Un sondaj IRES publicat vineri arata ca 82% dintre romani vor sta acasa de Paste si 4 la suta vor pleca intr-o excursie, desi un sfert din romani au concediu in aceasta perioada. Studiul realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES arata ca un sfert din romani au concediu in perioada sarbatorilor de Paste, dar o mare parte dintre participantii la studiu - 82% - spun ca vor sta acasa de sarbatori si doar 4% spun ca vor pleca intr-o excursie. Dintre cei care vor pleca in excursie, cei mai multi vor petrece aceste sarbatori in tara.

Peste 60% dintre cei chestionati vor primi musafiri in zilele de Paste, iar printre cei primiti in vizita se afla membri ai familiei (51%), rude (32%), prieteni apropiati (27%). Doar 6% vor primi in vizita colegi de serviciu.

In privinta preparatelor traditionale de Paste, aproape jumatate dintre respondenti - 49% - spun ca in familia lor se face de fiecare data pasca, 40% din cei chestionati obisnuiesc sa consume miel de Paste, in timp ce 23% consuma de mai multe ori pe an.

Studiul mai arata ca 43% vor cumpara in acest an carne de miel, 25% vor cheltui intre 200 si 249 de lei pentru carne de miel, o cincime aloca intre 100 si 149 de lei, 12% intre 50 si 99 de lei, in timp ce 11% au pregatit intre 150 si 199 de lei.

Vinul de casa ramane bautura alcoolica preferata de romani pentru sarbatorile de Paste pe care le petrec acasa - 48%, in timp ce 12% prefera tuica si 10% - berea. 20% dintre cei chestionati spun ca in familiile lor nu se consuma bauturi alcoolice.

In ceea ce priveste bauturile non-alcoolice, apa minerala sau plata este prima in topul consumului, 45% dintre respondenti declarand ca o consuma in cea mai mare masura. Sucurile naturale si sucurile carbogazoase sunt pe urmatoarele locuri - 24%, respectiv 23%, iar 4% consuma siropuri de fructe.

Potrivit studiului, 96% din cei chestionati vor vopsi oua in acest an, 64% preferand vopsea din comert, 15% metodele traditionale, iar 18% combina cele doua metode. Culorile preferate pentru ouale de Paste sunt rosu (97%), galben (36%), verde (30%), albastru (30%) sau portocaliu (15%). Mai mult de jumatate dintre participantii la studiu vor vopsi intre 10 si 30 de oua, iar 43% peste 30.

De asemenea, 66% spun ca vor face in casa prajiturile pentru Paste si 14% declara ca le vor cumpara.

Mai bine de jumatate dintre respondenti - 55% - spun ca in acest an vor cumpara cadouri pentru cei dragi, iar 44% nu vor face acest lucru. Jumatate dintre cei care vor face cadouri spun ca acestea vor fi la fel ca si cele din alti ani, 36% spun ca vor fi mai modeste, iar 8% ca vor fi mai consistente.

Jumatate sustin ca, uneori, de sarbatori obisnuiesc sa ajute persoane nevoiase sau sa doneze bani. 29% spun ca fac aceste gesturi de fiecare data si 66% declara ca intentioneaza sa faca acte caritabile si in acest an, cu ocazia sarbatorilor pascale.

La studiu au participat 1.006 persoane cu varsta de peste 18 ani.