VIDEO George Maior: Cyber-spionii rusi au atacat Romania in 2013 pentru a afla informatii secrete
Maior spune ca Romania a fost o tinta a cyber-spionajului rusesc, alaturi de SUA, Germania, Estonia, Ucraina si Georgia. "Ofensiva spionajului rus este dusa cu o determinare si sofisticare crescute", spune Maior, care adauga ca in 2013 spionajul rus a vrut sa acceseze informatii secrete din Romania. "SRI a putut sa detecteze si sa blocheze aceste atacuri", a scris Maior in articolul din Financial Times.
Capacitatea hackerilor rusi de a accesa cu succes retelele informatice ale Departamentului de Stat si Casei Albe ar trebuie sa constituie un semnal de alarma, scrie autorul, fost director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), citat de Agerpres. Statele Unite si aliatii lor din NATO trebuie sa raspunda acestor actiuni prin dezvoltarea unor sisteme mai eficiente de contracarare a acestei amenintari.
In Europa si in zona euroatlantica, ofensiva informationala a Rusiei este condusa cu un grad tot mai ridicat de determinare si de sofisticare. Este un razboi inteligent si modern care merge cu mult dincolo de necesitatile traditionale de a cunoaste intentiile statelor inamice, care, in opinia presedintelui rus, Vladimir Putin, includ orice tara ce se opune ambitiilor sale expansioniste, potrivit autorului.
Aceasta se bazeaza pe o traditie a serviciilor ruse de informatii care dateaza din perioada Imperiului Tarist si include tehnici de lupta politica pe langa culegerea regulata de informatii. Politia secreta bolsevica, CEKA, le numea "masuri active" si le-a folosit pentru promovarea idealurilor revolutionare in intreaga lume. Ele includeau totul de la asasinatul politic la utilizarea propagandei sub acoperire, continua George Maior.
Obiectivele tactice ale razboiului cibernetic rus depind de circumstante. La fel ca in cazul atacurilor de anul trecut asupra SUA, atacurile cibernetice lansate in 2013 impotriva Romaniei si a altor tinte NATO au urmarit accesarea informatiilor clasificate. SRI a reusit sa detecteze si sa blocheze aceste atacuri. In 2007, un atac cibernetic contra site-urilor guvernamentale din Estonia a cautat sa pedepseasca aceasta tara pentru mutarea unor statui ale ostasilor sovietici. In alte cazuri, scopul a fost propagandistic. Anul acesta, un atac asupra site-urilor guvernamentale din Germania a fost revendicat de grupul autointitulat CyberBerkut care a acuzat sprijinul acordat de Berlin Kievului, comenteaza diplomatul roman.
Aceste operatiuni sunt doar o parte a unui spectru mult mai larg de masuri active luate impotriva tarilor occidentale, care includ finantarea unor partide politice, crearea de bloguri si site-uri proruse, manipularea in retelele de socializare si folosirea agentilor de influenta. Toate servesc obiectivul comun de a scoate din joc presupusii inamici ai Rusiei prin propagarea disensiunilor si dezinformare, adauga fostul director al SRI.
In pofida numeroaselor atacuri informatice contra SUA si Europei, tintele primare ale Rusiei raman statele situate cel mai aproape de granitele sale. Din acest punct de vedere, atrage atentia George Maior, strategia lui Putin este evidenta: subminarea si destabilizarea guvernelor alese democratic in tarile vecine, pentru a castiga acolo influenta politica, economica si strategica. Obtinand sustinere interna in aceste tari pentru politicile Rusiei, prin intermediul elitelor politice, culturale, dar si al mass-media, Putin spera sa reconstruiasca o sfera de influenta europeana si sa exercite control asupra deciziilor de importanta strategica pentru Rusia. Aceste tactici, ca si razboiul informational propriu-zis, nu sunt noi, insa utilizarea lor a atins acum un nivel de intensitate nemaivazut de la momentul culminant al Razboiului Rece.
dacă atât poate un șef al sie....cum este vorba populară: ”a ratat ocazia de a nu se face de râs”...
Insa, furturile de lemn din paduri(ce au loc de ani de zile) nu le detecteaza?
Sau furturile de la alegeri cu cyber-mortii ce voteaza nu sunt de interes?
Vorbeste de evidente crezand ca spune ce nu stie toata lumea si incearca sa se dea interesant.
Omule, ai avut ocazia si ai ratato....acum, taci ca poate asa ramai...filosof!
Numai interesanti are tara asta!
Cred ca de maine ne dau spargere si China sa fure tehnologie pentru ca sunt in urma fata de noi.
E ca aia cu prezervativu' - "mai bine sa-l ai si sa nu-ti trebuiasca decat invers!"
A fost degeaba director SRI daca nu a invatat stie cand sa taca si cand sa spuna lucruri serioase.
Tatal dumnealui era parca mai alttfel.