Un studiu stiintific califica erbicidul folosit de Monsanto drept produs periculos pentru sanatate, scrie Le Figaro, care noteaza ca reprezentantii industriei acuza nereguli grave in aceasta cercetare.

Circ (Centrul international de cercetari asupra cancerului), care are sediul in Lyon si functioneaza in cadrul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), a clasificat acest erbicid ca fiind "probabil cancerigen" (nivel 2A). Avizul publicat de Lancet Oncology apare in contextul in care Uniunea Europeana se indrepta, cel mai probabil, spre o noua autorizare a produsului, pentru urmatorii zece ani.

Glifosatul, cunoscut sub denumirea comerciala Roundup (Monsanto), este cel mai folosit erbicid in lume. Clasificarea Circ are cinci nivele: fara riscuri cancerigene, neclasificabil, posibil cancerigen, probabil si sigur cancerigen. Concret, a clasa o molecula ca fiind probabil cancerigena arata ca "indicatiile la animalele de laborator sunt suficiente dar sunt limitate la oameni", explica Dana Looms, epidemiolog la Circ. Patologiile in discutie sunt legate de o forma de cancer al sangelui.

Grupul de cercetatori independenti care a redactat avizul a trecut in revista intreaga literatura stiintifica, respectiv aproape 300 de studii provenite de la industria de resort sau de la laboratoarele independente. Cele efectuate asupra animalelor (marea majoritate) au stabilit caracterul cancerigen. In schimb, acest lucru nu a fost posibil pentru 20 de studii efectuate asupra omului.

Miza este enorma. Reprezentantii industriei, cu Monsanto in frunte, au reactionat violent la acest studiu. In joc sunt miliarde iar gigantul american al semintelor transgenice si al pesticidelor denunta ca nu exista nimic nou in acest studiu, ca anumite studii au fost excluse etc.

Industria citeaza studiile BfR (institutul german de evaluare a riscurilor, insarcinat cu reevaluarea la nivel european a glifosatului, asa cum se face o data la zece ani. Iar raportul acestui institut nu indica niciun risc.