Prevederi procedurale ale acordului de recunoastere a vinovatiei, declarate neconstitutionale

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 7 aprilie 2015, 18:03 Actualitate | Esenţial

Mai multe prevederi cuprinse in Codul de procedura penala cu privire la caile de atac care pot fi facute in cazul acordului de recunoastere a vinovatiei sunt neconstitutionale, au stabilit, marti, judecatorii Curtii Constitutionale.

Surse din cadrul CCR au precizat, pentru Mediafax, ca, de exemplu, una dintre aceste prevederi, respectiv cea care stabileste ca "impotriva sentintei prin care acordul de recunoastere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia", ingradeste rolul procurorului.

In plus, actualele prevederi legislative nu-i permit judecatorului sa verifice incadrarea juridica a faptei.

In sedinta de marti, judecatorii CCR au stabilit ca dispozitiilor articolului 488 alineatele 1-4 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.

Conform prevederilor, "(1) Impotriva sentintei pronuntate potrivit art. 485, procurorul si inculpatul pot declara apel, in termen de 10 zile de la comunicare. (2) Impotriva sentintei prin care acordul de recunoastere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia. (3 ) La solutionarea apelului se citeaza inculpatul. (4) Instanta de apel pronunta una dintre urmatoarele solutii: a) respinge apelul, mentinand hotararea atacata, daca apelul este tardiv sau inadmisibil ori nefondat; b) admite apelul, desfiinteaza sentinta prin care acordul de recunoastere a fost admis numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei sau la forma de executare a acesteia si pronunta o noua hotarare, procedand potrivit art. 485 alin. (1) lit. a), care se aplica in mod corespunzator; c) admite apelul, desfiinteaza sentinta prin care acordul de recunoastere a fost respins, admite acordul de recunoastere a vinovatiei, dispozitiile art. 485 alin. (1) lit. a) si art. 486 aplicandu-se in mod corespunzator".

De asemenea, judecatorii constitutionali au stabilit ca solutia legislativa cuprinsa in articolul 484 alineatul 2 din Codul de procedura penala, potrivit careia "instanta se pronunta asupra acordului de recunoastere a vinovatiei prin sentinta, in urma unei proceduri necontradictorii, in sedinta publica, dupa ascultarea procurorului, a inculpatului si avocatului acestuia, precum si a partii civile, daca este prezenta", incalca legea fundamentala.

Decizia luata marti este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.
Material sustinut de Banca Transilvania

Startup ce finanteaza afacerile mici, lansat de Banca Transilvania. Povestea BT Mic si ce trebuie sa faca antreprenorii pentru a obtine banii

Grupul Financiar Banca Transilvania a lansat BT Mic, companie dedicata finantarii afacerilor mici, prin care vor fi acordate finantari antreprenorilor care au o cifra de afaceri anuala de pana la 1 milion de lei, indiferent de domeniul de activitate. Imprumuturile sunt oferite daca firmele au cel putin 3 luni de activitate economica.

1816 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    asa , si ? (Marţi, 7 aprilie 2015, 20:28)

    vali [anonim]

    decat o copiere seaca a textului oficial ,preferam un comentariu asupra efectelor !


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version