Parlamentul a validat astazi sase membri in Colegiul Director al CNCD, forul care constata si sanctioneaza faptele de discriminare. Colegiul este format in total din 9 membri cu rang de secretar de stat, dar noile numiri vin pentru ca in aprilie expira mandatele a sase dintre ei. Noua componenta a Colegiului care conduce Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) este: Asztalos Csaba, Claudia Popa, Luminita Gheorghiu, Florin Manole, Cristian Jura si Ilie Dinca, la care se adauga Theodora Bertzi, Maria Lazar si Istvan Haller carora nu le-au expirat mandatele.

Incepe sesiunea parlamentaraFoto: Agerpres

Plenul reunit al Parlamentului a validat astazi, 1 aprilie 2015, prin vot secret cu buletine, 6 membri in Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), anunta Agerpres. Membrii Colegiului sunt propusi si numiti de catre cele doua Camere ale Parlamentului, in sedinta comuna, iar durata mandatului este de 5 ani.

Pe cele 6 pozitii si-au depus candidatura 18 persoane, care au fost audiate saptamana trecuta in comisiile de specialitate. Au primit atunci aviz favorabil sase candidati: Claudia Popa, Azstalos Csaba Ferenc, Luminita Gheorghiu, Petre Manole, Jura Cristian, Nita Dragos Tiberiu.

Cei sunt cei sase membri ai Colegiului Director CNCD validati astazi de Parlament:

  • Claudia Popa - validata cu 271 de voturi pentru, 75 impotriva
  • Csaba Asztalos - 266 de voturi pentru, 80 de voturi impotriva
  • Luminita Gheorghiu - 229 de voturi pentru, 117 impotriva
  • Petre Florin Manole - 235 de voturi pentru si 111 impotriva
  • Cristian Jura - 244 de voturi pentru, 102 impotriva
  • Ilie Dinca - 238 de voturi pentru, 108 impotriva

Dragos Tiberiu Nita a obtinut doar 113 voturi pentru si 233 impotriva, potrivit Agerpres. Potrivit agentiei de presa, Comisiile juridice, pentru egalitate de sanse si pentru drepturile omului din Camera Deputatilor si Senat au avizat favorabil, miercuri, cu 29 de voturi pentru si o abtinere, candidatura lui Ilie Dinca la functia de membru in Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat pentru HotNews.ro ca mandatele expira pe 21 aprilie, moment in care vor intra in vigoare noile numiri. La prima sedinta de colegiu se va alege presedintele si viceopresedintele Colegiului CNCD.

Claudia-Sorina Popa (42 ani) - membra a Colegiului si in prezent, jurista, propusa de PNL

Claudia-Sorina Popa este membru in Colegiul director al CNCD din martie 2010. In 2010-2012 a fost cercetator in cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, anterior a ocupat functia de director de programe si strategii de accesare fonduri europene la aceeasi institutie de invatamant superior, in 2007-2009 a fost presedinte cu rang de secretar de stat al Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse (ANES) din Ministerul Muncii, iar in 2000-2007 a fost consultant financiar al ING.

Este licentiata in stiinte juridice - in 1996 a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Dimitrie Cantemir Cluj-Napoca, a obtinut apoi specializare in pedagogie la Universitatea Oradea si a urmat un curs in Managementul Strategic al Afacerilor Interne la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

Descarca de aici CV-ul integral al Claudiei-Sorina Popa

Csaba Asztalos (41 ani) - actualul presedinte al CNCD, jurist, propus de UDMR

Csaba Asztalos

Csaba Asztalos

Foto: Hotnews

Csaba Asztalos este desemnat de grupurile parlamentare ale UDMR pentru un nou mandat in Colegiul director al CNCD. Asztalos este membru in Colegiul Director al CNCD de la inceperea activitatii acestei institutii, din 2002. In 2005 a fost ales prima data presedinte al CNCD, functie ocupata pana in 2009. In perioada ianuarie-aprilie 2010, a fost consilier al lui Marko Bela pe problematica prevenirii si combaterii discriminarii, pe cand liderul UDMR era vice prim-ministru. In aprilie 2010, Csaba Asztalos a fost ales pentru al doilea mandat in functia de presedinte al CNCD.

Este licentiat in stiinte juridice - in 1997 a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Oradea, in 2004 a urmat un program post-universitar in Advanced Security Studies in Germania la Centrul European pentru Studii de Securitate "George C. Marshall", in 2003 a urmat cursul "Young Leaders Project on Current Social, Political, and Economic Issues" la Departamentul de Stat al SUA, in acelasi an a urmat "Studii despre Holocaust pentru politicienii romani" la Scoala Internationala pentru studierea Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, in 2006 a absolvit Colegiul National de Aparare, precum si Academia Nationala de Informatii - Colegiul Superior de Siguranta Nationala.

