​Istoricul Catalin Parfene cere Administratiei Nationale a Penitenciarului sa faca publica o lucrare stiintifica semnata de George Copos, pe care acesta ar fi scris-o in perioada detentiei. Istoricul are suspiciuni de plagiat, intrucat teza respectiva are acelasi nume cu lucrarea sa de master. Mai mult, profesorul care ar fi coordonat ambele teze este acelasi, prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, pensionar, relateaza Romania Libera.

George CoposFoto: Agerpres

UPDATE: Reprezentantii Bibliotecii Nationale au declarat pentru HotNews.ro ca au primit sapte exemplare, care pot fi consultate de doritorii la sala de lectura.

Va supun atentiei un posibil si cat se poate de plauzibil plagiat. Astfel, una dintre lucrarile stiintifice pentru care a fost eliberat astazi Copos George este urmatoarea si - atentie ! - este de negasit la editura sau la Biblioteca Nationala: COPOS, GHEORGHE. Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI / Gheorghe Copos ; pref.: prof. univ. dr. Stelian Brezeanu. - Bucuresti : Editura NICULESCU, 2014 Bibliogr. ISBN 978-973-748-874-9 / 94(498)"13/15" / CIP 2014-16844. Iar teza mea de master de la Facultatea de Istorie din 2005 se intituleaza "Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", cu indrumator - acelasi Stelian Brezean", a scris Catalin Parfene pe pagina sa de Facebook.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale a Penitenciarului, Cristina Carlan, a declarat pentru Romania Libera ca institutia nu poate face publice cartile fostului detinut George Copos, fara acceptul scris al acestuia.

''Cartile respective se afla in dosarul individual si, potrivit legii, datele sunt confidentiale, nu pot fi facute publice, fara acordul scris al persoanei in cauza, care acum este libera, nici macar nu mai este detinut'', a spus Carlan.

Penitenciarul nu are competente legale de a se pronunta cu privire la caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de detinuti. Aceasta atributie ii revine Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS). Aceste lucrari ar trebui publicate in reviste stiintifice de catre CNCSIS, publicate la edituri cunoscute sau sustinute la o conferinta nationala sau internationala.

Profesorul Stelian Brezeanu s-a pensionat si s-a restras la tara, secretariatul facultatii nemaivand un contact al dumnealui.

Un reporter GSP a incercat sa comande cartea "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", scrisa de George Copos in perioada de detentie, dar un reprezentant al editurii i-a spus acestuia ca a fost ridicat tot tirajul.

"Da, cartea a fost editata de noi, dar a fost comanda ferma, tot tirajul a fost ridicat, nu ni s-a lasat nici un exemplar", a spus reprezentantul editurii.

Cand a fost intrebat cine a facut aceasta "comanda ferma", raspunsul a fost "Cel care a scos cartea, nu stiu autorul".

Reamintim ca in timpul procesului, George Copos a cerut eliberarea din inchisoare, sustinand ca a castigat peste 200 de zile in anul in care a fost in detentie, amintind faptul ca a scris cinci carti, una de istorie si patru de turism, a muncit la atelierul de tamplarie si s-a inscris la toate activitatile Penitenciarului Rahova.