Ungurii urmeaza sa fie atrasi la cumparaturi in Romania dupa preconizata scadere a taxei pe valoarea adaugata (TVA) la 9% la produsele alimentare, a declarat un oficial de la Budapesta pentru ziarul Magyar Nemzet, potrivit Mediafax.

Secretarul-sef al Asociatiei ungare pentru comert OKSZ Gyorgy Vamos a declarat pentru publicatie ca numeroase familii din Ungaria care traiesc in zona de frontiera urmeaza sa isi faca cumparaturile in Romania in viitor.

Fluctuatia ratei de schimb si pretul combustibililor ar urma sa influenteze, de asemenea, cumparaturile peste frontiera, a apreciat Vamos.

Dupa ce TVA va fi redusa in Romania la echivalentul a o treime din cele 27 de procente cat este taxa pentru cele mai multe produse din Ungaria, tot mai multe familii de unguri vor fi atrase de cealalta parte a frontierei, contribuind astfel la bugetul Romaniei si nu al Ungariei, a subliniat oficialul ungur.

Vamos a subliniat insa ca sistemul online al caselor de marcat si controlul electronic al transportului de marfuri in vigoare in Ungaria vor impiedica aparitia unei piete negre alimentare in Ungaria.

Ministrul ungur al Economiei Mihaly Varga a declarat vineri pentru publicatie ca Guvernul examineaza o posibila reducere a TVA la anumite produse.