Iulian Fota, Radu Tudor, Emil Hurezeanu si Mihail Ionescu (Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara) sunt analistii care vor dezbate viziunea Romaniei despre strategia europeana de securitate in cadrul primei editii a "Dialogurilor @ MAE", joi, 9 aprilie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe lanseaza, la initiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, incepand de joi, 9 aprilie 2015, seria de dezbateri interactive "Dialoguri@MAE", dedicate unui schimb de idei nemijlocit si contactului direct intre reprezentantii MAE si cei ai societatii civile, in scopul informarii asupra temelor relevante de politica externa si a facilitarii dialogului pe aceste subiecte, se arata intr-un comunicat al institutiei.

"Lansarea platformei de dezbateri Dialoguri@MAE vine din nevoia de a discuta, intr-o maniera deschisa, temele de actualitate care au impact asupra politicii externe a Romaniei. Consider ca prin intermediul acestor dezbateri vom putea impartasi cu mediul academic, think-tank-uri de profil, reprezentanti ai mass-media si alti reprezentanti ai societatii civile active in domeniu, eforturile conceptuale prin care MAE contribuie la conturarea, definirea si implementarea politicilor la nivel european si international. Am convingerea ca acest exercitiu de dialog deschis si interactiv va fi reciproc avantajos si ca vine in intampinarea dorintei de consultare publica existente la nivelul societatii civile, pe teme de politica externa", a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Prima editie a "Dialogurilor @ MAE" se va concentra pe "Viziunea Romaniei asupra revizuirii Strategiei Europene de Securitate". In deschiderea evenimentului va vorbi ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, dezbaterea fiind moderata de secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ionita. Invitati ca vorbitori in cadrul acestei editii sunt analistii: Iulian Fota, Radu Tudor, Emil Hurezeanu si Mihail Ionescu (Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara).

"La 12 ani dupa adoptarea Strategiei Europene de Securitate, UE s-a transformat semnificativ, ca urmare a valurilor succesive de extindere, a adoptarii Tratatului de la Lisabona si a dezvoltarii exponentiale a Politicii de Securitate si Aparare Comuna. Mediul international de securitate a cunoscut, de asemenea, schimbari substantiale, UE confruntandu-se atat la Est, cat si la Sud cu provocari si riscuri in materie de securitate, multe dintre acestea de tip nou - mergand de la emergenta de noi conflicte si cresterea asertivitatii politico-militare in plan regional si international, razboiul hibrid, utilizarea energiei ca mijloc de presiune, recurgerea la forta si ignorarea dreptului international, pana la ascensiunea actorilor non-statali cu agende radicale si problematica fluxurilor migratorii. In acest context, este necesara, din perspectiva Romaniei, reanalizarea Strategiei Europene de Securitate, inclusiv printr-o abordare echilibrata a problematicilor legate de Vecinatatile Uniunii Europene. Prima editie a Dialoguri@MAE isi propune sa aduca in discutie toate aceste aspecte relevante, prezentand abordarea Ministerului Afacerilor Externe asupra acestei tematici de actualitate", se mai arata in comunicatul MAE.