"Chiar daca solutia este mult mai blanda decat mecanismul similar prevazut in legea de functionare a serviciilor publice de radio si televiziune, ea deschide portile arbitrarului si abuzului, asa cum se intampla repetat in cazul TVR/ SRR", se arata intr-o scrisoare trimisa presedintilor comisiilor de cultura din Senat si Camera Deputatilor si semnata de ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent si Conventia Organizatiilor de Media.

Tratament egal pentru televiziuni, la CNAFoto: Hotnews

Cele trei ONG-uri arata ca stiu de initiativa de modificare a Legii 504/ 2002, in urma blocajului in care se afla institutia de aproape un an si ca ele considera oportun demersul in conditiile in care actualele prevederi legale sunt insuficiente pentru a preveni si regla astfel de situatii, prin faptul ca nu definesc mecanisme de sanctionare si remedierea unui management defectuos.

"Organizatiile semnatare se opun insa propunerii ca respingerea raportului anual de activitate sa atraga demiterea din functie a presedintelui Consiliului. Chiar daca solutia este mult mai blanda decat mecanismul similar prevazut in legea de functionare a serviciilor publice de radio si televiziune, ea deschide portile arbitrarului si abuzului, asa cum se intampla repetat in cazul TVR/ SRR. Presedintele Consiliului poate fi, la un moment dat, o persoana care sa deranjeze majoritatea parlamentara, ceea ce va creste riscul de a fi demis si retrogradat ca simplu membru prin respingerea raportului", se arata in scrisoare.

Cele trei organizatii propun ca solutie alternativa un mecanism prin care membrii Consiliului sa aleaga si sa demita presedintele institutiei, cu votul a 2/3 din membri, iar Parlamentul sa valideze aceste decizii. "Practic, ar fi utilizat acelasi mecanism prin care presedintele Consiliului este numit, deci ar exista si o coerenta a legii. Cine numeste sa si demita, iar Parlamentul sa aiba doar rolul de a valida/ invalida, exact ca la numirea in functie", se arata in documentul citat.

"Experienta ultimilor 20 de ani demonstreaza existenta unei inclinatii cronice a partidelor politice de control al institutiilor publice, astfel incat consideram ca este necesara ridicarea unor bariere legislative impotriva unor asemenea tentatii. Modul in care a fost respins periodic raportul anual de activitate al Consiliilor de Administratie ale televiziunii si radioului public atunci cand un partid nou venit la putere a dorit sa isi exercite influenta asupra acestor institutii ne-a demonstrat ca acest mecanism nu este unul sanatos din punct de vedere democratic. De asemenea, apreciem ca actuala situatie din CNA este, in primul rand, efectul acestei nevoi compulsive a politicului de a controla activitatea institutiei, prin desemnarea unor persoane care, de cele mai multe ori, plaseaza loialitatea fata de actorul politic care i-a nominalizat mai presus decat interesul public pe care sunt mandatati prin lege sa-l serveasca", mai argumenteaza cele trei ONG-uri.

Recomandam mediului politic sa evite pe viitor astfel de situatii si sa nominalizeze persoane pentru componenta CNA si pentru CA-urile TVR/ SRR in functie de criterii de competenta si integritate.