​Exista ingrijorari legate inclusiv de propaganda ruseasca in statele din Europa Centrala si de Est si in tarile baltice, iar Uniunea Europeana trebuie sa ramana unita in fata acestor provocari, inclusiv prin prelungirea sanctiunilor impotriva Rusiei, a declarat, miercuri, intr-un interviu acordat HotNews, la Bucuresti, vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

UE si RusiaFoto: Wikipedia

Oficialul european, care a fost prim ministru al Letoniei in perioada 2009-2014, a subliniat ca tarile baltice se confrunta cu provocari in domeniul securitatii, aflandu-se in vecinatatea Rusiei.

"Cu certitudine, sunt multe ingrijorari in Letonia si in alte state baltice, in ceea ce priveste Rusia, evolutiile din Ucraina. (...) Mai intai de toate, sunt chestiuni de securitate de gestionat in cadrul NATO. Deci ne reasiguram acum prin cresterea numarului trupelor NATO in Letonia si alte statele baltice, creste si cooperarea in cadrul NATO in ceea ce priveste apararea statelor baltice", a spus el.

"Dar sunt si alte provocari, inclusiv propaganda Rusiei - nu numai in statele baltice, dar si in alte tari UE. In primul rand, in tarile din Europa Centrala si de Est, dar nu se limiteaza la asta, stim ca sunt foarte active serviciile de propaganda rusesti in limba engleza si asa mai departe", a completat omul politic leton.

El a subliniat nevoia ca statele UE sa ramana unite in fata provocarilor rusesti.

"Deci sunt un numar de ingrijorari si este foarte important ca UE sa ramana unita in replica la acest comportament si la agresiunea rusa impotriva Ucrainei, sa ramana unita pentru prelungirea sanctiunilor UE impotriva Rusiei si in a face clar pentru Rusia ca tipul sau de comportamnet este inacceptabil in Europa secolului XXI", a mai afirmat vicepresedintele CE, comisar european pentru moneda euro si dialog social.

In context, el a tinut sa precizeze ca Rusia a agresat nu doar Ucraina, ci si Georgia.

"Trebuie notat ca Ucraina nu este prima tara care se confrunta cu agresiunea Rusiei, a mai fost si Georgia. Deci, sunt ingrijotari", a conchis oficialul european, prezent la Bucuresti.