatate si asistenta sociala.

La intalnirea de miercuri au participat ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, si ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

In cadrul intalnirii s-a mai discutat despre extinderea Contractului Colectiv de Munca la nivel de sector de activitate, cresterea procentului acordat spitalelor publice din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si adoptarea unui nou regulament de acordare a sporurilor.

Ministrul pentru Dialog Social a precizat, intr-un comunicat de presa, ca urmatoarea intalnire va avea loc in perioada 20-25 mai.