Cetateanul roman rapit saptamana trecuta in Burkina Faso a fost dus in nordul statului Mali, afirma un oficial militar de rang inalt, precizand ca operatiunile de cautare continua in mod activ, scrie Mediafax.

"Ostaticul si rapitorii au traversat fluviul Niger si se afla in nordul statului Mali; cautarile se concentreaza in aceasta zona", a declarat un oficial militar de rang inalt din Burkina Faso, citat de site-ul postului La Voix de l'Amerique.

Potrivit oficialului militar, care este membru al celulei de criza creata de Guvernul din Burkina Faso, operatiunile de cautare se desfasoara cu dificultate intrucat nicio grupare criminala nu a revendicat rapirea.

Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidentiala din Burkina Faso a fost trimisa in nordul Mali, unde sunt si alte unitati speciale africane, in cadrul Operatiunii Barkhane.

Operatiunile de cautare se deruleaza in Burkina Faso, Mali si Niger, in cadrul Operatiunii antiteroriste Barkhane, lansata in iulie 2014, cu asistenta Frantei. La Operatiunea Barkhane participa forte din Franta, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania si Niger.

Persoane inarmate au rapit, pe 4 aprilie, un cetatean roman, la o mina de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate roman a fost rapit de cinci persoane inarmate care au atacat un convoi aflat in misiune de patrulare in apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situata in provincia Oudalan, in apropierea frontierelor cu Mali si Niger, este exploatata de Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation, compania omului de afaceri roman Frank Timis. Un jandarm si un sofer au fost raniti in atac.

Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso si Mali au declarat ca romanul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost rapit si dus in statul vecin Mali. Potrivit unor surse citate de BBC, rapitorii ar face parte dintr-o grupare care are legaturi cu Miscarea pentru Unicitate si Jihad in Africa de Vest (MUJAO), activa in Mali.