Din 1 mai, orice serviciu medical din pachetul de baza va fi acordat pe baza cardului de sanatate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat in vigoare la 1 aprilie, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), potrivit Mediafax.

Potrivit CNAS, incepand cu data de 1 mai 2015, cardul de sanatate va deveni singurul instrument de validare si decontare a serviciilor medicale prevazute in pachetul de baza, pentru persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani.

Astfel, potrivit noilor reglementari intrate in vigoare la 1 aprilie, in asistenta medicala primara si in asistenta medicala ambulatorie de specialitate de medicina dentara utilizarea cardului national de sanatate se face la momentul acordarii serviciilor medicale.

In asistenta medicala ambulatorie de specialitate, pentru specialitatile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordarii serviciilor medicale.

In asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sanatate se face la momentul recoltarii probelor in punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigatii paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice - investigatii de radiologie, imagistica medicala, explorari functionale si medicina nucleara - utilizarea cardului se face la momentul efectuarii investigatiilor.

In caz de spitalizare continua, utilizarea cardului se face la internarea si externarea din spital, cu urmatoarele exceptii: la internare daca este o urgenta medico-chirurgicala si in caz de transfer de la un spital la altul.

Pentru furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu, respectiv ingrijiri paliative la domiciliu, utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face in fiecare zi in care se acorda ingrijiri.

"Cardul de sanatate este un document personal care nu trebuie instrainat. El nu trebuie sa ramana niciodata la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie sa fie constient de faptul ca fiecare utilizare a cardului de sanatate reprezinta autorizarea efectuarii unei plati din fondul de sanatate pentru un serviciu medical efectuat in numele lui", a declarat, joi, Vasile Ciurchea , presedintele CNAS, citat intr-un comunicat.

Persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza utilizarea cardului de sanatate, vor solicita, la casa de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla, o adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate. Aceasta adeverinta are valabilitatea de trei luni.