Este doctor in drept al Universitatii din Bucuresti si are un master in analiza informatiilor la Facultatea de Sociologie a universitatii.

Descarca de aici CV-ul integral al lui Csaba Asztalos

Luminita Gheorghiu(62 de ani)-membra a Colegiului si in prezent, jurista, propusa de PSD

Luminita Gheorghiu

Luminita Gheorghiu

Foto: Camera Deputatilor

Luminita Gheorghiu este membru in Colegiul director al CNCD din 2010. A ocupat functiile de consilier la Camera Deputatilor (2013 - 2014, 2008 - 2012), senator (2008), vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap (2003 - 2005), secretar de stat in Ministerul Sanatatii (2001 - 2003) si consilier local in sectorul 5 (1996 - 2001), potrivit Mediafax.

Este licentiata in stiinte juridice - a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in 1975 si este doctor in stiinte juridice. A fost decorata cu Steaua Romanei in grad de Cavaler, in 2002.

Descarca de aici CV-ul integral al Luminitei Gheorghiu

Petre Florin Manole (31 de ani) - propus de PSD

Petre Florin Manole

Petre Florin Manole

Foto: Agerpres

Petre Florin Manole este din 2014 consilier al ministrului delegat pentru Dialog social, Liviu Pop. In CV-ul sau, Manole scrie ca din noiembrie 2012 este blogger la Adevarul si tot din 2012 este consilier local in sectorul 5. Anterior, el a fost "expert pe termen scurt" responsabil cu Relatiile publice la ONG-ul Roma Education Fund Romania, iar in perioada 2007-2011 a fost referent responsabil tot cu Relatiile publice la Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel.

A lucrat in mai multe organizatii neguvernamentale, precum Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, Partida Romilor Pro Europa, Centrul Romilor pentru Politici Publice. Este licentiat al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Descarca de aici CV-ul integral al lui Petre Florin Manole

Cristian Jura(42 de ani) - membru in Colegiu si in prezent, jurist, propus de PSD

Cristian Jura

Cristian Jura

Foto: Agerpres

Cristian Jura este si in prezent membru al Colegiului director al CNCD, pozitie pe care o ocupa din aprilie 2010. In 2003-2005 a fost secretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice al Guvernului, in august 2002-noiembrie 2003 a fost presedinte al CNCD, in 2001-2002 a fost director al Directiei pentru Armonizare Legislativa in Guvern, iar in 1997-2001 si 2005-2010 a fost expert parlamentar pe elaborarea de proiecte legislative si monitorizarea legislatiei.

Este profesor de Drept international public, Drepturile omului si Institutii internationale la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, din februarie 2014. Cristian Jura este si titular al disciplinei Combaterea discriminarii la Institutul National al Magistraturii, din 2004. In 2011 a fost stagiar la CEDO.

In 2003 si-a obtinut doctoratul in Drepturile omului la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, in 2002 a fost expert in securitate nationala la Colegiul National de Aparare.

Descarca de aici CV-ul integral al lui Cristian Jura

Ilie Dinca(56 de ani) - propus de minoritatile nationale

Ilie Dinca

Ilie Dinca

Foto: Agerpres

Ilie Dinca este din 2013 director al Centrului de formare si perfectionare profesionala la Partida Romilor Pro Europa, anterior a fost presedinte cu rang de secretar de stat al Agentiei Nationale pentru Romi (2009-2013), din 2010 este vicepresedinte al ONG-ului Partida Romilor Pro Europa.

In perioada 1996-2000 a fost consilier judetean la Ilfov. In 2002 a terminat Facultatea de Administratie Publica la SNSPA.

Descarca de aici CV-ul integral al lui Ilie Dinca

Din Colegiul in functie in acest moment vor ramane Theodora Bertzi, Maria Lazar si Istvan Haller [acesta din urma jurist] si au fost numiti in continuare pentru un mandat actualul presedinte al CNCD Csaba Asztalos [jurist], Claudia Popa [jurista], Cristian Jura [jurist] si Luminita Gheorghiu [jurista]. Acestora li se adauga Petre Florin Manole si Ilie Dinca.

In consecinta, desi legea prevede ca "la numirea membrilor Colegiului director se va urmari ca minimum doua treimi dintre acestia sa fie licentiati in stiinte juridice" - in noul colegiu vor fi doar 5 juristi (nu 6) din 9 membri. Parlamentarii au interpretat ca legea nu impune obligatia de a avea doua treimi juristi, ci acesta este un obiectiv care va fi urmarit si de aici inainte.

Vezi aici CV-urile tuturor candidatilor

Citeste si: