O coalitie ad-hoc intre partide de Opozitie si aflate la putere a dus la votarea in Parlamentul Republicii Moldova, in prima lectura, a unui proiect care confera regiunii Taraclia un statut special de raion national-cultural, informeaza Unimedia. Aceasta ar insemna o forma sporita de autonomie, intr-o tara care are deja probleme din cauza altor regiuni cu statut special (Transnistria, Gagauzia).

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul legislativ are nevoie de un vot si in a doua lectura pentru a merge la promulgare. Voturile pentru statutul special al regiunii au fost date de PSDM (socialistii pro-rusi, de Opozitie), PD (democratii lui Lupu si Plahotniuc, parte a coalitiei de guvernare) si PCRM (comunistii lui Voronin, care sprijina netransparent guvernul, anti-UE). Impotriva proiectului au votat PLDM (Filat, la guvernare) si PL (Ghimpu, Opozitie).

Liderii PLDM si PL au declarat in Parlament ca acordarea acestui statut special deschide calea spre o viitoare cerere de federalizare a Republicii Moldova.

Proiectul a fost depus in Parlament de PCRM.

Ce este Taraclia?

Taraclia este un raion (diviziune administrativa) a Republicii Moldova, cu populatie in proportie de peste 60% formata din etnici bulgari. Raionul, cu cu o populatie de circa 50.000 de locuitori, are 26 localitati, printre care doua orase.