Prevederi procedurale ale acordului de recunoastere a vinovatiei, declarate neconstitutionale

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 7 aprilie 2015, 18:03 Actualitate | Esenţial

Mai multe prevederi cuprinse in Codul de procedura penala cu privire la caile de atac care pot fi facute in cazul acordului de recunoastere a vinovatiei sunt neconstitutionale, au stabilit, marti, judecatorii Curtii Constitutionale.

Surse din cadrul CCR au precizat, pentru Mediafax, ca, de exemplu, una dintre aceste prevederi, respectiv cea care stabileste ca "impotriva sentintei prin care acordul de recunoastere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia", ingradeste rolul procurorului.

In plus, actualele prevederi legislative nu-i permit judecatorului sa verifice incadrarea juridica a faptei.

In sedinta de marti, judecatorii CCR au stabilit ca dispozitiilor articolului 488 alineatele 1-4 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.

Conform prevederilor, "(1) Impotriva sentintei pronuntate potrivit art. 485, procurorul si inculpatul pot declara apel, in termen de 10 zile de la comunicare. (2) Impotriva sentintei prin care acordul de recunoastere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia. (3 ) La solutionarea apelului se citeaza inculpatul. (4) Instanta de apel pronunta una dintre urmatoarele solutii: a) respinge apelul, mentinand hotararea atacata, daca apelul este tardiv sau inadmisibil ori nefondat; b) admite apelul, desfiinteaza sentinta prin care acordul de recunoastere a fost admis numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei sau la forma de executare a acesteia si pronunta o noua hotarare, procedand potrivit art. 485 alin. (1) lit. a), care se aplica in mod corespunzator; c) admite apelul, desfiinteaza sentinta prin care acordul de recunoastere a fost respins, admite acordul de recunoastere a vinovatiei, dispozitiile art. 485 alin. (1) lit. a) si art. 486 aplicandu-se in mod corespunzator".

De asemenea, judecatorii constitutionali au stabilit ca solutia legislativa cuprinsa in articolul 484 alineatul 2 din Codul de procedura penala, potrivit careia "instanta se pronunta asupra acordului de recunoastere a vinovatiei prin sentinta, in urma unei proceduri necontradictorii, in sedinta publica, dupa ascultarea procurorului, a inculpatului si avocatului acestuia, precum si a partii civile, daca este prezenta", incalca legea fundamentala.

Decizia luata marti este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.
[P] Apeluri pentru expresii de interes pentru finantarea IMM-urilor prin Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate

Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate va finanta intreprinderi mici si mijlocii cu pana la 59,3 milioane euro, suma alocata din Programul Operational pentru Competitivitate 2014-2020, cofinantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Programul a fost lansat in septembrie 2016 de catre Fondul European de Investitii si Guvernul Romaniei pentru a accelera accesul la finantare IMM-urilor inovatoare romanesti, prin intermediul unor intermediari financiari (institutii financiare cum ar fi banci sau manageri de fond).

1801 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    asa , si ? (Marţi, 7 aprilie 2015, 20:28)

    vali [anonim]

    decat o copiere seaca a textului oficial ,preferam un comentariu asupra efectelor !


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri