Studentii din toata tara intra miercuri in greva japoneza. Ei vor purta banderole albe pe brat pentru a atrage atentia asupra problemelor din sistem. Ei cer modificarea sistemului de alegere a rectorilor. Mai precis, vor ca votul lor in alegerea rectorului sa conteze in o proportie de 25%, si nu de 10% cum e in prezent. Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) anunta ca "anul universitar 2015-2016 e cel in care se vor alege din nou cei care vor conduce universitatile in urmatorii 4 ani".

Mai precis, vor ca votul lor in alegerea rectorului sa conteze in o proportie de 25%. Aceasta a decis Adunarea Generala ANOSR, desfasurata la Cluj in perioada 2-5 aprilie, si unde au fost prezenti peste 150 de lideri ai studentilor din Romania.

Studentii mai spun ca universitatile nu au manifestat o preocupare reala in ultimii ani pentru a se asigura ca studentilor le sunt respectate drepturile, iar situatia investitiilor in imbunatatirea vietii lor sociale s-a degradat de la un an la altul.

"In universitati inca se percep taxe ilegale pentru studenti, valoarea burselor sociale este departe de a acoperi cheltuielile minime de cazare si masa, bursele de merit nu se pot cumula cu cele sociale, nu exista facilitati pentru studentii cu dizabilitati, iar universitatile se consulta mult prea putin cu organizatiile studentesti", arata ANOSR.

ANOSR reuneste 70 de organizatii studentesti din Romania, reprezentand 500.000 de studenti.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) anunta ca principalele universitati in care se va desfasura greva japoneza sunt: Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Maritima din Constanta, Universitatea Dunarea de Jos din Galati, Universitatea A.I.Cuza Iasi, Universitatea Babes-Boylai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Univesitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Politehnica Timisoara.

Cristi Popescu, presedintele ANOSR, sustine intr-un comunicat remis HotNews.ro ca "anul universitar 2015-2016 e cel in care se vor alege din nou cei care vor conduce universitatile in urmatorii 4 ani, iar noi, studentii, nu contam mai deloc in acest proces. Desi in universitate studentii sunt aproximativ 90% din membrii comunitatii academice, iar cadrele didactice doar 10%, atunci cand vine vorba de alegerea rectorului lucrurile stau exact invers. Rectorul da tonul schimbarilor in universitate, iar atunci cand studentii nu conteaza la alegeri, majoritatea schimbarilor vor fi pentru binele cadrelor didactice si nu ale studentilor. Greva japoneza de azi e doar un avertisment pentru Parlamentul si Guvernul Romaniei ca vrem ca legea educatiei sa se schimbe in cel mai scurt timp posibil, iar daca in urmatoarele doua saptamani nu vedem actiuni concrete in acest sens ne vom intoarce din vacanta pregatiti sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a arata ca universitatile trebuie sa fie pentru studenti, nu invers".

Studentii spun ca, "daca pana in 2011 acestia participau in procent de 25% la alegerile pentru rectori, odata cu noua lege a educatiei s-a schimbat procedura de alegere a acestora, iar acestia nu mai reprezinta decat aproximativ 10% din electorat in majoritatea cazurilor".